Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να ρίξουν άκυρο στο Tik Tok: Φόβοι για κινεζικό Δούρειο Ιππο και υποψίες για διάτρητο λαβύρινθο δεδομένων με άκρη στο Πεκίνο…

H στιγμή της επικύρωσης του νομοσχεδίου. Στιγμιότυπο από βίντεο @ CBS Νews




Εφόσον το νομοσχέδιο ορόσημο που ψήφισε σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκριθεί και από τη Γερουσία, τότε η ByteDance, μητρική εταιρεία του Τik Tok, θα έχει έξι μήνες για να πουλήσει τα μερίδιά της.

Eάν δεν το πράξει, η εφαρμογή θα καταργηθεί στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο της Βουλής που εγκρίθηκε την Τετάρτη με ψήφους 352 έναντι 65 θα πρέπει τώρα να περάσει από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να γίνει νόμος.

Εκεί όμως, στη Γερουσία, βρίσκεται μπροστά σε ένα αβέβαιο μονοπάτι, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που τάσσονται υπέρ μιας διαφορετικής προσέγγισης στο πώς πρέπει να ασκείται έλεγχος σε εφαρμογές που ανήκουν σε ξένες χώρες και εγείρουν ανησυχίες ασφαλείας.

Το γεγονός όμως παραμένει: Οι Αμερικανοί νομοθέτες διατηρούν εδώ και καιρό ανησυχίες για την επιρροή της Κίνας στο TikTok.

Ο λόγος ξεκινάει από εδώ: Η ByteDance εδρεύει στο Πεκίνο και υπόκειται σε έναν κινεζικό νόμο εθνικής ασφαλείας που την υποχρεώνει να μοιράζεται δεδομένα με Κινέζους αξιωματούχους.

Ο Μάικ Γκάλαχερ, Ρεπουμπλικανός από το Ουϊσκόνσιν και συντάκτης του νομοσχεδίου, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν «να διατρέχουν τον κίνδυνο να διατηρούν στην Αμερική μια μεγάλη πλατφόρμα ειδήσεων η οποία ελέγχεται ή ανήκει σε μια εταιρεία που με τη σειρά της ανήκει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

Το TikTok προσπάθησε κατά καιροπύς να διαβεβαιώσει τις ρυθμιστικές αρχές ότι έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα των τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων χρηστών του στις ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί από υπαλλήλους της ByteDance στην Κίνα.

Ωστόσο, αποκαλυπτική έρευνα της Wall Street Journal μόλις τον περασμένο Ιανουάριο διαπίστωσε ότι το σύστημα ήταν ακόμα «πορώδες», με τα δεδομένα να κοινοποιούνται ανεπίσημα μεταξύ του TikTok στις ΗΠΑ και της ByteDance στην Κίνα.

Υποθέσεις υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού όπου υπάλληλοι της ByteDance στην Κίνα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα ενός δημοσιογράφου για να εντοπίσουν τις πηγές τους, έχουν προκαλέσει ανησυχίες.

Η τύχη του TikTok έχει αναδειχθεί σε ύψιστης σημασίας θέμα στην Ουάσινγκτον. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές λένε πως τα γραφεία τους έχουν λάβει μεγάλο όγκο εκκλήσεων από έφηβους χρήστες του TikTok, που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, με τον όγκο των παραπόνων σε ορισμένες χρονικές στιγμές να υπερβαίνει τον αριθμό των εκκλήσεων υπέρ της εφαρμογής μιας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας Μαρία Κάντγουελ δήλωσε πως θέλει ένα νομοσχέδιο «που θα μπορούσε να στηριχθεί στο δικαστήριο» και εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ξεχωριστού νομοσχεδίου, όμως δεν είναι βέβαιη ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

  • Το μέτρο είναι το τελευταίο μιας σειράς ενεργειών στην Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση των ανησυχιών περί εθνικής ασφαλείας στις ΗΠΑ σχετικά με την Κίνα, από συνδεδεμένα οχήματα έως προηγμένα μικροκυκλώματα τεχνητής νοημοσύνης και γερανούς στα αμερικανικά λιμάνια.

«Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα εθνικής ασφαλείας. Η Γερουσία πρέπει να το πάρει και να το εγκρίνει», δήλωσε το νούμερο 2 της Βουλής των Αντιπροσώπων Στιβ Σκάλις με ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Λίγο μετά την υπερψήφιση, δύο γερουσιαστές από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, ο Μαρκ Γουόρνερ και ο Μάρκο Ρούμπιο αντίστοιχα, εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση όπου επισήμαναν ότι ένιωθαν ενθαρρυμένοι από τη δικομματική στήριξη στο νομοσχέδιο και ότι «ανυπομονούν να εργαστούν από κοινού προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη Γερουσία και να υπογραφεί ως νόμος».

Τον περασμένο μήνα, η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν εντάχθηκε στο TikTok, εγείροντας ελπίδες μεταξύ αξιωματούχων της πλατφόρμας ότι το ενδεχόμενο της θέσπισης ενός νόμου φέτος είναι απίθανο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok στην Ουάσινγκτον

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Σου Ζι Τσιου θα επισκεφθεί το Κάπιτολ Χιλ σήμερα, σε μια προγραμματισμένη από πριν επίσκεψη για να μιλήσει με γερουσιαστές, έγινε γνωστό από μια πηγή με γνώση του θέματος.

«Η διαδικασία ήταν μυστική και το νομοσχέδιο ποροωθήκε για έναν και μοναδικό λόγο: Πρόκειται για μια απαγόρευση. Ελπίζουμε πως η Γερουσία θα αναλογιστεί τα γεγονότα, οι γερουσιαστές θα ακούσουν τους ψηφοφόρους τους και θα συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία, τις επτά εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος Tύπου του TikTok.

Ο Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες ότι στόχος είναι να τερματιστεί η κινεζική ιδιοκτησία, όχι η απαγόρευση του TikTok.

«Θέλουμε το TikTok, ως πλατφόρμα, να ανήκει σε μια αμερικανική εταιρεία ή στην Κίνα; Θέλουμε τα δεδομένα από το TikTok – στοιχεία παιδιών, ενηλίκων, να μένουν εδώ στην Αμερική ή να πηγαίνουν στην Κίνα;», είπε.

Δεν είναι σαφές εάν η Κίνα θα εγκρίνει οποιαδήποτε πώληση ή εάν τα περιουσιακά στοιχεία του TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκποιηθούν σε διάστημα έξι μηνών.

Το 2020 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να απαγορεύσει το TikTok και το κινεζικής ιδιοκτησίας WeChat, όμως τον εμπόδισαν τα δικαστήρια. Προσφάτως, εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας απαγόρευσης.

Με πληροφορίες από ΒΒC και Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ- ΜΠΕ

Η Αμερικανική Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο που οδηγεί στην απαγόρευση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: