Ιστορική ημέρα για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Διορίστηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός* Θα καταφέρει να αναχαιτίσει τον πόλεμο και τη βία;

File Photo Refugees in the Bulengo camp for displaced persons near Goma, Democratic Republic of the Congo (DRC), 16 February 2024. EPA/MOSE KASEREKA




Μια γυναίκα στην πρωθυπουργία, για πρώτη φορά στην ιστορία της αφρικανικής χώρας, διόρισε σήμερα ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Ο πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι εμπιστεύτηκε την μέχρι πρότινος υπουργό Συντονισμού Ζουντίτ Σουμίνουα για τον πρωθυπουργικό θώκο.

«Έχω επίγνωση της μεγάλης ευθύνης», τόνισε η Σουμίνουα στην κρατική τηλεόραση, δεσμευόμενη να εργαστεί για την ειρήνη και την ανάπτυξη της χώρας.

Σημαντικές προκλήσεις

Οι αρχές στη ΛΔ Κονγκό αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης στις ανατολικές επαρχίες, καθώς και της διαχείρισης του ορυκτού πλούτου.

Ο πρόεδρος Τσισεκέντι – ο οποίος επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στις 20 Δεκεμβρίου – είχε υποσχεθεί ότι θα καταπολεμούσε τη διαφθορά, θα ανοικοδομούσε την οικονομία, θα γεφύρωνε τις κοινωνικές ανισότητες και θα αποκαθιστούσε την ασφάλεια στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ωστόσο, επικριτές λένε ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σε κανέναν από αυτούς τους τομείς.

Μέχρι σήμερα, οι συγκρούσεις δεκαετιών στην επαρχία Ituri, στα βορειοανατολικά της χώρας, έχουν αναγκάσει περισσότερους από 1,63 εκατομμύρια ανθρώπους – ή το ένα τρίτο του πληθυσμού της επαρχίας – να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ζήσουν εκτοπισμένοι.

Η αναζωπύρωση των επιθέσεων από ένοπλες ομάδες στην επαρχία Itouri της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό από τα μέσα Φεβρουαρίου είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να χάσει τη ζωή του μεγάλος αριθμός ανθρώπων, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι ομάδες τους λειτουργούν ένα χειρουργικό κέντρο περίθαλψης στην πόλη Βunia της επαρχίας.

«Μετά από έξι μήνες σχετικής ηρεμίας, η πρόσφατη αναζωπύρωση των βίαιων επιθέσεων είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες ζωών», λέει η Halidou Alira, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Αυτό δείχνει ότι το Ιturi παραμένει σταθερά στο έλεος της βίας που χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτη ένταση, με τους πολίτες να υφίστανται το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κανείς δεν γλίτωσε»: Διασκορπισμένα πτώματα στα ερείπια του νοσοκομείου Αλ Σίφα, μετά από δύο εβδομάδες ισραηλινών επιδρομών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: