Πόλεμο στην Ουκρανία τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ προβλέπει ο Μπορέλ: Ο Πούτιν ποντάρει σε νίκη του Τραμπ

File Photo: O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. EPA, STEPHANIE LECOCQ
Δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με την EFE.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν σκοπεύει να επιδιώξει την άμβλυνση της σύγκρουσης», αλλά «σκέφτεται ένα πιο ευνοϊκό πολιτικό σενάριο» σε διεθνές επίπεδο, ειδικά στην προοπτική μιας πιθανής εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπορέλ κατά τη διάρκεια ένος συνεδρίου που διοργανώθηκε στο Next International Business School στη Μαδρίτη.

“Ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο, να ξεκινήσει μια εκεχειρία. Περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, περιμένει ένα πιο ευνοϊκό σενάριο από πολιτική άποψη, αλλά ακόμη και πριν από τις εκλογές βλέπει ήδη ότι η εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ επιβραδύνει τη στρατιωτική και πολιτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Πιστεύει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του και δεν έχει καμία πρόθεση, νομίζω, να αναζητήσει κατευνασμό», είπε ο Μπορέλ.

Αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση, «η Ουκρανία πρέπει να αμυνθεί και χρειάζεται ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια», τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ. “Τους δίνουμε αυτή τη βοήθεια και δεν κουράζομαι να λέω ότι πρέπει να το κάνουμε όλο και πιο γρήγορα, γιατί η Ρωσία το κάνει όλο και πιο γρήγορα. Όταν ξεκίνησε η εισβολή, υπήρχαν 150.000 Ρώσοι στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα.” και “τώρα υπάρχουν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, πάνω από 400.000», υποστήριξε.

«Η δύναμη πυρός του ρωσικού στρατού είναι αυτή τη στιγμή ανώτερη από αυτή της Ουκρανίας, η οποία αντιστέκεται, αλλά υπάρχει σαφής ανάγκη να διπλασιαστεί η υποστήριξή μας», τόνισε.

Ο Borrell αναφέρθηκε επίσης στην αντίληψη της σύγκρουσης από τον ευρωπαϊκό πληθυσμό και εκτίμησε ότι αυτός ο πόλεμος βιώνεται πολύ διαφορετικά εάν βρίσκεστε σε μια γεωγραφικά κοντινή χώρα, όπως οι χώρες της Βαλτικής, ή σε μια πιο μακρινή, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία.

«Οι χώρες που είναι πιο κοντά στη σύγκρουση φοβούνται περισσότερο από εκείνες που είναι πιο μακριά, δεν βλέπεις τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο αν ζεις στο Φάρο (Πορτογαλία) ή στο Βίλνιους», είπε ο Josep Borrell.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ είπε ότι υπάρχει μια «διάχυτη αίσθηση φόβου για το μέλλον» λόγω διαφόρων ανοιχτών συγκρούσεων στον κόσμο, με «έναν πόλεμο στην Ουκρανία, έναν άλλο στη Γάζα» και «μια πολύ ισχυρή αστάθεια» στη γειτονιά της Ευρώπης.

«Από το Γιβραλτάρ μέχρι τον Καύκασο και μέχρι την Ουκρανία υπάρχει ένας κύκλος αστάθειας και κάτω από αυτόν είναι η υποσαχάρια περιοχή, η οποία είναι επίσης πολύ ασταθής», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Ο στρατός των ΗΠΑ κατέστρεψε drones και πυραύλους των Χούθι: Ετοιμάζονταν να πλήξουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: