Την τελευταία στιγμή, μετά από τηλεφώνημα του Προέδρου Μπάιντεν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ακυρώθηκε η αντεπίθεση-απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Στιγμιότυπο από την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Δ) με τους ηγέτες της G-7 με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, δίπλα του. Φωτογραφία, White House, The White House, @WhiteHouse




Το Ισραήλ είχε αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν νωρίς σήμερα το πρωί, αλλά το σχέδιο αυτό ακυρώθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς Αξιωματούχους.

Η είδηση αποτελεί μια επιπλέον επιβεβαίωση ότι η Ουάσιγκτον επιχειρεί να θέσει υπό “αυτοσυράτηση” το Τελ Αβίβ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί – κυρίως με ισραηλινή ευθύνη – μια περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, μετά την επιτυχή αναχαίτηση των ιρανικών αεροπορικών επιδρομών κατά του εβραϊκού κράτους.

  • Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Μπάιντεν συμμετείχε σήμερα μέσω ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής στην συνεδρίαση των ηγετών της G-7 η οποία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως μετά την πρωτοφανή ιρανική επίθεση. Οι ηγέτες καταδίκασαν την πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Ισραήλ και επαναβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ.  

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν την αναχαίτιση περισσότερων από 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ισραήλ ως σημαντική στρατηγική νίκη που μπορεί να μην απαιτήσει περαιτέρω αντίποινα, ανέφεραν οι New York Times .

Οι λεπτομέρειες της συνομιλίας μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου δεν αποκαλύφθηκαν από τους αξιωματούχους.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις εντός της ισραηλινής κυβέρνησης σχετικά με την κατάλληλη απάντηση στην ιρανική επιθετικότητα, με ορισμένους στην ισραηλινή κυβέρνηση να ζητούν γρήγορα αντίποινα.

Λευκός Οίκος: Δεν θα εμπλακούμε σε ισραηλινά αντίποινα

Παράλληλα, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν ενημέρωσε στην διάρκεια της ίδιας συνομιλίας τον Νετανιάχου πως η Ουάσιγκτον δεν θα συμμετείχε σε ενδεχόμενα αντίποινα κατά του Ιράν.

Τις δηλώσεις επιβεβαίωσε στο Reuters αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ισραήλ να αμυνθεί, αλλά δεν θέλουν πόλεμο, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο κορυφαίος εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, στο πρόγραμμα «This Week» του ABC .

Το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση μετά από ένα ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Συρία την 1η Απριλίου που σκότωσε ανώτατους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης, ύστερα από  μήνες συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και των περιφερειακών συμμάχων του Ιράν, που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα.

Ωστόσο, η επίθεση από περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που εκτοξεύτηκαν κυρίως από το εσωτερικό του Ιράν, προκάλεσε μόνο μέτριες ζημιές στο Ισραήλ, καθώς οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιορδανίας.

Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο νότιο Ισραήλ χτυπήθηκε, αλλά συνέχισε να λειτουργεί κανονικά και ένα 7χρονο παιδί τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα. Δεν υπήρξαν άλλες αναφορές για σοβαρές ζημιές.

Δύο ανώτεροι Ισραηλινοί υπουργοί άφησαν πάντως σήμερα να εννοηθεί ότι τα αντίποινα από το Ισραήλ δεν είναι επικείμενα και ότι δεν θα ενεργήσει μόνο του.

Γκαντζ: Θα απαντήσουμε δεόντως – Γκάλαντ: Ευκαιρία για στρατηγική συμμαχία κατά Ιράν

Θα απαντήσουμε στο Ιράν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο υπουργός του Πολεμικού Συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, λίγες ώρες μετά τη μαζική επίθεση από την Τεχεράνη με τουλάχιστον 300 drones και βαλλιστικούς πυραύλους.

«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα διεκδικήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που είναι σωστό για εμάς», είπε ο Γκαντζ σε δήλωση λίγο πριν συγκληθεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Ο Γκαντζ είπε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να πάρει πίσω τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και να εξασφαλίσει τα νότια και βόρεια σύνορά του, ώστε οι άνθρωποι που έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους στις περιοχές αυτές, να μπορούν να επιστρέψουν.

Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

«Εχουμε μία ευκαιρία να σχηματίσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν που απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή

Με πληροφορίες από Reuters/The New York Times/The Jerusalem Post

 

«Είμαστε ακόμη στο μεσαίο σκαλοπάτι»: Εκατέρωθεν απειλές την επομένη της σύγκρουσης και δύο σενάρια για άγρια στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: