Ανησυχητική έκθεση: Ολο και περισσότερα παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στο Διαδίκτυο με φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν μέσω ΑΙ

File Photo An Artificial Inteligence (AI) on display at the Mobile World Congress (MWC) 2024 in Barcelona, Catalonia, north-eastern Spain, 26 February 2024. MWC Barcelona is The industry’s largest and most influential connectivity event. (MWC) 2024 runs between 26 and 29 February. EPA/ALEJANDRO GARCIA




Η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών αυξάνεται στο Διαδίκτυο και παίρνει νέες μορφές, όπως εικόνες και βίντεο που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με ετήσια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά (NCMEC), μια αμερικανική οργάνωση που ασχολείται με καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Οι αναφορές στο NCMEC για κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο αυξήθηκαν περισσότερο από 12% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις 36,2 εκατομμύρια αναφορές, έκανε γνωστό ο οργανισμός στην ετήσια έκθεσή του CyberTipline. Η πλειονότητα των συμβουλών που ελήφθησαν αφορούσαν την κυκλοφορία υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM), όπως φωτογραφίες και βίντεο, αλλά υπήρξε επίσης αύξηση στις αναφορές οικονομικού σεξουαλικού εκβιασμού από χρήστες του διαδικτύου  που παρέσυραν παιδιά να τους στείλουν γυμνές εικόνες ή βίντεο και στη συνέχεια τους αναγκάζουν να στέλνουν χρήματα για να μην τις διαρρεύσουν.

Μερικά παιδιά και οικογένειες εκβιάστηκαν για οικονομικό όφελος από αρπακτικά που χρησιμοποιούν υλικό κατασκευασμένο από AI, σύμφωνα με το NCMEC.

Το κέντρο έλαβε 4.700 αναφορές εικόνων ή βίντεο σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών  φτιαγμένα μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

«Το NCMEC ανησυχεί βαθύτατα για αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη τάση, καθώς οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν πλαστές σεξουαλικές εικόνες ή βίντεο με βάση οποιαδήποτε φωτογραφία ενός πραγματικού παιδιού ή να δημιουργήσουν υλικό που απεικονίζει παιδιά να συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις εν αγνοία τους», αναφέρει η έκθεση.

Το περιεχόμενο παιδικής κακοποίησης που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη εμποδίζει επίσης τον εντοπισμό των πραγματικών παιδιών – θυμάτων, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Η δημιουργία τέτοιου υλικού είναι παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ  οι οπτικές απεικονίσεις ανηλίκων που εμπλέκονται σε σαφή σεξουαλική συμπεριφορά είναι ομοσπονδιακό έγκλημα, σύμφωνα με εισαγγελέα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με έδρα τη Μασαχουσέτη, ο οποίος μίλησε στον Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Συνολικά το 2023, το CyberTipline έλαβε περισσότερες από 35,9 εκατομμύρια αναφορές που αναφέρονταν σε περιστατικά ύποπτου υλικού, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους (90%) να κυκλοφορούν εκτός των ΗΠΑ. Περίπου 1,1 εκατομμύρια αναφορές παραπέμφθηκαν στην αστυνομία των ΗΠΑ και 63.892 αναφορές ήταν επείγουσες ή αφορούσαν ένα παιδί σε άμεσο κίνδυνο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Η πλατφόρμα που υπέβαλε τις περισσότερες αναφορές ήταν το Facebook, με 17.838.422. Το Instagram της Meta έκανε 11.430.007 αναφορές και η υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp έκανε 1.389.618. Η Google έστειλε NCMEC 1.470.958 συμβουλές, το Snapchat έστειλε 713.055, το TikTok έστειλε 590.376 και το Twitter ανέφερε 597.087.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: