Εμπρηστικός Ερντογάν βάλλει ξανά κατά Ισραήλ: Θα συνεχίσουμε το εμπάργκο εξαγωγών λέει και ζητά σεβασμό αλα καρτ στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα

Ο Ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας. Photo: Turkish Presidency




Διατηρώντας τους υψηλούς τόνους έναντι του Ισραήλ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγιπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του θα συνεχίσει τον εμπορικό αποκλεισμό του Ισραήλ, φέρνοντας πιο κοντά την αναμενόμενη ισραηλινή απάντηση, όπως τουλάχιστον προαναγγέλθηκε χθες από την κυβέρνηση του εβραϊκού κράτους.

Ο Ερντογάν, συμμετέχοντας μέσω ζωντανής σύνδεσης σε εκδήλωση του κόμματός του στην Προύσα, αναφερόμενος στην διακοπή εξαγωγών προς το Ισραήλ,  και επικαλούμενος προκλητικά τις αποφάσεις του Σ.Α του ΠΗΕ , τις οποίες η Αγυρα συστηματικά καταπατά, είπε:  «Θα συνεχίσουμε αυτά τα μέτρα έως ότου εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαστηρίου και έως ότου παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αδιάκοπα, ανεμπόδιστα και σε επαρκείς ποσότητες».

 Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για το εμπάργκο, ο Τούρκος πρόεδρος, πρόσθσε:

«Λάβαμε πρόσθετα μέτρα κατά του Ισραήλ επειδή οι προσπάθειές μας να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αεροπορικώς μπλοκαρίστηκαν. Ο πόνος των 34 χιλιάδων Παλαιστινίων αδελφών μας, που βομβαρδίστηκαν τους τελευταίους 6 μήνες και μαρτύρησαν από αυτές τις βόμβες, ραγίζει τις καρδιές μας μαζί με τις οικογένειές τους. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την παλαιστινιακή υπόθεση και να είμαστε δίπλα στον καταπιεσμένο λαό της Γάζας, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

«Η Τουρκία έχει κάνει και κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την καταπίεση στη Γάζα και να εξασφαλίσει την επικράτηση της ειρήνης και της ηρεμίας στην περιοχή. Με συνολικά 45 χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουμε στείλει στην περιοχή μέχρι σήμερα, η χώρα μας έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που παρέχει τη μεγαλύτερη βοήθεια στη Γάζα» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος και κατέλξηξε:

«Ακόμα κι αν πληρώσουμε το τίμημα για αυτόν τον σκοπό, δεν θα αποφύγουμε να στηρίξουμε τους καταπιεσμένους όσο ο Θεός μας δίνει ζωή»

Η Άγκυρα επέβαλε από χθες περιορισμούς στην εξαγωγή 54 προϊόντων, ανάμεσά τους κατασκευαστικά υλικά από χάλυβα, σίδηρο και αλουμίνιο, καθώς επίσης και καύσιμα αεροσκαφών.

Η προειδοποίηση του Ισραήλ και ο Ερντογάν υπό πίεση

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην «μονομερή παραβίαση» των εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία επιβάλλοντας τους δικούς του εμπορικούς περιορισμούς, είχε προειδοποιήσει χθες, αμέσως μετά την έναρξη των τουρκικών περιορισμών στις εξαγωγές, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει την Χαμάς και εμείς θα απαντήσουμε αναλόγως».

Ο πόλεμος στην Γάζα έδωσε τέλος στην εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων που επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό το 2022, έπειτα από ένταση πολλών ετών.

Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος», ενώ  ανακάλεσε στις αρχές του Νοεμβρίου τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ,. Τότε, είχε πει ότι   «η πλήρης ρήξη» των σχέσεων με το Ισραήλ είναι αδύνατη.

Ομως, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αυξήθηκαν στην Τουρκία οι επικρίσεις για την διατήρηση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ.

  • Σύμφωνα με τους αναλυτές, η οργή αυτή συνέβαλε στην ιστορική συντριβή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Το τουρκικό ισλαμιστικό κόμμα Yeniden Refah εκμεταλλεύθηκε το θέμα και κατόρθωσε να αποσπάσει από το AKP δύο επαρχίες: την Σανλιούρφα (νοτιοανατολικά) και το Γιόζγκατ (κέντρο).

Διαδηλώσεις κατά της διατήρησης των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές τουρκικές πόλεις, εκ των οποίων μία μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Η βίαιη διάλυση αυτή της διαδήλωσης προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη. Η σκηνή που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης κατά την οποία μία αστυνομικός χαστουκίζει διαδηλώτρια επικρίθηκε έντονα από την τουρκική αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγιά ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, ενώ δύο αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ ήταν ύψους 5,43 δισεκατομμυρίων το 2023, έναντι 7,03 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και 6,36 δισ. δολ το 2021, σύμφωνα με την Ενωση Τούρκων Εξαγωγέων και την τουρκική στατιστική υπηρεσία Turkstat.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/ hurriyet.com

 

Το Ισραήλ προειδοποιεί την Τεχεράνη: Θα σας χτυπήσουμε απευθείας εάν δεχθούμε επίθεση* Πληροφορίες για συμφωνία επιστροφής 150.000 Παλαιστινίων στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: