Ο Λευκός Οίκος πανηγυρίζει, είχε ενημερώσει μόνο τη Βαγδάτη: «Επιτυχή» τα πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία, οι ΗΠΑ δεν θέλουν «πόλεμο» με το Ιράν, αλλά…

epa11121599 US President Joe Biden (2-R) and First Lady Jill Biden (R) stand with their hands over their hearts as a US Army carry team moves a flag-draped transfer case containing the remains of US Army Sergeant Breonna Moffett, during a dignified transfer of fallen US service members, at Dover Air Force Base in Dover, Delaware, USA, 02 February 2024. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας έκρινε χθες Παρασκευή ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον μαχητών προσκείμενων στο Ιράν, και παρουσιάζονται ως η αρχή σειράς αντιποίνων, ήταν «επιτυχείς».

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι ανέφερε πως τα αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση, προσβάλλοντας 85 στόχους σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες (τρεις στο Ιράκ, τέσσερις στη Συρία) χρησιμοποίησαν «πάνω από 125 πυρομαχικά ακριβείας μέσα σε περίπου τριάντα λεπτά».

«Δεν θέλουμε να δούμε ούτε μια επίθεση ακόμη εναντίον (αμερικανικών) θέσεων ή αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή», πρόσθεσε.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν γίνει πάνω από 165 επιθέσεις, με drones, ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς εναντίον αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στο πλαίσιο της αποστολής αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία.

Την Κυριακή 28η Ιανουαρίου, πλήγμα drone που η Ουάσιγκτον απέδωσε σε μαχητές προσκείμενους στο Ιράν είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων σε βάση υποστήριξης στην Ιορδανία, στα σύνορα με τη Συρία και περίπου δέκα χιλιόμετρα από το Ιράκ. Οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως θα το ανταπέδιδαν.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στη στιγμή που επελέγη για να εξαπολυθούν τα πλήγματα —αυτή συναρτάτο, μεταξύ άλλων, με τις μετεωρολογικές συνθήκες— και την τελετή επαναπατρισμού των πτωμάτων των τριών στρατιωτικών, στην οποία ήταν παρών ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζον Κέρμπι διαβεβαίωσε ακόμη πως η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία καταδίκασε την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της», είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε «καμιά επικοινωνία», ούτε καν ανεπίσημη ή έμμεση, με την Τεχεράνη μετά την επίθεση της Κυριακής σε βάση υποστήριξης στη βόρεια Ιορδανία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τρεις στρατιωτικοί.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν «πόλεμο» με το Ιράν, επανέλαβε ο κ. Κέρμπι.

  • Τα αντίποινα των ΗΠΑ «θα συνεχιστούν», διαμηνύει ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν

«Η ανταπόδοσή μας άρχισε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε χρόνο και τοποθεσίες που θα επιλέξουμε», κατέστησε σαφές χθες Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που διέταξε να εξαπολυθούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία και στο Ιράκ εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν και της δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Όμως όλοι αυτοί που επιδιώκουν να μας βλάψουν ας ξέρουν αυτό: αν κάνεις κακό σε Αμερικανό, θα ανταποδώσουμε», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος μερικές ώρες νωρίτερα ήταν παρών στην τελετή επαναπατρισμού των πτωμάτων των τριών αμερικανών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε βάση υποστήριξης στη βόρεια Ιορδανία την Κυριακή.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν χθες (ΕΔΩ) να πραγματοποιούν πλήγματα εν είδει αντιποίνων στη Συρία και στο Ιράκ, δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, μετά τη φονική επίθεση στην Ιορδανία κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν σχεδόν άλλοι 40, και την οποία η Ουάσινγκτον απέδωσε σε ομάδες υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Τα πλήγματα του αμερικανικού στρατού στη Συρία, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και Fox News, πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την επίσημη τελετή υποδοχής στο αμερικανικό έδαφος υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, των σορών των τριών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν την Κυριακή κοντά στα συριακά σύνορα.

  • Είχαμε προειδοποιήσει το Ιράκ για τα πλήγματα αντιποίνων

«Είχαμε προειδοποιήσει την ιρακινή κυβέρνηση» πριν από τα πλήγματα στο Ιράκ εναντίον παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν, δήλωσε χθες Παρασκευή ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι.

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων διεξήγαγαν επίσης βομβαρδισμούς στη Συρία, δεν θέλουν «πόλεμο» με το Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε «καμιά επικοινωνία», ούτε καν ανεπίσημη ή έμμεση, με την Τεχεράνη, μετά την επίθεση της Κυριακής σε βάση υποστήριξης στην Ιορδανία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσιγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουίλμιγκτον, United States

Μαζικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, στοχεύουν ιρανικούς στόχους: Αντίποινα για τις δολοφονίες Αμερικανών στην Ιορδανία, θα κτυπούμε παντού, λέει ο Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: