File Photo Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Καλλιάνος στην Ολομέλεια της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Σοβαρές ενστάσεις σχετικά με τη λειτουργία της δημόσιας υγείας και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα νοσοκομεία φαίνεται πως έχει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, με αφορμή μια περιπέτεια υγείας του πατέρα του, που επέβαλε την εισαγωγή του στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής μοιάζει μάλιστα αποφασισμένος να αποκαλύψει όλα όσα έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου, διαβεβαιώνοντας ότι «έχω στοιχεία που αποδεικνύουν την αλήθεια».
Την Τρίτη, σε βίντεο που ανήρτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα κοινωνικά δίκτυα, περιγράφει την περιπέτεια υγείας του πατέρα του, Δημήτρη, αφήνοντας αιχμές για την αντιμετώπισή του σε συγκεκριμένο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Ο βουλευτής αμφισβητεί το ενδιαφέρον των γιατρών για την κατάσταση του πατέρα του και και εγκαλεί το ιατρικό προσωπικό για αδιαφορία. Αντίθετα, με δάκρυα στα μάτια κατηγορεί του γιατρούς του νοσοκομείου ότι δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στη φροντίδα του. Μάλιστα, αναφέρεται ευθέως στον γιατρό που χειρούργησε τον Δημήτρη Καλλιάνο για το διαβητικό πόδι, καθώς και άλλους γιατρούς του νοσοκομείου, οι οποίοι υποστήριζαν πως ο ασθενής πάει καλά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βίντεο, ενώ έπαθε ανακοπή και τελικά εισήχθη σε ΜΕΘ.
«Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά», λέει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν είχε μπει νωρίτερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πιθανόν η υγεία του να έβαινε βελτιούμενη.
Τόσο, όμως, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος όσο και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τοποθετούμενοι για το περιστατικό, διαβεβαιώνουν πως ακολουθήθηκε κατά γράμμα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ισχύει για κάθε ασθενή του ΕΣΥ.
Πριν διακομιστεί στο «Αττικόν» ο πατέρας του βουλευτή είχε μεταφερθεί στην εφημερία του Ασκληπιείου Βούλας, όπου κρίθηκε ότι χρειάζεται μεταφορά σε νοσηλευτικό ίδρυμα με αγγειοχειρουργική κλινική για την αντιμετώπιση βαριάς επιπλοκής από τον σακχαρώδη διαβήτη.
Η ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν», που έβγαλε ανακοίνωση το απόγευμα της Τετάετης, μετά τη δημοσιότητα που πήραν οι καταγγελίες του γνωστού μετεωρολόγου, αναφέρει ότι ο Δημήτρης Καλλιάνος εισήχθη στην Α’ Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική στις 6/4/2024 λόγω γάγγραινας του άκρου του αριστερού ποδιού.
Σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο ασθενής πάσχει, μεταξύ άλλων, από τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, βαριά στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και επανειλημμένες διαδερμικές αγγειοπλαστικές στεφανιαίων, κολπική μαρμαρυγή, ανεπάρκεια τριγλώχινας, τοποθέτηση απινιδωτή), πνευμονική ίνωση με κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία και καρκίνο γεννητικών οργάνων.
«Ο ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική αντιμετώπιση της γάγγραινας, ενώ τα σύνθετα προϋπάρχοντα προβλήματά του αξιολογήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν εντατικά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, νεφρολόγοι, λοιμωξιολόγοι). Στις 22/4 ο ασθενής ανέφερε υποκειμενική επιδείνωση, με σταθερά ζωτικά σημεία και εξετάσεις για την κατάσταση του (καλή επικοινωνία, καλή ανταλλαγή αερίων και αυτόματη αναπνοή, σταθερή αιμοδυναμική εικόνα χωρίς υποστήριξη), εικόνα που δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ. Κατά τη διάρκεια της 23/4 παρουσίασε σημεία ήπιας, αλλά επιδεινούμενης ιστικής υποξίας (καλή επικοινωνία και ανταλλαγή αερίων, αλλά ήπια αύξηση του γαλακτικού που την προηγούμενη ημέρα ήταν απόλυτα φυσιολογικό), αξιολογήθηκε από τη ΜΕΘ και αποφασίστηκε η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στις 18.30. Κατά την προετοιμασία της μεταφοράς ο ασθενής έκανε συγκοπτικό επεισόδιο και διασωληνώθηκε. Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ όπου παραμένει διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση, σε μηχανική υποστήριξη οργάνων και συστημάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου «Αττικόν».
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζονται τα εξής: «Η εισαγωγή των ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, κανένας μη διασωληνωμένος παθολογικός ασθενής δεν συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα τον τελευταίο μήνα».
Άφησα να περάσουν λίγες ώρες από τη συγκινητική και ανθρώπινη ανάρτηση του συναδέλφου και @kallianos ,
πριν τοποθετηθώ. Δεν έχω συνηθίσει όμως να κρύβομαι και δεν θα το έκανα ούτε τώρα.Σέβομαι απολύτως τον πόνο κάθε συγγενούς για τον άνθρωπο του και κάθε γιου για τον πατέρα…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) April 24, 2024
Είχε προηγηθεί ανάρτηση – απάντηση του Υπουργού Υγείας, με την οποία ξεκαθάρισε ότι «κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε». Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, για την ορθή ενημέρωση του κοινού έγραψε τα εξής:
«Α) Η διαδικασία εισόδου ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι διαφανής, σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά κριτήρια. Συνεπώς, το Υπουργείο και εγώ προσωπικά δεν αναμειγνυόμαστε -αξιωματικά- σε αυτή την αμιγώς ιατρική διαδικασία.
Β) Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας, καθώς η πρόσβαση σε κρεβάτι ΜΕΘ μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή ή τον θάνατο κάποιου. Έναντι αυτού είμαστε όλοι απολύτως ίσοι. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι γιατροί με επιστημονικά κριτήρια.
Γ) Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό μας προσωπικό και στην προκειμένη περίπτωση η νόμιμη διαδικασία και τα νόμιμα κριτήρια έχουν τηρηθεί απολύτως».
Επανερχόμενος το βράδυ της Τετάρτης, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος έδωσε απάντηση στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο κ. Καλλιάνος ευχαριστεί τον κ. Γεωργιάδη για το ανθρώπινο μήνυμά του και συμπληρώνει πως «δεν τα βάζω μαζί σου».
«Δεν φταις εσύ για αυτό, φταίει η κλινική που ήταν ο πατέρας μου και οι γιατροί που τον “παρακολουθούσαν” και που έλεγαν ότι ο άνθρωπος πηγαίνει πολύ καλά ενώ καθημερινά το οξυγόνο του μειωνόταν. Έτσι δεν έλεγαν; Εσύ, σωστά λες, δεν μπορείς να παρέμβεις για το ποιος θα μπει στην ΜΕΘ. Κρίνουν όμως οι γιατροί» λέει ο κ. Καλλιάνος και κλείνοντας την ανάρτηση λέει:
«Έχω τα πάντα σε μηνύματα και σε κλήσεις (ηχητικά που έστελνα λόγω του ότι δεν είχα το κουράγιο ούτε να γράψω ένα μήνυμα) αλλά και όλα τα υπόλοιπα αποδεικτικά. Το τι θα κάνω από εδώ και πέρα αγαπητέ Υπουργέ Άδωνι, με κάθε σεβασμό, θα σου πω ότι δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνο τον πατέρα μου και την τιμή του. Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι στο παρελθόν. Έχω όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα καταθέτω και δημόσια αν χρειαστεί. Όπως και τα ακριβή ονόματα των Ιατρών.»
Όλη η ανάρτηση του κ. Καλλιάνου
«Αγαπητέ φίλε μου Άδωνι, σε ευχαριστώ θερμά για το ανθρώπινο μήνυμά σου. Δεν τα βάζω μαζί σου. Τα πρωτόκολλα είναι συγκεκριμένα και δεν θελήσαμε να παραβούμε κανένα από αυτά. Ξέρουμε όμως και οι δυό μας, πολύ καλά το ξέρουμε φίλε Άδωνι, τι ήταν αυτό που δεν εφαρμόστηκε για 4-5 ολόκληρες μέρες. Και δεν φταις εσύ για αυτό, φταίει η κλινική που ήταν ο πατεράς μου και οι γιατροί που τον “παρακολουθούσαν” και που έλεγαν ότι ο άνθρωπος πηγαίνει πολύ καλά ενώ καθημερινά το οξυγόνο του μειωνόταν. Έτσι δεν έλεγαν; Εσύ, σωστά λες, δεν μπορείς να παρέμβεις για το ποιός θα μπει στην ΜΕΘ. Κρίνουν όμως οι γιατροί.
1. Τον Αγγειοχειρουργό που χειρούργησε τον πατέρα μου (ακρωτηριασμό δαχτύλου) τον εκλιπαρούσε ο αδερφός μου (ως καρδιολόγος – ηλεκτροφυσιολόγος Ιατρός) ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί στην απλή κλίνη της αγγειοχειρουργικής όπως πρέπει, ήθελε υποστήριξη αερομετρικά και αιμοδυναμικά σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ χωρίς διασωλήνωση. Ο Αγγειοχειρουργός όμως έλεγε ότι πάει υπέροχα ο πατέρας μου.
2. Δεν μίλησε ποτέ στον αδερφό μου σαν συνάδελφος. Σε μένα έλεγε ότι πάει υπέροχα ο πατέρας μου και ότι οι εξετάσεις του είναι καταπληκτικές. Τα έχω όλα καταγεγραμμένα και σε μηνύματα και σε κλήσεις.
3. Ο πατέρας μου δεν εκτιμήθηκε ποτέ από επιμελητή άλλης ειδικότητας παρά μόνο απο ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων. Πολλοί από αυτούς ήταν απλοί φοιτητές.
4. Μιλήσαμε με εντατικολόγους άλλων νοσοκομείων και δεν τον βάζανε σε ΜΕΘ γιατί έψαχναν με τις ώρες (όσο ο πατέρας μου έσβηνε) να βρουν αν πληρεί τα κριτήρια. Άραγε ποια είναι αυτά τα κριτήρια; Υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια ή μπαίνουν σε ΜΕΘ μόνο αυτοί που είναι υγιείς;
5 Βιώσαμε την “αρτιότητα” του επιστημονικού προσωπικού της συγκεκριμένης κλινικής, που ένας άνθρωπος που ήταν αιμοδυναμικά ασταθής, σηπτικός, με πτώση επιπέδου συνειδήσεως και με κορεσμό στο 60-65% κρίθηκε απο τον καθηγητή οτι δεν συντρέχει κανένας λόγος να μπεί στην πλατφόρμα για ΜΕΘ.
6. Καθηγητής, διοικητής και υποδιοικητής, μου έλεγαν ότι οι εξετάσεις του πατέρα μου ήταν καταπληκτικές, τέλειες, κάτι παραπάνω από καλές δηλαδή. Και μου έλεγαν ότι οι Ιατροί της κλινικής αποφάσισαν ότι ο πατέρας μου πάει καλά. Εδώ αμφισβήτησαν ότι έχει και πνευμονική ίνωση κατά τα λεγόμενα του Καθηγητή, κάτι από το οποίο υποφέρει χρόνια. Τόσο καλές και αναλυτικές εκτιμήσεις έκαναν.
7. Πήρα τηλέφωνο πάνω από 10 φορές τον Καθηγητή και μου είπε ότι δεν τον βάζει σε πλατφόρμα γιατί θα γίνει καλά. Δεν συντρέχει κανένας λόγος. Όταν είδε, μετά από 5 μέρες που τον παρακαλούσαμε γονυπετείς ότι πια είναι ένα βήμα πριν τον θάνατο, έδειξε ένα μικρό ενδιαφέρον και με το πάσο του τον έβαλε σε πλατφόρμα να μπει σε ΜΕΘ.
8. Τελικά ο πατέρας μου έπαθε ανακοπή και τον έβαλαν σε ΜΕΘ στο ίδιο νοσοκομείο, στο Αττικό, τον οποίον διασωλήνωσαν.
Έχω τα πάντα σε μηνύματα και σε κλήσεις (ηχητικά που έστελνα λόγω του ότι δεν είχα το κουράγιο ούτε να γράψω ένα μήνυμα) αλλά και όλα τα υπόλοιπα αποδεικτικά.
Το τι θα κάνω από εδώ και πέρα αγαπητέ Υπουργέ Άδωνι, με κάθε σεβασμό, θα σου πω ότι δεν αφορά κανέναν άλλον παρά μόνο τον πατέρα μου και την τιμή του.
Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη, διότι στη θέση του πατέρα μου έχουν βρεθεί χιλιάδες άνθρωποι στο παρελθόν. Έχω όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα καταθέτω και δημόσια αν χρειαστεί. Όπως και τα ακριβή ονόματα των Ιατρών».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE