FILE PHOTO It shows the old and the possible three new planets (L-R), Mercury, Venus, Earth, Mars, Ceres (new), Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, Pluto and Charon (new), as well as the nameless 003 UB313, that was unofficially called Xena by its discoverer. . EPA/IAU / Martin Kommesser / HANDOUT
Ο πονηρός Ερμής, συνήθως πολύ δύσκολος στην παρατήρησή του, καθώς βρίσκεται πάντα χαμηλά στον ορίζοντα και κοντά στον Ήλιο, θα είναι καθαρά ορατός στον ουρανό του Μαρτίου. Ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες επιτρέπουν την εύκολη αναγνώριση του μετά τη δύση του ηλίου. μια αξεπέραστη ευκαιρία.
Θα είναι λοιπόν αυτός ο πλανήτης που αναγγέλλει την άνοιξη: η ισημερία, η στιγμή κατά την οποία η ημέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια, πέφτει στις 20 Μαρτίου
Το λαμπρότερο αστέρι που είναι ορατό στον ουρανό μετά τη δύση του ηλίου εξακολουθεί να είναι ο Δίας, αλλά το εύρος παρατηρήσεώς του μειώνεται ολοένα και περισσότερο και πλέον περιορίζεται στις πρώτες βραδινές ώρες. Ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Κρόνος, ωστόσο, εμφανίζονται στον ανατολικό ορίζοντα νωρίς το πρωί, ανάμεσα στα φώτα της αυγής.
Αντίθετα, η Σελήνη θα είναι ο πρωταγωνιστής, στις 25 Μαρτίου, μιας μεγάλης έκλειψης, έστω κι αν πρόκειται για ένα μάλλον μέτριο γεγονός με τη Σελήνη ορατή στο ηλιοβασίλεμα, στο τέλος της νύχτας μεταξύ 24 και 25 Μαρτίου.
Ωστόσο, αυτή δεν θα είναι η μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουμε τον δορυφόρο της Γης: αυτόν τον μήνα την βρίσκουμε σε συνδυασμό με τον Άρη και την Αφροδίτη το πρωί της 8ης Μαρτίου και με τον Δία και το αστρικό σμήνος των Πλειάδων στις 14 και 15 Μαρτίου.
Η μετάβαση μεταξύ χειμώνα και άνοιξης βλέπει τον ουρανό να κυριαρχείται από τους πιο διάσημους χειμερινούς αστερισμούς, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες της νύχτας, στην Ανατολή, κάνουν την εμφάνισή τους οι μεγάλοι ζωδιακοί αστερισμοί του Λέοντα και της Παρθένου. Ο νότιος ουρανός, ωστόσο, θα είναι φτωχός σε φωτεινά αστέρια: με τη βοήθεια ενός χάρτη θα είναι δυνατό να αναγνωριστούν οι αστερισμοί του Μονόκερου, της Ύδρας και, κοντά στην Παρθένο, του Κρατήρα.
Ο Μάρτιος θα μας επιτρέψει επίσης να παρατηρήσουμε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος θα κάνει πολλά φωτεινά περάσματα..
Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE