Τέταρτη Belh@rra και κορβέτες στο «μαξιλάρι» των προτεραιοτήτων των επιτελείων: Η παρουσίαση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων

Λεζάντα: Η εικονιζόμενη φρεγάτα είναι η Νο3 κατασκευαστικά. Πρόκειται για την F-602, “ΝΕΑΡΧΟΣ”, η 2η ψηφιακή φρεγάτα FDI του ελληνικού στόλου που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα καταπλεύσει στο ναύσταθμο Σαλαμίνας τον Οκτώβριο του 2025. Πηγή εικόνας: Naval Group




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Σε 48 ώρες στο υπουργείο Εθνικής άμυνας θα γίνει η τελική παρουσίαση της προτεραιοποίησης για τις ανάγκες που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και που οφείλει η πολιτική ηγεσία να επεξεργαστεί και να προωθήσει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η προτεραιοποίηση αυτή να περάσει από την αρμόδια επιτροπή άμυνας της Βουλής και στη συνέχεια από το ΚΥΣΕΑ.

Με τον τρόπο αυτό δηλαδή οι ανάγκες που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν και την θεσμική έγκριση.

Ωστόσο πριν από περίπου ένα 15νθήμερο, ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε με τους Αρχηγούς των Επιτελείων, όπου εκεί ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, αφού πρώτα είχε συζητήσει αρκετά με τους Αρχηγούς των επιτελείων, ανέπτυξε στον πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον τρόπο που οι κλάδοι έχουν κατηγοριοποιήσει τα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση του στρατεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αρχηγοί χώρισαν σε δυο επίπεδα την προτεραιοποίηση που είχε ζητήσει ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά τις κρίσεις του Ιανουαρίου.

Στο ένα τμήμα τοποθετήθηκαν τα «μεγάλα», όπως συνηθίζονται να λέγονται, εξοπλιστικά και στο δεύτερο τμήμα υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος, γεμάτος από υποχρεωτικές Follow On Support, από τις οποίες, πολλές αγνοούνταν για χρόνια…

Οι πηγές μας μάλιστα αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον τρόπο που τα τέσσερα επιτελεία στήνουν το εξοπλιστικό παζλ, διότι ουδείς αμελεί ότι υπάρχουν πολλές δημοσιονομικές αγκυλώσεις που περιορίζουν το υπουργείο να προχωρήσει σε… «θαύματα».

Πάντως μέσα σε αυτή την προτεραιοποίηση δεν κρύφτηκε το «αγκάθι» των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Στρατιωτικές πηγές έλεγαν με έμφαση ότι «οι Γερμανοί δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους και τα επαναλαμβάνουν».

Και από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι το θέμα εκσυγχρονισμού Μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ βρίσκεται «προ του βράχου» που εγκυμονεί κίνδυνο για τα τέσσερα αυτά πλοία του στόλου.

Με αυτό ως δεδομένο το ναυτικό επιτελείο αλλά και το ΓΕΕΘΑ όφειλαν να θέσουν προς την πολιτική ηγεσία εναλλακτικές λύσεις.

Τα μελλοντικά προγράμματα για τα οποία έχει μιλήσει ο Νίκος Δένδιας κι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι επιτελείς σημειώνουν ότι αφορούν το απώτερο μέλλον (σ.σ. ναυπήγηση στην Ελλάδα φρεγατών κλάσης Constellation) από τα τέλη της δεκαετίας
και μετά.

Αλλά για να φτάσει το πολεμικό ναυτικό ως εκεί χρειάζεται την ενίσχυση του με νέες μονάδες που μπορούν μέσα στα επόμενα χρόνια να ενταχθούν στον στόλο.

Belh@rra ή κορβέτες;

Τον Φεβρουάριο η Hellasjournal αποκάλυπτε πως τα στρατιωτικά επιτελεία τοποθέτησαν εντός της προτεραιοποίησης ένα οικονομικό «μαξιλάρι» που ίσως φανεί χρήσιμο, κυρίως εφόσον ληφθούν αποφάσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση του στόλου.

Αυτό ακριβώς το «μαξιλάρι» παρουσιάστηκε στο Νίκο Δένδια ως δυο εναλλακτικές λύσεις γι’ αποφευχθεί ο σκόπελος των ΜΕΚΟ.

Ενεργοποίηση της option για την 4 η Belh@rra ή εντολή κατασκευής κορβετών βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο και σε υψηλή βαθμίδα προτεραιότητας των επιτελείων, όχι πάντως στην πρώτη 3άδα.

Ίσως γι’ αυτό τον λόγο, από την στιγμή που γνωρίζει ο υπουργός εδώ και περίπου ένα 15θημερο, πως έχουν κινηθεί τα επιτελεία και τι είδους προτάσεις τοποθέτησαν στην εισήγησή τους, επανάφερε μέσω της συνέντευξής του στην Political την πιθανότητα 4 ης Belh@rra ή και περισσότερων καθώς ο ίδιος είπε:

«Η μη ενεργοποίηση της προαίρεσης οφείλεται στην ανάγκη ιεράρχησης και αναθεώρησης των αμυντικών προτεραιοτήτων καθώς και της επαναξιολόγησης των επιχειρησιακών απαιτήσεων από τα Γενικά Επιτελεία.

Παρότι η προαίρεση για την 4η FDI δεν ενεργοποιήθηκε, η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής προμήθειας επιπλέον φρεγατών FDI, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες αμυντικές ανάγκες και τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα.»

Πηγές του ναυτικού επιτελείου φέρονται να εξηγεί αναλυτικά ότι οι δυο αυτές λύσεις των νέων καραβιών μπορεί θεωρητικά να είναι κοστοβόρες, αλλά σε βάθος χρόνου μόνο κέρδος φέρνουν τόσο στο πολεμικό ναυτικό, όσο και στο ελληνικό κράτος, μέσω των συνεργασιών ελληνικών εταιρειών και ναυπηγείων.

Στον αντίποδα οι μεταχειρισμένες μονάδες εκτός του κόστους που είναι αναπόφευκτο, όσο κι αν ομιλούμε για «συμβολικό τίμημα» ανά μονάδα, οι μετασκευές, ο οπλισμός, η εκπαίδευση, το κόστος συντήρησης και πολλά άλλα, ομοιάζουν ως κουμπαράς δίχως πάτο, μια και αυτά τα πλοία αργά ή γρήγορα θα πρέπει ν’ αποσυρθούν.

Και μοιραία γίνεται η σύγκριση επιχειρησιακού βίου ενός καινούριου πλοίου κι ενός μεταχειρισμένου… Στην παραπάνω εξίσωση που αφορά τις ΜΕΚΟ τίθεται το αμείλικτο ερώτημα, τι εν τέλει θα γίνει με αυτές τις τέσσερις φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού.

Γι’ αυτό θα επανέλθουμε με νεότερο, πλήρες ρεπορτάζ.

Το ναυτικό δεν βγαίνει εύκολα από τις φουρτούνες

Τα δεδομένα που έχουν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το μέλλον του στόλου, από τη μια πλευρά δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στο ναυτικό επιτελείο κι από την άλλη, αντιλαμβάνονται πως ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια ο δρόμος δείχνει μακρύς και δύσκολος.

Η παραγγελία των τριών Belh@rra είχε φέρει το 2021 χαμόγελα και πολλοί πίστευαν ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η option για την τέταρτη φρεγάτα θα ενεργοποιούνταν ώστε να υπάρξει μια πλήρης μοίρα- έστω και με τον μικρότερο αριθμό- με νέες κύριες μονάδες.

Όλοι τότε πόνταραν στο δέλεαρ που είχε συμφωνηθεί, ότι και το τέταρτο καράβι θα κόστιζε 1 δις.

Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση, αλλά πάγωσε, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα των κορβετών, στο οποίο είχαν προκριθεί οι Γάλλοι και οι Ιταλοί.

Και στο τέλος, σύμφωνα με τα επισήμως λεχθέντα άλλαξε και ρότα, «ταξιδεύοντας» πολύ μακρύτερα στις ΗΠΑ, οι οποίες όμως μετά από αλλεπάλληλα αποτυχημένα προγράμματα, στράφηκαν στην Ευρωπαϊκή ναυπηγική επιστήμη, που τα πλοία της έχουν δώσει σαφή
επιχειρησιακά και ασφαλή δείγματα εν πλω «γραφής».

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ: Τα είπαν ο αντιστράτηγος Τσιτσικώστας με την υποστράτηγο Lisa Hou

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: