Γιατί γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου; Η ιστορία από τις αρχές του 1900 μέχρι σήμερα: Κινήματα, απεργίες, οδομαχίες …καθιέρωση [videos]

Feminist Suffrage Parade in New York City, 1912.via wikimedia.org




Γιατί γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου; Στην πραγματικότητα ο λόγος δεν είναι τόσο ξεκάθαρος και φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με το θρύλο παρά με την ιστορία.

Για πολύ καιρό μάλιστα έλεγαν ότι εκείνη την ημέρα, το 1908 ή το 1910, πολλές εργάτριες πέθαναν σε πυρκαγιά σε ένα εργοστάσιο στο Νέα Υόρκη, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό ίχνος αυτού του γεγονότος.

Αντίθετα ένα δραματικό γεγονός χρονολογείται στις 25 Μαρτίου 1911, στο Triangle Shirtwaist Factory στη Νέα Υόρκη, το οποίο έπιασε φωτιά ενώ περισσότεροι από εκατό εργάτριες ειδικά μετανάστριες βρέθηκαν κλειδωμένες μέσα στο εργοστάσιο για να αποτραπεί μια απεργία.

Λίγη ιστορία 

Στην Αμερική, η Ημέρα της Γυναίκας υπήρχε ήδη από το 1909, σε διαφορετική ημερομηνία, και στην Ευρώπη οι προτάσεις για αφιέρωμα μιας ημέρας στις γυναίκες άρχισαν να εμφανίζονται το 1910, σε σοσιαλιστικά περιβάλλοντα.

Η πρώτη μεγάλη διαδήλωση από γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου  χρονολογείται το 1914 στη Γερμανία, με αίτημα για δικαίωμα ψήφου.

Μια άλλη χρονολογείται το 1917, που οργανώθηκε από τις εργάτριες της Αγίας Πετρούπολης για να ζητήσουν την επιστροφή των ανδρών από τον πόλεμο και ψωμί.

Η 8η Μαρτίου γνώρισε την έκρηξη τη δεκαετία του εβδομήντα. Οι κύριες μάχες ήταν για την ίση αμοιβή, το διαζύγιο (που έγινε πραγματικότητα το 1970), η γενική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου (1974), η νομιμοποίηση των αμβλώσεων (1978), η σεξουαλική ελευθερία.

Το φεμινιστικό κίνημα ξέσπασε. Η λέξη féminisme επινοήθηκε από τον Γάλλο Charles Fourier, ο οποίος, το 1837, δήλωσε ότι οι αστικοί γάμοι ήταν ένα εργαλείο καταπίεσης.

Μόλις το 1977 έφτασε η επίσημη αναγνώριση από τον ΟΗΕ, με την καθιέρωση της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Γυναικών και τη Διεθνή Ειρήνη.

Στη συνέχεια, το κοινωνικό και συμβολικό νόημα αυτής της ημερομηνίας φάνηκε να αποδυναμώνεται, να γίνεται περισσότερο σαν μια γιορτή, μερικές φορές με εμπορευματικά χαρακτηριστικά..

Τα πιο πρόσφατα χρόνια το κίνημα «Καμία λιγότερη”, που γεννήθηκε στην Αργεντινή, έχει επαναφέρει συμβολική δύναμη σε αυτήν την ημερομηνία: το 2017 κηρύχθηκε για πρώτη φορά παγκόσμια απεργία και διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας, της συμπεριφοράς των ανδρών μάτσο, των ανισοτήτων που είναι ακόμα ζωντανές στην κοινωνία, με διαφορετικούς τρόπους αλλά σε όλο τον κόσμο

Με πληροφορίες από ansa.it
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Ακίρα Τοριγιάμα, δημιουργός του μάνγκα «Dragon Ball», πέθανε σε ηλικία 68 ετών: Το κόμικ που έγινε παγκόσμια μανία με ταινίες και videogames [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: