Αναμένουμε ουσιαστική αρωγή από την ΕΕ για το μεταναστευτικό, τονίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης: Δείπνο με ευρωπαίους ηγέτες στη Βιέννη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε δείπνο με ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ στη Βιέννη. ΦΩΤΟ: ΓΤΠ ΡΙΟ




H Κύπρος, ως χώρα της πρώτης γραμμής, αναμένει την ουσιαστική αρωγή της ΕΕ, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο με ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ στη Βιέννη.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και «επανέλαβε την ανάγκη όπως επανεξεταστεί άμεσα το καθεστώς της Συρίας με χαρακτηρισμό συγκεκριμένων περιοχών της χώρας ως ασφαλών, καθώς και για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού».

Εστίασε επίσης στο ζήτημα των γρήγορων και άμεσων επιστροφών και στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου.

  • Το δείπνο, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, παρακάθησαν επίσης οι ηγέτες της Δανίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν ο καταρτισμός της στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ που θα αντικατοπτρίζει στην ουσία τις προτεραιότητες της Ένωσης για την επόμενη πενταετία.

«Κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων», σημειώνει.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει επίσης ότι σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας. Όπως είπε, περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και το 80% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης, ενώ το 40% του παγκόσμιου στόλου ελέγχεται από Ευρωπαίους πλοιοκτήτες.

Προσθέτει πως ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας, καθώς εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ στο ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ. Επιπλέον, ο κλάδος απασχολεί άμεσα περισσότερους από 685.000 εργαζομένους στη θάλασσα και στη ξηρά και υποστηρίζει πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους μέσω έμμεσης απασχόλησης, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στα θέματα οικονομίας, σημειώνει ο κ. Αντωνίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, μέσω της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, της ενίσχυσης των υπηρεσιών και της μείωσης του διοικητικού άχθους, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα.

Mε πληροφοριες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους αθωώθηκε και επιστρέφει δριμύτερος: Θα ενταχθεί ξανά στο Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: