FILE PHOTO A general view of the industrial port of Lubmin, during the commissioning of the LNG Terminal ‘Deutsche Ostsee’ in Lubmin, Germany. EPA, NORBERT FELLECHNER, POOL
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδότησε την έναρξη της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε τις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, προσεγγίζοντας τα προ κρίσης επίπεδα.
Το μέτωπο της Ουκρανίας είναι ακόμα ανοιχτό. Ο πόλεμος μαίνεται στη Μέση Ανατολή, ωστόσο η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να πέφτει κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η εφοδιαστική ασφάλεια έχει πλέον εξασφαλιστεί. Το ρωσικό αέριο, που το 2021 κάλυπτε το 40% των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου, πλέον αποτελεί μόλις το 8% των εισαγωγών της.
Όπως όμως σημειώνει και το Bloomberg, η Ευρώπη πλέον είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις αμερικανικές εισαγωγές.
Οι επενδύσεις στράφηκαν σε δύο κατευθύνσεις στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνέβαλαν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και στην κατασκευή τερματικών σταθμών.
Το Φεβρουάριο του 2022 η Ευρώπη είχε οκτώ τερματικούς σταθμούς, ενώ μέχρι το 2030 θα έχει 21, με δύο από αυτούς να σχεδιάζονται στην Ελλάδα.
Το Ινστιτούτο Ενεργειακής και Οικονομικής Ανάλυσης προειδοποιεί ότι οι υποδομές αυτές κινδυνεύουν να καταστούν άχρηστες σε έξι χρόνια αναμένεται να έχουν δυναμικότητα τριπλάσια της ευρωπαϊκής κατανάλωσης, που έχει ήδη μειωθεί κατά 20% μέσα σε δύο χρόνια.
Όσο για τους οικιακούς καταναλωτές που είχαν δει το κόστος του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται το φθινόπωρο του 2022, πλέον είναι φθηνότερο κατά 50% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.
Τον Φεβρουάριο το πετρέλαιο αυξήθηκε στο 1,3 ευρώ το λίτρο, ενώ το φυσικό αέριο υποχώρησε στα 6,3 λεπτά.
Οι τιμές που βλέπουμε τώρα για το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ είναι επίπεδα που είχαμε να τα δούμε από το Μάιο του 2021, δηλαδή, πριν την έναρξη του πολέμου.
Από το φθινόπωρο του 2021 βλέπαμε την αύξηση της τιμής. Η Ρωσία είχε αρχίσει να περικόπτει την παράδοση φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της στην Ευρώπη.
Μέχρι που φτάσαμε στο Φεβρουάριο του 2022. Στις 14 Φεβρουαρίου η τιμή του φυσικού αερίου είχε ήδη ανέβει πάνω από τα 75 ευρώ η μεγαβατώρα και τέσσερις μέρες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύθηκε στα 93,4 ευρώ.
Μια πορεία η οποία συνέχισε βέβαια να κορυφώθηκε τον Αύγουστο του 2022.
Η αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλεται στον πιο ήπιο χειμώνα που σημειώνεται φέτος στην Ευρώπη και έτσι δεν υπήρχε η ζήτηση η οποία υπήρχε στο παρελθόν.
Αλλά και στο ότι η Ευρώπη άρχισε να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από Αμερική αλλά και από Ασία.
Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE