Καταρρέει ο μύθος ότι το αρσενικό είδος είναι πιο μεγαλόσωμο από το θηλυκό: Μια τεράστια μελέτη σε περισσότερα από 400 είδη θηλαστικών τον αποδομεί [videos]

FILE PHOTO An animal handler (R) helps a local tourist to feed zebras inside their enclosure at the CTC Conservation Center in Butambala District, 70 kilometers West of Kampala, Uganda, 10 February 2024 (issued 11 February 2024). EPA/ISAAC KASAMANI




Σε αντίθεση με το στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο τα αρσενικά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά, το οποίο έχει υποστηριχθεί εδώ και καιρό από μεγάλο μέρος της επιστημονικής βιβλιογραφίας, έρευνα που διεξήχθη σε 429 είδη θηλαστικών δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αρσενικά έχουν το ίδιο μέγεθος με τα θηλυκά και μερικές φορές είναι πιο μικρόσωμα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Nature Communications από ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μέγεθος των αρσενικών και των θηλυκών μπορεί να ποικίλλει σε διαφορετικά είδη θηλαστικών σε σχέση με τον ανταγωνισμό για ζευγάρωμα και την διαδικασία που γίνεται  για τους απογόνους. Συμβαίνει για παράδειγμα σε λιοντάρια και μπαμπουίνους, όπου τα αρσενικά (μεγαλύτερα από τα θηλυκά) προκαλούν σωματικά το ένα το άλλο για να κερδίσουν ένα ταίρι, καθώς και σε κουνέλια, όπου τα θηλυκά (που είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά) έχουν πολλαπλές γέννες σε κάθε ζευγάρωμα .

Στο παρελθόν, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αρσενικά και τα θηλυκά του ίδιου μεγέθους είναι πιο συνηθισμένα από όσο νομίζουμε, ωστόσο το στερεότυπο ότι τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά στα περισσότερα θηλαστικά έχει εξαπλωθεί.

Για να αποδείξουν οριστικά το αβάσιμο αυτής της πεποίθησης, οι ερευνητές με επικεφαλής την Kaia Tombak συνέκριναν τη σωματική μάζα αρσενικών και θηλυκών 429 ειδών θηλαστικών που ζουν ελεύθερα. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα αρσενικά δεν είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά και ότι σε πολλά είδη είναι παρόμοια σε μέγεθος: αυτό ισχύει για παράδειγμα για τα άλογα, τις ζέβρες, τους λεμούριους και τους χρυσαφί τυφλοπόντικες.

Σημαντικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών υπάρχουν σε μικρό αριθμό ειδών, όπως ο θαλάσσιος ελέφαντας (τα αρσενικά είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα θηλυκά) και ένα είδος νυχτερίδας (με τα θηλυκά 1,4 φορές το μέγεθος των αρσενικών).

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι προκαταλήψεις που επιμένουν στην επιστημονική βιβλιογραφία για πάνω από έναν αιώνα προέρχονται από το γεγονός ότι εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον εστιάζεται σε μερικά πιο σημαντικά και εμβληματικά είδη, στα οποία τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά και στον ανταγωνισμό τα αρσενικά για ζευγάρωμα, όπως στα πρωτεύοντα θηλαστικά και τις φώκιες. Αναλογικά, ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα είδη τρωκτικών και νυχτερίδων που έχουν συνήθως παρόμοιες διαστάσεις μεταξύ αρσενικών και θηλυκών.

Mε πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Στα 80,6 έτη το προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ: Πέντε χρόνια παραπάνω ζουν οι γυναίκες * Σε Ήπειρο, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο οι Έλληνες «μαθουσάλες»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: