Μία άλλη «ανάγνωση» των ρωσικών εκλογών από το Politico: Γιατί ο Πούτιν μπορεί να είναι το μεγάλο θύμα του θριάμβου του

Russian President Vladimir Putin speaks during a meeting of the Federal Security Service (FSB) Board, in Moscow, Russia, 19 March 2024. EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Με τα επίσημα αποτελέσματα να δείχνουν ότι 9 στους 10 Ρώσους τον ψήφισαν, «μήπως ο Ρώσος αυτοκράτορας υπερέβαλε τα όριά του;», διερωτάται σε δημοσίευμά του το Politico, πιθανολογώντας ότι η ρωσική ελίτ μπορεί να αλλάξει στάση απέναντι του και να αναζητήσει τον επόμενο αφεντικό τους.

«Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα οποιασδήποτε ρωσικής εκλογής είναι η νομιμότητα», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στους ανώτατους εκλογικούς αξιωματούχους της Ρωσίας όταν συγκεντρώθηκαν στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα τον Νοέμβριο. «Αυτό είναι το θεμέλιο της πολιτικής σταθερότητας», αρχίζει η ανάλυση του Politico και συνεχίζει:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα ως απόδειξη της μαζικής υποστήριξης που διαθέτει. Αλλά μια τόσο στρεβλή εκλογή – στην οποία όλοι οι αντίπαλοι συνεθλίβησαν και ακόμη και οι νεκροί μπορεί να τον ψήφισαν – κινδυνεύει να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα που επιθυμεί», σημειώνει το Politico, τονίζοντας υπήρξε ιστορικό χαμηλό για τη μετασοβιετική Ρωσία.

«Με τα χρόνια, η προεδρική διοίκηση δημιούργησε όλο και πιο ευνοϊκές συνθήκες για τον εαυτό της», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κανκίγια, από την ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης Golos., υπογραμμίζοντας «αλλά αυτή τη φορά έφτασε σε μια άνευ προηγουμένου κορύφωση».

Ακόμη και χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν η καταστολή που ασκήθηκε στην αντιπολίτευση, επρόκειτο για τη λιγότερο ανταγωνιστική ψηφοφορία στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας: Μόνο τρεις υποψήφιοι χώρισαν τον Πούτιν από ένα ψηφοδέλτιο τύπου Στάλιν, που θα διέθετε μόλις ένα όνομα.

Ήταν επίσης η λιγότερο διαφανής. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξαν τόσο λίγοι ανεξάρτητοι παρατηρητές, με τόσο μικρή πρόσβαση, ενώ ακόμη κι ο επικεφαλής του Golos βρίσκεται στη φυλακή.

Σε μια άλλη πρωτοτυπία, σε περίπου 29 περιφέρειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πιο επιρρεπείς σε διαμαρτυρίες, η ψηφοφορία διεξήχθη ηλεκτρονικά με τους ανεξάρτητους παρατηρητές να κάνουν λόγο για μέθοδο του «μαύρου κουτιού», που είναι σχεδιασμένη να διευκολύνει την αλλοίωση της ψήφου.

«Ίσως η πλέον κατάφωρη παραβίαση σε ένα τοπίο παρανομίας ήταν ένας στρατός ψηφοφόρων “νεκρών ψυχών”», αναφέρει η Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια στο Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο Αικατερίνα Σούλμαν.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ψήφους που δόθηκαν από τα «νέα εδάφη» που κατέκτησε η Ρωσία στην Ουκρανία, όπου σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές υπήρχαν περίπου 4,6 εκατομμύρια δυνητικοί ψηφοφόροι. Ο αριθμός αυτός είναι σύμφωνος με τις παλιές ουκρανικές στατιστικές σε περίοδο ειρήνης. Όμως δύσκολα αντιστοιχεί στον σημερινό πληθυσμό.

«Είναι προφανές ότι σε περιόδους πολέμου, οι άνθρωποι σκοτώνονται, απομακρύνονται» λέει η Σούλμαν.

Με πληροφορίες από Politico

Άρωμα νοθείας από τον Πούτιν στις εκλογές: Καταγγελίες για «ασυνήθιστα» υψηλή προσέλευση ψηφοφόρων σε χιλιάδες εκλογικά τμήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: