Στιγμιότυπο από την ανάρτηση στο Χ της διάψευσης στην οποία προχώρησε η βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο
Η βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα αναγκάστηκε την Κυριακή να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ είναι ζωντανός απαντώντας στα περί του αντιθέτου fake news ρωσικών μέσων ενημέρωσης.
Πράγματι, πλήθος ρωσικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων -σε ομοβροντία με τους συνδεδεμένους λογαριασμούς αυτών στα social media- μετέδωσαν σχεδόν… εν χορώ το απόγευμα του Σαββάτου ότι ο Βασιλιάς Κάρολος δήθεν απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ως αποτέλεσμα επιπλοκών από τον καρκίνο.
Προκειμένου να πείσουν για την fake είδηση επεκαλούντο «ανώνυμες πηγές μέσων ενημέρωσης».
Ακολούθησε μαζική ροή αναρτήσεων.
Τα ρωσικά ΜΜΕ υιοθέτησαν -εάν δεν την δημιούργησαν- μία καταφανώς πλαστή ανακοίνωση δήθεν προερχόμενη από το «Παλάτι του Μπάκινγχαμ» που δήθεν ανακοίνωνε τον «απροσδόκητο θάνατο» του Καρόλου.
‼️Сообщения о смерти Короля Великобритании Карла III – фейк! pic.twitter.com/e9dHgXInV6
— UKinRussia🇬🇧🇷🇺 (@ukinrussia) March 18, 2024
Την είδηση μετέδωσε και το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik υπό τον τίτλο: «Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ της Μεγάλης Βρετανίας πέθανε σε ηλικία 75 ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης».
Προσέθετε πάντως, εντελώς κουτοπόνηρα, το εξής: «Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με αυτό στον ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας ή στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης».
Λίγα λεπτά αργότερα οι fake αναρτήσεις αποκαθηλώθηκαν από το διαδίκτυο.
Ωστόσο η βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα αναγκάσθηκε να ανεβάσει μια οργισμένη ανάρτηση στο X σημειώνοντας: «Οι αναφορές περί θανάτου του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Μεγάλης Βρετανίας είναι ψευδείς!».
Ακολούθησε και επίσημη ανακοίνωση της πρεσβείας που ανέφερε: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η είδηση για το θάνατο του βασιλιά Καρόλου Γ’ είναι ψευδής».
Με πληροφορίες από Daily Mail
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE