Το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα απαντήσει, αλλά συζητά το πότε και το πώς: Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο – Οι πιέσεις των ΗΠΑ και τα σχέδια του στρατού

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ που έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.




Μετά από διαβουλεύσεις που ξεπέρασαν τις 3 ώρες, το απόγευμα της Κυριακής, το πενταμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, συμφώνησε πως πρέπει να υπάρξει απάντηση στο τεράστιο πλήγμα του Ιράν κατά της χώρας με πυραύλους και drones το βράδυ του Σαββάτου.

Αλλά δεν κατέληξε σε απόφαση για το πότε και σε ποιο εύρος θα εκδηλωθεί αυτό το απαντητικό πλήγμα.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ ζητούν προσοχή και αυτοσυγκράτηση κι ότι ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου «να σκεφτεί προσεκτικά και στρατηγικά», το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο διέκοψε τις συζητήσεις του, αλλά συνέρχεται εκ νέου σήμερα το μεσημέρι, ανέφερε το Channel 12 News.

  • Ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Νετανιάχου ότι δεδομένου του γεγονότος ότι η επίθεση προκάλεσε ελάχιστες ζημιές, το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρήσει το περιστατικό «νίκη» και να μην απαντήσει στρατιωτικά.

Η καθημερινή εφημερίδα Israel Hayom επικαλέστηκε, ωστόσο, έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε ότι «θα υπάρξει απάντηση», ενώ το δίκτυο NBC επικαλέστηκε επίσημη πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση, «το Το IDF [οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις] θα χρειαστεί να παρουσιάσει επιλογές» και ότι «είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει».

Σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, ο πρώην υπουργός Άμυνας και μέγιστος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, Μπένι Γκάντς και ο συνάδελφός του στο κόμμα Εθνική Ενότητα Γκάντι Άϊζενκοτ, παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, πρότειναν και οι δύο να αντεπιτεθούν στο Ιράν ενώ η ιρανική επίθεση ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

  • Σε αυτή την πρόταση αντιτάχθηκε σθεναρά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο  υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο  αρχηγός IDF Χέρτζι Χαλεβί, και άλλους, ανέφεραν οι ειδήσεις του Channel 12, εν μέρει λόγω της έντασης της ανάληψης ταυτόχρονης δράσης, όταν η IAF επικεντρώθηκε στην αναχαίτιση των εισερχόμενων πυραύλων του Ιράν. και drones.

Το γραφείο του πρωθυπουργού διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «το αντίθετο ίσχυε», αν και το Channel 12 ανέφερε ότι επιμένει στο ρεπορτάζ του, λέγοντας ότι το είχε επιβεβαιωθεί από τέσσερις πηγές.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στην άκρη του γκρεμού» και «πρέπει να πατήσουμε τα φρένα και την όπισθεν».

Η «βαθιά διαίρεση» εντός του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ μεταξύ των σκληροπυρηνικών που επιδιώκουν σκληρά αντίποινα και μιας «πιο μετριοπαθούς και λογικής» πτέρυγας περιπλέκει την κατάσταση, πρόσθεσε.

Και το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη δήλωση νωρίτερα την ίδια ημέρα, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας μετά τη μαζική αεροπορική επίθεση του Ιράν και είπε ότι «το Ιράν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την επιθετικότητά του».

Η Ιερουσαλήμ είπε ότι το «αρχικό τίμημα» πρέπει να είναι η άμεση αναγνώριση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης – της τεράστιας παραστρατιωτικής δύναμης που λογοδοτεί στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και που πραγματοποίησε την επίθεση το βράδυ του Σαββάτου – ως τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς και νέες κυρώσεις κατά Ιράν, ειδικά εκείνων που στοχεύουν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.

«Χθες το βράδυ, μια μεγάλης κλίμακας και άνευ προηγουμένου επίθεση – αποτελούμενη από εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους – εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του κράτους του Ισραήλ», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση προς τον Τύπο.

  • «Αυτή η επίθεση αποδεικνύει για άλλη μια φορά αυτό που λέει το Ισραήλ εδώ και χρόνια: το Ιράν είναι εκείνο που βρίσκεται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή και είναι επίσης η μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια τάξη».

Το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ, οι Χούτι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, «συμπλήρωσαν» την ιρανική επίθεση με τις δικές τους αεροπορικές επιθέσεις στο Ισραήλ.

«Όπως κάθε άλλη χώρα, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στη μαζική επίθεση του Ιράν. Το Ισραήλ υπερασπίστηκε επιτυχώς τον εαυτό του ενάντια στην επιθετικότητα του Ιράν και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ κρατά τις επιλογές του ανοιχτές. «Τις τελευταίες ώρες εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση», είπε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής.

 Με πληροφορίες από The Times of Israel

Ισραηλινό σφυροκόπημα σε περιοχές του νότιου Λιβάνου: Βομβαρδισμοί από πυροβολικό και αεροπορία, μεγάλος αριθμός τραυματιών

01:04

06:29

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ευνοεί τα αντίποινα κατά του Ιράν, αλλά είναι διχασμένο ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα οποιασδήποτε τέτοιας απάντησης.

Οι συζητήσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου έρχονται λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Ισραήλ κατά την οποία εκτόξευσε περίπου 350 βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, το 99% των οποίων αναχαιτίστηκε επιτυχώς, ανέφερε ο IDF.

Αποκτήστε την Daily Edition των Times of Israelμέσω email και μην χάσετε ποτέ τις κορυφαίες ιστορίες μας
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερωτικού δελτίου ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ
Με την εγγραφή σας, συμφωνείτε με τους όρους
Σύμφωνα με πολλές αναφορές εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, υπό το πρίσμα αυτού του τεράστιου όλεθρου, ο υπουργός πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Benny Gantz και ο συνάδελφός του στο κόμμα Εθνική Ενότητα Gadi Eisenkot, παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, πρότειναν και οι δύο να αντεπιτεθούν στο Ιράν ενώ η ιρανική επίθεση ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Αναχαιτιστές πυρός αεράμυνας κατά τη διάρκεια επίθεσης με drone και πυραύλων από το Ιράν, όπως φαίνεται πάνω από την Ιερουσαλήμ, 14 Απριλίου 2024. (Jamal Awad/Flash90)
Αυτή η πρόταση αντιτάχθηκε σθεναρά από τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, τον Υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, τον αρχηγό IDF Herzi Halevi και άλλους, ανέφεραν οι ειδήσεις του Channel 12, εν μέρει λόγω της έντασης της ανάληψης ταυτόχρονης δράσης, όταν η IAF επικεντρώθηκε στην αναχαίτιση των εισερχόμενων πυραύλων του Ιράν. και drones.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «το αντίθετο ίσχυε», αν και το Channel 12 είπε ότι επιμένει στην ιστορία, λέγοντας ότι είχε επιβεβαιωθεί από τέσσερις πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη συνέχεια, όταν η επιτυχία των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ έγινε εμφανής και ήταν σαφές ότι η ιρανική επίθεση είχε προκαλέσει μικρή ζημιά, και αφού ο Μπάιντεν μίλησε με τον Νετανιάχου, η ιδέα μιας άμεσης ισραηλινής απάντησης παραμερίστηκε, ανέφεραν και τα κανάλια 12 και 13.

Σε μια ξεχωριστή, χωρίς πηγές αναφοράς, το Channel 12 ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν προσπάθησαν να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση, αλλά ότι είπαν στο Ισραήλ ότι έπρεπε να γνωρίζει εκ των προτέρων και να συντονιστεί για οποιαδήποτε τέτοια αντίδραση. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει δημοσίως σαφές ότι δεν θα συμμετάσχουν σε καμία ισραηλινή απάντηση.

Το Channel 12 υποστήριξε περαιτέρω ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξακριβώσει εάν, σε αντάλλαγμα για αυτοσυγκράτηση, μπορεί να επιτύχει κάποιου είδους «στρατηγικό σύμφωνο» με τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, χωρίς να χρειάζεται να αναλάβει δεσμεύσεις για θέματα όπως το Παλαιστινιακό.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς μίλησε με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ και τους ευχαρίστησε για την υποστήριξη και τη βοήθειά τους στην αποτροπή της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ χθες το βράδυ.

«Ωστόσο, τόνισα: το Ισραήλ, όπως και κάθε άλλη χώρα, έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τους πολίτες του», είπε ο Κατς σε ανάρτησή του στο X.

«Τους είπα — ήρθε η ώρα σας να αποδυναμώσετε το ιρανικό καθεστώς, να αποκλείσετε το IRGC ως τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλετε εξοντωτικές κυρώσεις στο ιρανικό πυραυλικό έργο. Το Ιράν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα», πρόσθεσε.

01:04

06:29

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ευνοεί τα αντίποινα κατά του Ιράν, αλλά είναι διχασμένο ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα οποιασδήποτε τέτοιας απάντησης.

Οι συζητήσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου έρχονται λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Ισραήλ κατά την οποία εκτόξευσε περίπου 350 βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, το 99% των οποίων αναχαιτίστηκε επιτυχώς, ανέφερε ο IDF.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: