FILE PHOTO: Έλληνας κυβερνήτης φρεγάτας ενώ πλέει με το ελληνικό πλοίο σε κοντινή απόσταση από τουρκική μονάδα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟΙΚΗΣ αποστολής NSMG II
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL., Aθήνα
Το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Εθνικής άμυνας ξεκινούν τα καθιερωμένα, μετά τη συμφωνία Παπούλια- Γιλμάζ, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Την τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται ότι θα υποδεχτεί ο Νέος επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης αμυντικής πολιτικής του υπουργείου Εθνικής άμυνας, Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ο οποίος πρώτος θα χαιρετίσει τον υφυπουργό εξωτερικών της γείτονος Μπουράκ Ακτσαπάρ.
Στις αντιπροσωπείες θα μετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, όπως γίνεται πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, με τελευταία την 13η Δεκεμβρίου στην Άγκυρα.
Κύριος στόχος των δυο αντιπροσωπειών είναι να βρει τρόπους μέσα από τους οποίους, αμιγώς σε διμερές επίπεδο οι δυο χώρες και οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτών θα μπορέσουν να συνυπάρξουν.
Αυτό ήδη ξεκίνησε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ΜΟΕ λίγες ημέρες πριν, με την επίσκεψη Τούρκου στρατηγού στην περιοχή της Θράκης, κάτι που έσπευσε το τουρκικό υπουργείο να προωθήσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Türkiye-Yunanistan Arasında Güven Artırıcı Önlemler kapsamında; 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Erhan Akgül ve beraberindeki askerî heyet ile Türkiye’nin Atina Askerî Ataşesi Topçu Albay Ali Aktemur, 18-19 Nisan 2024 tarihlerinde Yunanistan 31’inci Mekanize… pic.twitter.com/e0d9pa5Jdv
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 21, 2024
Τέτοιες επισκέψεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα τεθούν εκ νέου στη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών το πρωί της Δευτέρας στη Λ. Μεσογείων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, «σύνθετα» θέματα που πολλές φορές στο παρελθόν είχαν τεθεί από την τουρκική πλευρά, πιθανά στην παρούσα στιγμή θα μείνουν στην άκρη ή θα συζητηθούν σ’ ένα άλλο επίπεδο.
Το υπουργείο Εθνικής άμυνας εδώ κι 1,5 χρόνο καταγράφει την στρατηγική της μη έντασης από τη γείτονα, ύστερα από σχεδόν 4 χρόνια που οι δυο χώρες βρέθηκαν αρκετές φορές, κυριολεκτικά, στην κόψη του ξυραφιού.
Η απουσία της έντασης στο πεδίο, η ρητορική των «ήρεμων νερών» και η προσπάθεια εγκατάστασης μηχανισμών αποφυγής του παρελθόντος ανήκουν στη νέα εποχή, μετά τον φονικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η ελπίδα ότι κάτι έχει αλλάξει δείχνει ωστόσο μάταιη, μια και η Άγκυρα παρουσιάζεται ολοένα και περισσότερο ως ο «παίκτης» που δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις- διεκδικήσεις, για το Αιγαίο, τον ουρανό του, τα νησιά, την Αν. Μεσόγειο, που έχει θέσει εδώ και δεκαετίες.
Και η γραφειοκρατία της γείτονος το δείχνει αυτό σχεδόν κάθε μέρα. Είτε με ΝΟΤΑΜ, είτε με NAVTEX, είτε με SUBNOTES, είτε μέσω δηλώσεων ή μέσω του Τύπου, έρχονται στην επιφάνεια οι διεκδικήσεις που δεν απεμπολούνται από τη γείτονα.
Δηλώσεις, ιδιαίτερα πρόσφατες, όπως εκείνες του εκπροσώπου του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα που ανακοινώθηκαν από την Ελλάδα. Το ύφος ωστόσο του κου. Τσελίκ θυμίζει την προ ελληνοτουρκικής κρίσης εποχή του 2020, αλλά και την διαρκή προσπάθεια της Άγκυρας για ένα «γκρίζο Αιγαίο».
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που υποδηλώνουν ότι οι Τούρκοι χαμογελούν προς την χώρα μας αλλά δεν κρατούν κλάδο ελαίας.
Οι δυο χώρες επιδιώκουν να φτάσουν ως τον Μάιο που είναι η συνάντηση των Μητσοτάκη- Ερντογάν, δίχως να υπάρχουν σημαντικές διαφορές που θ’ ανατρέψουν το επισφαλές καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.
Και βεβαίως εύλογο είναι ότι και οι δυο χώρες στρέφουν το βλέμμα στις επερχόμενες εξελίξεις που αφορούν και την περιοχή της Αν. Μεσογείου.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE