Αστυνομικοί στην πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας. EPA/KATIA CHRISTODOULOU
Πολύ κακό για το τίποτα τελικά με τη σύλληψη, έκδοση και τη δίκη που δεν έγινε ποτέ, του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» αίφνης χθες ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε αναστολή της ποινικής δίωξης λόγω θανάτου του Βρετανού κύριου μάρτυρα κατηγορίας, Κέννεθ Γουόλτερ Χόκινγκς ο οποίος ήταν και ο παραπονούμενος σε υπόθεση εξαπάτησης, στην προσπάθειά του ν’ αγοράσει έπαυλη από εταιρεία της οποίας ο Κιουρσιάτ ήταν τότε γραμματέας.
Από την εξέλιξη αυτή αλλά και γενικά από την όλη συμπεριφορά των Αρχών, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, με τον τέως πρόεδρο των δικηγόρων Χρήστο Κληρίδη να κάνει λόγο για «σικέ παιχνίδι».
Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κ. Κληρίδης, ενώ αρχικά ο Τ/κ δικηγόρος με τη σύλληψή του στη Ρώμη έφερε ένσταση στην έκδοσή του, αίφνης έκαμε στροφή 180 μοιρών, συγκατατέθηκε και ήρθε στην Κύπρο.
Την επομένη οδηγήθηκε στο Δικαστήριο όπου και εκεί φαίνεται ότι όλα ήταν προσυνεννοημένα, αφού όλοι οι όροι για να αφεθεί ελεύθερος έγιναν αμέσως αποδεκτοί και ούτε καν διαβάστηκε το κατηγορητήριο.
Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε ότι έτσι ξεφορτώθηκαν έναν πολιτικό πονοκέφαλο που σχετίζεται με το θέμα του σφετερισμού ε/κ περιουσιών.
«Είναι εδώ που λέμε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί να είναι και κατήγορος και σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε και κατέληξε: πρόκειται για ένα σικέ παιχνίδι που στήθηκε από την αρχή.
Η συμπεριφορά των Αρχών που έδειχνε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά από την αρχή, φάνηκε με την αλλαγή στάσης του Τ/κ δικηγόρου.
Ενώ αυτός αντιδρούσε στην έκδοσή του γι’ αυτό και παρέμεινε σε κελί στην Ιταλία, αίφνης άλλαξε θέση και συγκατάνευσε στο να εκδοθεί στην Κύπρο.
Όταν ήρθε όλα φάνηκαν να ήταν κανονισμένα, αφού πήγε κατ’ ευθείαν από το αεροδρόμιο για ανάκριση στο Αρχηγείο Αστυνομίας και το πρωί καταχωρήθηκε η υπόθεση εναντίον του στο Δικαστήριο.
Μάλιστα όλα ήταν προσυνεννοημένα, ακόμα και οι όροι απόλυσής του.
Ούτε καν το κατηγορητήριο διαβάστηκε αφού δήλωσε μη παραδοχή. Αφέθηκε ελεύθερος αφού τήρησε τους όρους και χθες εμφανίστηκε στο Δικαστήριο για ν’ αρχίσει η δίκη του.
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν αφορούν το πότε οι κυπριακές Αρχές απέστειλαν αίτημα στις βρετανικές για τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας:
Πότε ενημερώθηκαν και γιατί δεν έγινε προσπάθεια να έρθει άλλος παραπονούμενος από τη Βρετανία που επίσης εξαπατήθηκε;
Επίσης, γιατί δεν κλήθηκαν οι Ε/κ ιδιοκτήτες της γης που σφετερίστηκαν στα κατεχόμενα, για να καταθέσουν;
Η υπόθεση αυτή δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που άπτονται του θέματος του σφετερισμού περιουσιών που ανήκουν σε Ε/κ, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια εκμετάλλευση στο Τρίκωμο και τον Άγιο Αμβρόσιο για την οποία διεξάγεται έρευνα από την Αστυνομία.
Το θέμα έχει και πολιτική πτυχή, οπόταν οι όποιες αποφάσεις θα κριθούν και σε πολιτικό επίπεδο.
Χθες ο Κιουρσιάτ εμφανίστηκε ενώπιον δικαστή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας μαζί με τον δικηγόρο του Ρίκκο Μαππουρίδη και συνοδευόταν από άλλους Τ/κ συγγενείς ή δικηγόρους, με σκοπό ν’ αρχίσει η ακρόαση της υπόθεσης.
Μάλιστα στο δικαστήριο είχε προσέλθει και ο ανακριτής της υπόθεσης, λοχίας του ΤΑΕ Αρχηγείου.
Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Μάρω Χαραλάμπους ανέφερε στο Δικαστήριο πως η απόφαση για αναστολή της ποινικής δίωξης λήφθηκε, αφού ο Βρετανός βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αυτή, έχει αποβιώσει.
Η κ. Χαραλάμπους ανέγνωσε στο δικαστήριο δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, παραθέτοντας τα γεγονότα και όπως είπε, η βασική μαρτυρία που ενέπλεκε τον Κιουρσιάτ στην πώληση ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα λήφθηκε το 2006 από Βρετανό, που αγόρασε κατοικία σε ε/κ κατεχόμενη γη, με βάση την οποία καταχωρήθηκε η ποινική δίωξη εναντίον του Τ/κ δικηγόρου κι άλλων προσώπων.
Στις 19 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε, και μετά από προσπάθειες, οι κυπριακές Αρχές ενημερώθηκαν από τις βρετανικές πως ο Βρετανός μάρτυρας έχει αποβιώσει.
Δεδομένου του θανάτου του μάρτυρα, που ήταν και η μοναδική μαρτυρία, η οποία απέδιδε στον Ακάν Κιουρσιάτ ενεργό ρόλο στην αγοραπωλησία κατοικιών σε ε/κ γη, ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε η κ. Χαραλάμπους, είναι υποχρεωμένος να ζητήσει την αναστολή των κατηγοριών και την αναβολή της υπόθεσης.
Όπως ανέφερε επίσης, το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί το 2007, με βάση τη μαρτυρία του Βρετανού αγοραστή και είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Στις 30/12/2023 οι κυπριακές Αρχές ενημερώθηκαν από τις ιταλικές ότι ο Ακάν Κιουρσιάτ συνελήφθη στην Ρώμη, μεταφέρθηκε στην Κύπρο στις 8 Φεβρουαρίου και την επομένη, στις 9 του μήνα του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες.
Μετά την εξέλιξη αυτή ο Κιουρσιάτ αγκάλιασε όλους όσους τον συνόδευαν και εξήλθε της αίθουσας του δικαστηρίου.
Μάλιστα σε κάποια στιγμή ρώτησε τον δικηγόρο του κατά πόσον μπορεί να κινήσει τη διαδικασία για αποζημιώσεις λόγω κακόβουλης ποινικής δίωξης, με τον κ. Μαππουρίδη να του απαντά αρνητικά.
Ο Κιουρσιάτ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν είχε ποτέ αμφιβολία «πως η δικαιοσύνη θα αποδιδόταν. Ευχαριστώ τους Κύπριους αρμόδιους και κυρίως τη Γενική Εισαγγελία που προσέγγισε την υπόθεση με κοινή λογική», είπε.
Η υπόθεση αφορά αγοραπωλησίες επαύλεων που άρχισε να κτίζει στην κατεχόμενη Κλεπίνη ο Βρετανός Γκάρυ Ρομπ.
Δεκάδες Βρετανοί έδωσαν χρήματα για να αγοράσουν τις επαύλεις, ωστόσο τους ξεγέλασαν.
Την ανέγερση των επαύλεων είχε αναλάβει η εταιρεία Aga Development Ltd, γραμματέας της οποίας ήταν ο Κιουρσιάτ.
Οι Αρχές εξέδωσαν τότε τέσσερα εντάλματα σύλληψης και κατάφεραν να φέρουν στην Κύπρο τον Ρομπ ο οποίος και καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση το 2011.
Έκτοτε καταζητούνταν οι άλλοι τρεις, χωρίς οι Αρχές να καταβάλουν ποτέ ιδιαίτερη προσπάθεια για να τους εντοπίσουν.
Μέχρι που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, εντόπισαν οι ιταλικές Αρχές τον Κιουρσιάτ και τον συνέλαβαν, οπόταν και «θυμήθηκαν» οι επίσημες Αρχές εδώ, την υπόθεση του σφετερισμού περιουσιών στην Κλεπίνη.
Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τους άλλους δύο που καταζητούνται, μετά και την εξέλιξη αυτή.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του λεγόμενου Τ/κ δικηγορικού συλλόγου Χασάν Εσένταγλι που συνόδευσε στο Δικαστήριο τον Κιουρσιάτ, δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη αποδόθηκε σήμερα για τον Ακάν Κιουρσιάτ καθώς θεωρούσαμε ότι ήταν βασικά μια άδικη υπόθεση», ανέφερε μετά το τέλος της δικαστικής διαδικασίας.
Η αξιολόγηση από τη Γενική Εισαγγελία ότι δεν μπορεί να αποδείξει αυτή την υπόθεση και η αναβολή της σημαίνει την «άρση της ομηρίας που όλο αυτό τον καιρό υπέστη ο Ακάν Κιουρσιάτ», είπε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η διαδικασία που ο Τ/κ δικηγόρος υπέστη στην Ιταλία υπό άσχημες συνθήκες είναι εκεί και ότι υπέμεινε αυτός και η οικογένειά του. Όμως σήμερα είμαστε ευχαριστημένοι».
Ερωτηθείς εάν ο Κιουρσιάτ θα προχωρήσει σε αγωγή για την κράτησή του στην Ιταλία, ο κ. Εσένταγλι είπε ότι δεν είχε την ευκαιρία να το συζητήσει αυτό μαζί του και είναι μια απόφαση που θα πάρει ο ίδιος ο Ακάν Κιουρσιάτ.
ΠΗΓΗ: philenews.com
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE