Αντιδράσεις προκαλεί η αναστολή ποινικής δίωξης κατά του Κιουρσάτ για σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα: Απηλλάγη λόγω… εκλιπόντος βασικού μάρτυρα

To Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Φωτογραφία από τον ιστότοπο του Δικαστηρίου




Ανεστάλη η ποινική δίωξη εις βάρος του Τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσάτ, ο οποίος κατηγορείτο για εκμετάλλευση και πώληση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Μάρω Χαραλάμπους ανέφερε το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας πως η απόφαση για αναστολή της ποινικής δίωξης λήφθηκε, αφού ο Βρετανός βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αυτή, έχει αποβιώσει.

Η κ. Χαραλάμπους ανέγνωσε στο δικαστήριο δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, παραθέτοντας τα γεγονότα και όπως είπε, η βασική μαρτυρία που ενέπλεκε τον Κιουρσιάτ στην πώληση ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα λήφθηκε το 2006 από Βρετανό, που αγόρασε κατοικία σε ε/κ κατεχόμενη γη, με βάση την οποία καταχωρήθηκε η ποινική δίωξη εναντίον του Τ/κ δικηγόρου κι άλλων προσώπων.

Στις 19 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε, και μετά από προσπάθειες, οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν από τις βρετανικές πως ο Βρετανός μάρτυρας έχει αποβιώσει. Δεδομένου του θανάτου του μάρτυρα, που ήταν και η μοναδική μαρτυρία, η οποία απέδιδε στον Ακάν Κιουρσιάτ ενεργό ρόλο στην αγοραπωλησία κατοικιών σε ε/κ γη, ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε η κ. Χαραλάμπους, είναι υποχρεωμένος να ζητήσει την αναστολή των κατηγοριών και την αναβολή της υπόθεσης.

Όπως ανέφερε, επίσης, το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί το 2007, με βάση τη μαρτυρία του Βρετανού αγοραστή και είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Στις 30/12/2023 οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν από τις ιταλικές ότι ο Ακάν Κιουρσιάτ συνελήφθη στην Ρώμη, μεταφέρθηκε στην Κύπρο στις 8 Φεβρουαρίου και την επομένη, στις 9 του μήνα του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Η υπόθεση καταχωρήθηκε ως 288 του 2024.

Ο Ακάν Κιουρσιάτ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν είχε ποτέ αμφιβολία «πως η δικαιοσύνη θα αποδιδόταν. Ευχαριστώ τους Κύπριους αρμόδιους και κυρίως τη Γενική Εισαγγελία που προσέγγισε την υπόθεση με κοινή λογική», είπε.

  • Δυσαρεστημένος με την εξέλιξη της υπόθεσης του Τουρκοκύπριου Ακάν Κιουρσιάτ, δήλωσε ο δικηγόρος Χρήστος Κληρίδης, εκφράζοντας την ίδια ώρα την άποψη πως η επιστροφή του στην Κύπρο ήταν ένα στημένο παιχνίδι. Υπενθυμίζεται πως ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, καθώς ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, έχει αποβιώσει.

Ο τέως Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, εξέφρασε έκπληξη για την εξέλιξη αυτή. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Με εκπλήσσει. Προφανώς ήταν συνεννοημένοι να έρθει Κύπρο διότι στην αρχή έφερνε ένσταση. Προφανώς θα του διεμήνυσαν από τις Αρχές μας ότι ούτως ή άλλως θα υπάρξει απαλλαγή διότι ο μοναδικός μάρτυρας έχει αποβιώσει και γι’ αυτό συναίνεσε να έρθει. Ήταν ένα στημένο παιχνίδι η επιστροφή του Κύπρο νομίζω».

Παράλληλα, τόνισε πως η υπόθεση θα έπρεπε να τύχει διαφορετικού χειρισμού. Οι έρευνες, όπως είπε ο κ. Κληρίδης, θα έπρεπε να εντατικοποιηθούν και ίσως να έπρεπε να ζητήσουν αναβολή της σημερινής ακρόασης για να δουν τι μπορούν να κάνουν.

«Πρέπει η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας να δώσουν εξηγήσεις, αλλά οι συνέπειες είναι τέτοιες που προκαλούν και η πρόκληση αυτή δημιούργησε και όλη αυτή την προσπάθεια για τροποποίηση του Συντάγματος και του νομικού πλαισίου», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, philenews

Κανένα νέο αίτημα για χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector από την Κυπριακή Δημοκρατία λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Κυριάκος Κακουρής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: