Όταν ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν βέβαιος ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα απέρριπτε τις προτάσεις του Κόφι Ανάν, αλλά διαψεύστηκε: Αυτή είναι η αλήθεια χάριν της Ιστορίας…

FILE PHOTO Δεκάδες μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων της Λευκωσίας, έφυγαν από τα μαθήματά τους και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποίησαν εκδηλώσεις υπέρ του `ΟΧΙ` στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Φωτογραφία Γιώργος Κωνσταντίνου




Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ

Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο του αγαπητού Παύλου Κ. Παύλου στην έκδοση του «Φιλελεύθερου» ημερ. 12 Μαρτίου 2024 με τον τίτλο «Μια σωστή θέση και ένα μεγάλο λάθος». Συμφωνώ με τα όσα περιέχονται στο άρθρο, ωστόσο ως αυτόπτης μάρτυς και μέτοχος των γεγονότων θα ήθελα να πληροφορήσω για τα εξής, χάριν της ιστορικής αλήθειας.

Στις αρχές του 2004, όταν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μετέβαινε στη Νέα Υόρκη κατόπιν πρόσκλησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για να συζητήσουν την έναρξη συνομιλιών επί του Σχεδίου Ανάν, κρίθηκε αναγκαίο να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να καθοριστεί η ακολουθητέα στρατηγική της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

Η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν ότι σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να αποδεχθούμε χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και παραπομπή του Σχεδίου Λύσης σε δημοψήφισμα χωρίς συμφωνία.

  • Ήμουν ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς που συνόδευσαν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στη Νέα Υόρκη. Αναχωρήσαμε για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 9 Φεβρουαρίου του 2004. Εκτός από τους Νίκο Αναστασιάδη, Δημήτρη Χριστόφια και εμένα, στην αποστολή μετείχε και ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Στις πρώτες συσκέψεις της αντιπροσωπείας, στον 34ο όροφο του ξενοδοχείου «Waldorf Astoria», όπου είχαμε καταλύσει, διατυπωνόταν η βεβαιότητα ότι ο Ντενκτάς θα μας έβγαζε από τη δύσκολη θέση, γιατί, κατά την πάγια πρακτική του, θα ήταν αρνητικός.

Μάλιστα, όταν εκφράζονταν αμφιβολίες για το αν ο Ντενκτάς θα ακολουθούσε αυτή την τακτική στις συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα, ο Γλαύκος Κληρίδης παρενέβαινε κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό: «Εγώ ξέρω τον Ντενκτάς πολύ καλύτερα και πολύ πιο πριν από εσάς. Ο Ντενκτάς θα απορρίψει τις προτάσεις του Κόφι Ανάν».

Όταν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μετέβη μαζί με τον Κληρίδη στο Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών για την πρώτη συνάντηση με τον Γ.Γ. και τον Ντενκτάς, τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα είχε προβλέψει ο Κληρίδης. Ο Ντενκτάς ήταν, πράγματι, αρνητικός.

Ακολούθησε, όμως, και δεύτερη συνάντηση. Όταν οι δύο αντιπρόσωποί μας, Παπαδόπουλος και Κληρίδης, επέστρεψαν στο ξενοδοχείο από το Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών, επικράτησε παγωμάρα. Ο Ντενκτάς είχε αποδεχθεί στο σύνολό τους τις προτάσεις του Σχεδίου Ανάν, δηλαδή χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία και δημοψήφισμα. Οι αισιόδοξες προβλέψεις είχαν διαψευστεί.

Στη δραματική σύσκεψη που ακολούθησε, εν μέσω αλλεπάλληλων τηλεφωνημάτων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε., παραινετικού έως πιεστικού περιεχομένου, διαπιστώθηκε το τραγικό αδιέξοδο, αφού δεν υπήρχε κάποιο «Σχέδιο Β», δηλαδή μια επεξεργασμένη εναλλακτική στρατηγική.

Τόσο η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία όσο και η σύσκεψη στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πέραν της ομοφωνίας για απόρριψη χρονοδιαγραμμάτων, επιδιαιτησίας και δημοψηφίσματος χωρίς συμφωνία, δεν προέβλεπαν ποια θα ήταν η στάση της πλευράς μας σε περίπτωση που η τουρκική πλευρά τα αποδεχόταν.

Υπό το κράτος του φόβου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έμενε εκτεθειμένη και θα παρουσιαζόταν σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η αποδοχή των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα.

Οι ισχυρές επιφυλάξεις που διατύπωσα και τις οποίες, προς τιμήν του, επιβεβαίωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές εκλογές του 2008, δεν στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν το επικρατήσαν στη σύσκεψη κλίμα.

Δεν πιστεύω, βέβαια, ότι η προσφυγή στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 ήταν προτιμότερη από μια τεκμηριωμένη απόρριψη των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα. Εξυπακούεται ότι αυτό θα προϋπέθετε μια παράλληλη ολοκληρωμένη αντιπρόταση, χωρίς τα επαχθή διαδικαστικά και ουσιαστικά βάρη τα οποία περιείχε το έγγραφο Ανάν.

  • Θεωρώ χρέος μου, για λόγους ιστορικής τάξης, να αναφέρω την πλήρη διαφωνία του τότε διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου, Τάσου Τζιωνή. Στο περιθώριο της σύσκεψης, η οποία αποφάσισε την αποδοχή των προτάσεων Ανάν για συνομιλίες, επιδιαιτησία και δημοψηφίσματα, ο Τάσος Τζιωνής με πλησίασε και σε δραματικό τόνο μου είπε:

«Μα τι πάει να γίνει; Είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές αυτές οι προτάσεις;». Του απάντησα ότι συμφωνώ μαζί του, αλλά ότι οι δικές μου έντονες επιφυλάξεις δεν φάνηκαν αρκετές για να ανατρέψουν την απόφαση της πλειοψηφίας.

Αυτά είναι τα γεγονότα. Συνεπώς συμφωνώ με τον Παύλο Κ. Παύλου. Με την προσθήκη ότι θα έπρεπε να υπάρξει εναλλακτική πρόταση προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Όχι όμως με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και δημοψηφίσματα χωρίς συμφωνία.

20 χρόνια μετά η διδαχή της ιστορίας είναι σαφής. Η ύπαρξη εναλλακτικών στρατηγικών στην διαχείριση του Κυπριακού είναι επιτακτική αναγκαιότητα.

* Γιαννάκης Λ. Ομήρου
Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τάδε έφη ο νεο-σουλτάνος: Επικεντρώνεται σε αυτό που ονομάζει “αιώνα της Τουρκίας” όπερ εστί επέκταση επιρροής και αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: