Δεν αναγνώρισαν την καλλιτεχνική του αξία: Μουσείο μοντέρνας τέχνης στη Γερμανία απέλυσε εργάτη που κρέμασε έναν δικό του πίνακα ως έκθεμα

File Photo Journalists look at posters of the exhibition ‘Deadly and Brutal. Film Posters from Ghana’ during a press preview at the Pinakothek der Moderne in Munich, Germany, 31 March 2011. The exhibition presents hand-painted film posters from Ghana from a private collection of an art historian in Rosenheim and runs from 01 April until 26 June 2011. EPA/ANDREAS GEBERT




Τα δικά του 15 λεπτά διασημότητας κέρδισε ένας εργαζόμενος σε ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης στο Μόναχο, όταν χωρίς να τον πάρει κανείς χαμπάρι ανάρτησε έναν δικό του πίνακα ζωγραφικής σε δημόσια θέα.

Το έργο του τεχνικού στο επάγγελμα και -προφανώς- επίδοξου καλλιτέχνη έμεινε στις προθήκες επί οχτώ ολόκληρες ώρες.
Το μουσείο στη νότια Γερμανία επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι απέλυσε τον εργαζόμενο όταν βρέθηκε να έχει εκθέσει τη ζωγραφιά του στο τμήμα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, δίπλα σε έργα του εμβληματικού πρωτοπόρου της ποπ Άντι Γουόρχολ.

Ο 51χρονος άνδρας είχε μεταφέρει λαθραία το έργο του στην έκθεση της Pinakothek der Moderne του Μονάχου «με την ελπίδα να επιτύχει την καλλιτεχνική του ανακάλυψη», ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.

«Ο υπάλληλος θεωρεί τον εαυτό του ως καλλιτέχνη και πιθανότατα είδε τον ρόλο του στην ομάδα εγκαταστάσεων του μουσείου ως ένα πάρεργο  για να υποστηρίξει την αληθινή του κλήση», είπε στον Guardian εκπρόσωπος της Pinakothek.

Ως εργαζόμενος στο μουσείο, ο άνδρας είχε πρόσβαση στον χώρο της γκαλερί εκτός των ωρών λειτουργίας και έτσι δεν τράβηξε την προσοχή του προσωπικού ασφαλείας όταν τοποθέτησε το έργο του 60 επί 120 cm σε έναν άδειο λευκό τοίχο, σε ένα πέρασμα στον πρώτο όροφο της ανατολικής πτέρυγας.

Το περιστατικό στις 23 Φεβρουαρίου δεν δημοσιοποιήθηκε παρά τη Δευτέρα. Ο εκπρόσωπος της Pinakothek είπε ότι ο πίνακας είχε κρεμαστεί τις πρώτες πρωινές ώρες και εντοπίστηκε από το προσωπικό αμέσως μετά το άνοιγμα του μουσείου την ίδια μέρα.

Η γκαλερί δήλωσε ότι έλυσε τη συνεργασία της με το  μέλος της ομάδας τεχνικής υπηρεσίας και του απαγόρευσε την είσοδο στις εγκαταστάσεις της.

Η αστυνομία ερευνά τον επίδοξο καλλιτέχνη και για ένα παράπτωμα: προκειμένου να κρεμάσει τον πίνακα του φέρεται να άνοιξε δύο τρύπες στον τοίχο της γκαλερί, με αποτέλεσμα το μουσείο να υποβάλει μήνυση για εσκεμμένη φθορά περιουσίας.

Με πληροφορίες από Guardian

Τριφυλλόσχημη οινοχόη του 600 π.Χ. επεστράφη στην Ελλάδα από το μουσείο August Kestner: Είχε βρεθεί την περίοδο της γερμανικής Κατοχής σε εκσκαφές στη διώρυγα της Κορίνθου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: