Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου: Το «σκάνδαλο» στη Μονή Αββακούμ και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Το θέμα που προέκυψε σχετικά με τη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Παρασκευή.

Ακόμα, γίνεται λόγος για «οσμή σκανδάλου» με εμπλεκόμενο υποψήφιο Δήμαρχο στη Λεμεσό, ενώ γίνεται και αναφορά στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτεται την Κύπρο, αλλά και στη Διεθνή Ημέρα Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Έκτισαν αρχαία και παράνομους ορόφους», κάνει λόγο για «προκλητική παρανομία» από αρχιτέκτονα, υποψήφιο Δήμαρχο, η οποία εξετάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού.

Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στις καταγγελίες για σκάνδαλα στη Μονή Αββακούμ, σημειώνοντας ότι το ζήτημα θα εξεταστεί σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή. Αλλού, αναφέρεται στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής που εξέτασε το θέμα του ΟΚΥπΥ, κάνοντας λόγο για κακοδιαχείριση, με βάση τα στοιχεία.

Ο «Πολίτης» αφιερώνει το κύριο θέμα του με τίτλο «’Πράματα και θάματα’ στην Ιερά Μονή Αββακούμ» στο φερόμενο οικονομικό και σεξουαλικό σκάνδαλο, εν αναμονή της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου για το θέμα.

Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο «Αμάλθεια» βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιθεωρεί τις σχετικές υποδομές στην Κύπρο. Για το θέμα του ΟΚΥπΥ, η εφημερίδα αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί την επέκταση της κρατικής χορηγίας, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Προς νέα επέλαση του πληθωρισμού», αναφερόμενος σε νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και υπηρεσίες, σημειώνοντας ότι ο Υπ. Οικονομικών καθησυχάζει για μικρή επιβάρυνση και αντισταθμιστικά μέτρα.

Σε άλλο θέμα, ο «Φ» αναφέρεται σε «σκάνδαλο» στη Μονή Αββακούμ, σημειώνοντας ότι οι καταγγελλόμενοι διαψεύδουν τις κατηγορίες. Αλλού, η εφημερίδα κάνει λόγο για την υπόθεση καταδίκης 82χρονου, αναφέροντας ότι το ζήτημα είναι στα χέρια του Εισαγγελέα, μετά την προεδρική χάρη.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Βιασύνη για νέες φορολογίες, κωλυσιεργία για αντισταθμιστικά μέτρα», αναφέρεται σε εισήγηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για αναβολή επιβολής νέων φόρων και λήψη μέτρων για μείωση των τιμών.

Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία και παραπέμπει σε αφιέρωμα στις εσωτερικές σελίδες στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, ζητώντας ειρήνη, κοινωνική ευημερία και ισότητα. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι και οδηγούνται στην απόγνωση.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ο Πρόεδρος προειδοποιεί για διαφαινόμενη αύξηση των τιμών», σημειώνοντας ότι επίκειται ραγδαία αύξηση στην τιμή της βενζίνης, την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να καθησυχάσει.

Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, ότι είναι «περήφανη» για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αναφορικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα επικεντρώνεται στη διαφωνία επιχειρήσεων για επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Έρχεται νέο εξοντωτικό φοροτσουνάμι!» αναφέρεται στην πράσινη φορολογία και κάνει λόγο για ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και επιβαρύνσεις στους πολίτες.

Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι η διακαναλική «φιέστα», όπως αποκαλεί τη διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου, «γύρισε μπούμερανγκ» για τον ίδιο. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στη Διεθνή Ημέρα Γυναίκας, σημειώνοντας ότι είναι «ημέρα μνήμης και εφαλτήριο αγώνα».

Η εβδομαδιαία «Το Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κάποιος να μαζέψει τον Μάριο Νάβα, κάποιος να απαντήσει στον Φόλκερ Τουρκ και αναφέρεται σε «επικίνδυνες αισχρότητες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συμβουλές του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους». Αλλού γράφει ότι ένας στους τρεις Κύπριους είναι υπέρβαρος, λέει ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

Στρατιωτικό λιμάνι στις ακτές της Γάζας στήνουν οι ΗΠΑ για να εισρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια: Πρώτες αποστολές μέσω Κύπρου* Αναμένονται ανακοινώσεις Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: