Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with U.S. Senators Jeanne Shaheen and Chris Murphy at the Presidential Complex. Minister of Foreign Affairs Hakan Fidan was also present at the meeting. Photo via Turkish Presidency
Το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs σε άρθρο του Soner Cagaptay ασχολείται με τον Ερντογάν και την εξωτερική πολιτική του.
Ο Τούρκος αρθρογράφος που διαμένει στην Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι η τουρκική αντίθεση στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαφανίστηκε μόλις ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε αυτό που πραγματικά ήθελε: 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναβαθμίσεις εξοπλισμού στον υπάρχοντα στόλο αεροσκαφών της Τουρκίας και μια πιθανή ευκαιρία να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden.
Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) είναι ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν έχει προσκαλέσει τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις δύο δεκαετίες της εξουσίας του στην Τουρκία. Και όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο πρόθυμες για την ενίσχυση των τάξεων του ΝΑΤΟ και να καταστείλουν κάθε διστακτικότητα εντός της συμμαχίας που έχουν υποχωρήσει στις τουρκικές απαιτήσεις.
Όλα αυτά έδωσαν στον Ερντογάν – ο οποίος μόλις την περασμένη άνοιξη αποκλείστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Λευκό Οίκο – μια μάλλον ξεκάθαρη διπλωματική νίκη. Αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν μάλιστα να εννοηθεί ότι ο Biden μπορεί σύντομα να προσκαλέσει τον Τούρκο ομόλογό του στον Λευκό Οίκο.
Ορισμένοι αναλυτές ερμήνευσαν αυτή τη συμφωνία ως μια σημαντική επαναφορά των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία. Η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να προμηνύει μια περίοδο αναθέρμανσης των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Δύσης και μπορεί να σηματοδοτήσει τη στενότερη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τα βασικά μέλη της συμμαχίας σε όλα τα θέματα.
Αυτό θα παρερμήνευε τον πραγματικό γεωπολιτικό προσανατολισμό της Τουρκίας. Αντίθετα, η συμφωνία αντανακλά τη βασικά συναλλακτική φύση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν, έναν ηγέτη πρόθυμο να κοιτάξει ανατολικά, δυτικά, βόρεια και νότια, επιδιώκοντας τις φιλοδοξίες του. Πράγματι, μια βαθύτερη και πιο σημαντική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Τουρκίας, μια αλλαγή που, ακόμη και εν μέσω της τρέχουσας συμφιλίωσης για την επέκταση του ΝΑΤΟ, την απομακρύνει από τη Δύση.
Σε αντίθεση με τον Ατατούρκ, ο οποίος καταγόταν από τις ευρωπαϊκές επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Ερντογάν κατάγεται από την Ανατολία. Η πολιτική του βάση αποτελείται από ευσεβείς Ανατολίτες, πολλοί από τους οποίους δεν υιοθέτησαν ποτέ πλήρως το ριζοσπαστικό κοσμικό σχέδιο του Ατατούρκ. Συνεπώς, η Τουρκία του Ερντογάν έχει λιγότερες συναισθηματικές και πολιτικές διασυνδέσεις με τη Δύση.
Η νέα Τουρκία που έχει φτιάξει δεν είναι εδραιωμένη στην Ευρώπη, αλλά στην τουρκική ενδοχώρα. Η εξωτερική της πολιτική αντιπροσωπεύει τις πολιτικές και πολιτιστικές ευαισθησίες των κατοίκων της Ανατολίας, πολύ μακριά από το κοσμικό ήθος των ελίτ που ίδρυσαν τη χώρα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη θέση της στο τραπέζι της Δύσης, αλλά με το κέντρο βάρους της τώρα στην Ανατολία, η Τουρκία αναμένεται να τοποθετηθεί ως μια υβριδική δύναμη μεταξύ της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου.
Μια προοπτική επηρεασμένη από την Ευρώπη κυβερνούσε την τουρκική εξωτερική πολιτική για δεκαετίες, αλλά η νέα Τουρκία θα εμπλέξει χωρίς ενδοιασμούς άλλες χώρες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους δυτικούς στόχους ή προτεραιότητες. Αυτό συμβαίνει γιατί η Τουρκία βλέπει πλέον τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της Ανατολίας.
Ιστορική αναδρομή – Γεωγραφική μετατόπιση Τουρκίας προς ανατολάς
Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, κατά τους οθωμανικούς χρόνους, πολλά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της αυτοκρατορίας βρίσκονταν στις ευρωπαϊκές επαρχίες της στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Σκόντερ (στη σημερινή Αλβανία), της Πρίστινας (στο σημερινό Κοσσυφοπέδιο), της Φιλιππούπολης (στην σημερινή Βουλγαρία), των Σκοπίων (στη σύγχρονη Βόρεια Μακεδονία) και της Θεσσαλονίκης (στη σύγχρονη Ελλάδα). Η Θεσσαλονίκη, η γενέτειρα του Ατατούρκ, έλαμψε ιδιαίτερα, ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της αυτοκρατορίας (μετά την Κωνσταντινούπολη) και ως πολιτιστική και εμπορική πρωτεύουσά της – η αντίστοιχη της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα.
Αλλά οι Οθωμανοί είχαν χάσει όλα αυτά τα ευρωπαϊκά εδάφη -με εξαίρεση την Κωνσταντινούπολη και την Αδριανούπολη, στα βουλγαρικά σύνορα και μια λωρίδα εδάφους ενδιάμεσα- μέχρι το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων 1912–13. Το σύγχρονο τουρκικό κράτος κατέληξε να εγκατασταθεί στην Ανατολία στα ανατολικά, συγκροτούμενο σε όλη την απεραντοσύνη του μικρασιατικού οροπεδίου, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών κουρδικών περιοχών και εκείνων που πρόσφατα ερημώθηκαν από Αρμένιους στην ανατολική Ανατολία. Ο Ατατούρκ επέλεξε ως νέα πρωτεύουσα την Άγκυρα, η οποία βρισκόταν στην καρδιά της στέπας και ήταν το πρώην αρχηγείο του κατά τη διάρκεια του τουρκικού πολέμου για την ανεξαρτησία. Η Άγκυρα συμβόλιζε τη γέννηση μιας ευρωπαϊκής χώρας από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – στη μέση της Ανατολίας.
Η σύγχρονη Τουρκία έγινε πολυκομματική δημοκρατία τη δεκαετία του 1950 λιγότερο από δύο δεκαετίες μετά τον θάνατο του Ατατούρκ το 1938, και οι κεμαλιστές οπαδοί του διαιώνισαν την ιδέα της Τουρκίας ως ευρωπαϊκής οντότητας. Με το πέρασμα ενός αιώνα, ωστόσο, η σύνδεση με την Ευρώπη από πολλούς Τούρκους έγινε ολοένα και πιο αδύναμη. Όταν ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία, το 2003, οι κάτοικοι της Ανατολίας αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Τουρκίας. Σε αντίθεση με τους κεμαλιστές, οι νέες ελίτ της Ανατολίας δεν θεωρούν τους εαυτούς τους πρωτίστως ως Ευρωπαίους και η άποψή τους έχει φτάσει να αποτελεί την καρδιά της γεωπολιτικής ταυτότητας της Τουρκίας.
Η πορεία προς ανατολάς
Παράλληλα, η Ευρώπη ήταν πιο διστακτική για τη σχέση της με την Τουρκία. Μεταξύ 1995-2013, κατά τη διάρκεια της ταχείας επέκτασης που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρόφησε 16 νέες χώρες.
Αρχικά, φαινόταν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτήν την ομάδα: η δική της διαδικασία ένταξης είχε ξεκινήσει πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1987, και δέχτηκε έναν πυροβολισμό στο χέρι με την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία, το 2003. Αμέσως μετά την έναρξη των συνομιλιών, οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν την Άγκυρα ότι δεν θα υπάρξει προσφορά για ένταξη.
Φαινομενικά, αυτή η απόφαση είχε να κάνει με τη διαρκή διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου σχετικά με τη Βόρεια Κύπρο (sic), αλλά στην πραγματικότητα, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν απρόθυμες να καλωσορίσουν μια χώρα του μεγέθους και του βάρους της Τουρκίας στην Ένωση. Η ΕΕ ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με χώρα που δεν κατέληγε σε προσφορά προσχώρησης. Το μοναδικό σήμα αυτή τη φορά ήταν ξεκάθαρο: η Τουρκία δεν είχε θέση στην Ευρώπη.
Σε συνδυασμό με τις απογοητευτικές συνομιλίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η μετασχηματιστική διακυβέρνηση του Ερντογάν βοήθησε να αγκιστρωθεί σταθερά η Τουρκία στην Ανατολία. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν περικλείει —κατ’ εξοχή— την άνοδο των κατοίκων της Ανατολίας στη χώρα.
Το AKP είναι μια μηχανή που τροφοδοτείται από ψηφοφόρους, επιχειρήσεις, ελίτ και ένα ήθος που έχει τις ρίζες του στο εσωτερικό της Ανατολίας και στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας -από όπου κατάγονται οι γονείς του Ερντογάν- και στα ανατολικά, όπου περιλαμβάνονται πολλοί Κούρδοι. Τα γραφεία του Ερντογάν είναι γεμάτα με πολιτικούς από αυτές τις περιοχές.
Οι πολιτικοί με δεσμούς με τα Βαλκάνια, οι οποίοι κυριαρχούσαν στα υπουργικά συμβούλια πριν από την άνοδο του Ερντογάν, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις τάξεις της γραφειοκρατίας, καθώς και για τα ανώτατα δικαστήρια και τα βασικά μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία έχουν καταληφθεί από οπαδούς του Ερντογάν στην Ανατολία.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ισχυρό, φιλοευρωπαϊκό επιχειρηματικό λόμπι της Τουρκίας, TUSIAD, έχει δει την επιρροή του να μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Κυριαρχούμενο από επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους που είχαν έρθει από τις πρώην ευρωπαϊκές επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το TUSIAD συχνά οδηγούσε την πολιτική ατζέντα στη χώρα.
Ζήτησε ένταξη στην ΕΕ τη δεκαετία του 1980 και χρηματοδότησε μια τολμηρή μελέτη τη δεκαετία του 1990, στο αποκορύφωμα της εξέγερσης του PKK, που πρότεινε μια πολιτική λύση στον κουρδικό αυτονομισμό. Από τότε που ανέλαβε ο Ερντογάν, ωστόσο, μια διαφορετική επιχειρηματική ελίτ έχει κυριαρχήσει και διαμόρφωσε την πολιτική ατζέντα.
Επιχειρήσεις της Ανατολίας και δισεκατομμυριούχοι που συχνά προέρχονται από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας υποστηρίζουν τον πρόεδρο και ενθαρρύνουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τη δέσμευσή της στην κεμαλική εκκοσμίκευση, να διατηρήσει οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και να αυξήσει το πολιτικό της αποτύπωμα στον παγκόσμιο Νότο.
Επί Ερντογάν, οι δεσμοί με τη Ρωσία έχουν βελτιωθεί. Οι δύο χώρες είναι ιστορικοί ανταγωνιστές και έχουν βρεθεί σε διαφορετικές πλευρές σε πολέμους στη Συρία, τη Λιβύη, τον Νότιο Καύκασο και την Ουκρανία – η Άγκυρα παρέχει στο Κίεβο κρίσιμη πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη.
Παρά αυτόν τον ανταγωνισμό, ο Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν στενό δεσμό από το 2016, όταν απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Εκείνη την εποχή, οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την ηγεσία του Προέδρου Obama, έχασαν μια σημαντική ευκαιρία μην ενστερνιζόμενοι την Τουρκία και τη δημοκρατία της μετά την τραυματική απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Πούτιν, οξυδερκώς, φιλοξένησε τον Ερντογάν μόλις δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, διαμορφώνοντας τη σχέση που διαρκεί μέχρι σήμερα. Αυτό, σε αντάλλαγμα, επέτρεψε στην Άγκυρα και τη Μόσχα να δημιουργήσουν ρυθμίσεις κατανομής της εξουσίας στη Συρία και τη Λιβύη, όπου υποστηρίζουν διαφορετικά μέρη στη σύγκρουση. Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει επίσης ακμάζοντες εμπορικούς και τουριστικούς δεσμούς και την κοινή αντίληψη ότι και οι δύο είναι «ενδιάμεσοι λαοί» και είναι αδύνατο να κατηγοριοποιηθούν σε μια μοναδική ταυτότητα παγκοσμίως.
Η Τουρκία παίρνει τη θέση της στην Ανατολία – Η νέα Τουρκία του Ερντογάν έχει πολλές ταυτότητες
Εκατό χρόνια μετά τη συγκρότησή της από τον Ατατούρκ, η Τουρκία εγκαθίσταται στη θέση της, στα θεμέλιά της: στην Ανατολία, στο σταυροδρόμι μεταξύ Μέσης Ανατολής, Ευρώπης και Ευρασίας. Αυτή η Τουρκία εξακολουθεί να βλέπει τον εαυτό της ως μέρος της Ευρώπης, αλλά όχι εις βάρος των άλλων ενώσεων της.
Η Άγκυρα ασχολείται τώρα ελεύθερα με το Ιράν, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, την Ευρώπη και άλλους περιφερειακούς και παγκόσμιους παράγοντες, χωρίς να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει έναν αγαπημένο εταίρο. Εκεί που οι Τούρκοι ηγέτες του εικοστού αιώνα είχαν συναισθηματικό δέσιμο με την Ευρώπη, ο Ερντογάν δεν το κάνει. Η Τουρκία του Ερντογάν είναι περισσότερο αυτοκαθοδηγούμενη και πεπεισμένη για τις δικές της αρετές.
Αυτή η νέα Τουρκία θα παραμείνει, φυσικά, μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο δίνει στην Άγκυρα κύρος, καθώς και προστασία από τη Μόσχα (οι ελίτ της Τουρκίας φοβούνται ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μπορεί και πάλι να γίνει εχθρική) και επιρροή με άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Αλλά, ταυτόχρονα, θα σφυρηλατήσει δεσμούς και συνεργασίες με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρασίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συχνά τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, για παράδειγμα, ακόμη και όταν το συνολικό εμπόριο της Τουρκίας με τη Ρωσία έχει αυξηθεί από την έναρξη της επίθεσης του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν επανέφερε πρόσφατα τους δεσμούς της Άγκυρας με το Ριάντ. Οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας βυθίστηκαν μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες.
Όμως, τον Μάρτιο του 2023, τα τουρκικά δικαστήρια μετέφεραν τη δίωξη του διαδόχου στα δικαστήρια της Σαουδικής Αραβίας και σε αντάλλαγμα, το Ταμείο Ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας κατέθεσε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, για να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας – πολύ βολικό λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία, τις οποίες κέρδισε ο Ερντογάν.
Η νέα Τουρκία έχει πολλές ταυτότητες, καμία από αυτές δεν είναι αποκλειστική ή εύκολο να ταξινομηθεί: εάν είναι χώρα της Μέσης Ανατολής, τότε είναι επίσης το μόνο κράτος της Μέσης Ανατολής που είναι επίσης δύναμη της Μαύρης Θάλασσας. Και αν είναι ευρωπαϊκή χώρα, τότε είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που συνορεύει με το Ιράν. Και αν είναι ευρασιατική δύναμη, είναι η μόνη που ανήκει στο ΝΑΤΟ.
Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Τουρκία είναι να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα αυτών των πολλαπλών ευθυγραμμίσεων. Ο Ερντογάν λατρεύει να θεωρείται το κέντρο των πραγμάτων, με τον κόσμο να γυρίζει γύρω από την Τουρκία – προσπάθησε να υπηρετήσει ως διαιτητής στον πόλεμο στην Ουκρανία, έπαιξε ενεργό ρόλο στον Νότιο Καύκασο και πρόβαλε την ισχύ της Τουρκίας στο Σαχέλ, το Κέρας της Αφρικής, το Νότιο Καύκασο και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Απολαμβάνει να είναι ο μεσάζων σε περιφερειακές συγκρούσεις, κάτι που ενισχύει την ήδη μεγαλειώδη θέση του στο εσωτερικό της χώρας του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιμετωπίσουν την Τουρκία όπως και άλλες μεσαίες δυνάμεις, όπως η Ινδία και η Ινδονησία, αποδεχόμενες ότι αυτές οι χώρες δεν βλέπουν καμία αντίφαση στη διατήρηση ισχυρών δεσμών τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τους αντιπάλους της.
Μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2023, ο Ερντογάν δεν αντιμετωπίζει πλέον σημαντικές εσωτερικές προκλήσεις και εισέρχεται στη φάση οικοδόμησης υστεροφημίας. Έχοντας αναδιαμορφώσει τη γεωπολιτική πορεία της Τουρκίας, τώρα θέλει να αφήσει πίσω του μια θετική κληρονομιά. Αυτό δίνει στον Biden ή στον διάδοχο του Βiden μια ευκαιρία να αγκαλιάσει τη νέα Τουρκία και να αξιοποιήσει την επιρροή της Άγκυρας στην εποχή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων.
Η Άγκυρα θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και της Γάζας και της αντιμετώπισης της ρωσικής και κινεζικής επιρροής στην Αφρική και τα Βαλκάνια, παρόλο που διατηρεί δεσμούς με τη Ρωσία και τις μοναρχίες του Κόλπου. Η Τουρκία έχει απορρίψει κάθε επιθυμία να ενταχθεί στη Δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η πολυευθυγράμμισή της είναι εδώ για να μείνει.
ΠΗΓΗ: Foreign Affairs – με τίτλο How Turkey Moved East
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE