Στιγμιότυπο από τις αγροτικές κινητοποιήσεις Screenshot via YouTube
Μαζικό παρών έδωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι αγρότες από τη Θεσσαλία αλλά και ολόκληρη τη χώρα μπροστά στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ για το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο.
Αγρότες από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, έξω από την πύλη της ΔΕΘ στην Εγνατία, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, χωρίς να κλείνουν τον δρόμο. Σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας πέταξαν στο δρόμο κάστανα και μήλα. Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο χώρο της ΔΕΘ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.
Το παρών έδωσαν φοιτητές που κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι αγρότες ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους από την Κεντρική Μακεδονία, που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους από την Πέμπτη στη νότια πύλη της ΔΕΘ. Τα τρακτέρ θα αποχωρήσουν την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώνεται η Agrotica, ενώ οι αγρότες έχουν εκφράσει τη πρόθεσή τους να επιστρέψουν στα μπλόκα.
Την ίδια ώρα, μήνυμα προς του κινητοποιούμενους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείας και μεσλισσοκόμους, ότι «τώρα είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, του διαλόγου και της κοινωνικής ομαλότητας», έστειλε εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του που έκανε στο περιθώριο συζήτησης που είχε με εκπροσώπους φορέων του πρωτογενούς τομέα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΑΑΤ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκης με αφορμή την διοργάνωση της φετινής 30ης επετειακής Agrotica στη ΔΕΘ, την οποία και εγκαινίασε και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο.
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τον κόπο των αγροτών και τις αγωνίες τους για το μέλλον της παραγωγής τους. Με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού έδειξε ότι ανταποκρίνεται στα λογικά αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας«, τόνισε ο κ. Αυγενάκης.
Διευκρίνισε δε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα «είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. «Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας. Μαζί θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα», υπογράμμισε.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών ανοίγοντας παράθυρο νέων μέτρων ενίσχυσης, αλλά από τον Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά στο μέτρο για το πετρέλαιο που οι αγρότες ζητούν να το παίρνουν απευθείας αφορολόγητο και όχι να επιδοτείται, ο κ. Βορίδης μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι «ουσιαστικά ζητούν να διαμορφώσουμε στο επίπεδο της φορολογίας διαφορετική κλίμακα στο πετρέλαιο, κάτι που είναι ισχυρό κίνητρο λαθρεμπορίας».
«Έχουμε το μάτι μας στραμμένο στον προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται – Θα δούμε την εκτέλεσή του και τις δυνατότητες που έχουμε»
Υπενθύμισε δε ότι το αφορολόγητο όταν είχε εφαρμοστεί, «ουσιαστικά ήταν ένας από τους λόγους που είχε αυξηθεί η λαθρεμπορία».
Χαρακτήρισε δε, δύσκολο να διαπιστωθεί πού χρησιμοποιείται το φθηνότερο πετρέλαιο, ως εκ τούτου δήλωσε πως καταλαβαίνει τη διαφωνία του οικονομικού επιτελείου.
«Και αυτό διότι όταν κάποιος παίρνει ποσότητες που έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση τότε είναι δύσκολο να διαπιστώσεις τη χρήση. Αυτό δημιουργεί μία τεράστια τρύπα, άρα αυτή είναι μία ισχυρότερη αντένδειξη που έχει το οικονομικό επιτελείο, όχι γιατί τελικώς δεν θα είναι δημοσιονομικό ισοδύναμο, θα είναι ένα υπερπολλαπλάσιο ποσό που δεν θα είναι στο παραγωγικό όφελος των αγροτών. Αυτό αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης», σημείωσε ο κ. Βορίδης.
«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα όραμα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Κάνει απλά διαχείριση πολιτικού κόστους, μόλις τα τρακτέρ βγούνε στους δρόμους», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO.
Επισήμανε ότι στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν οι αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούνται κατά 25% και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να έχουμε εμπορικό έλλειμμα, ενώ θα μπορούσε ο πρωτογενής τομέας να καλύψει όλες τις ανάγκες»
Όπως ανέφερε, αυξήθηκε κατά 25% το κόστος αγροτικής παραγωγής, που αφορά κυρίως την ενέργεια, και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τη συγκράτησή του, «μόνο μικροδιαχείριση»
«Είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης ότι θα μειωθεί 10% το τιμολόγιο στο ρεύμα για τους θερινούς μήνες. Δεν χρειάζονται ενέργεια τους υπόλοιπους μήνες τα θερμοκήπια; Είπε επίσης, ότι μέχρι τον Απρίλιο θα πληρωθούν οι άμεσες ενισχύσεις, που έπρεπε όμως να είχαν πληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο. Απαντήσεις μόνο όταν τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα για έναν πρωτογενή τομέα με εξωστρέφεια, που θα δώσει αξιοπρέπεια και προοπτική σε αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές για να μείνουν στον τόπο τους και να παραγάγουν.
«Οι δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών αναδεικνύουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: Τον κίνδυνο διάλυσης της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας» τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στην κλαδική έκθεση Agrotica στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία πρέπει να παράγει. Είναι μία χώρα, η οποία πρέπει πρώτη να στηρίξει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της» είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Χθες, η Νέα Αριστερά έφερε στη Βουλή τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτησή μας σχετικά με τις καταστροφές στη Θεσσαλία και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει ανακοινώνοντας μέτρα, τα οποία είναι απολύτως ανεπαρκή για το μέγεθος του προβλήματος».
Παράλληλα με όσα συνέβαιναν έξω από το κτήριο του Συνεδρίου, μέσα στην αίθουσα, θέτονταν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς.
Την επιτακτική ανάγκη να σκεφτούμε τη γεωργία… αλλιώς, και με συστημικές προσεγγίσεις να επιτευχθεί η αναγέννηση της ίδιας και της υπαίθρου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθ. Στέφανος Κουνδουράς, στη διάρκεια της τοποθέτησής του σήμερα, στο διήμερο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με θέμα #Re-thinking agriculture.
Το συνέδριο συνδιοργανώνουν από σήμερα εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο της 30ης επετειακής φετινής Agrotica, οι ΔΕΘ-Helexpo και το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, ενώ τις εργασίες του κήρυξε ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Απόστολος Αποστολίδης. Στη διάρκεια των σημερινών εργασιών του, θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες στο χωράφι, και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, θα γίνει συζήτηση για την αγροδιατροφική αλυσίδα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Να ανοίξει ακόμη περισσότερο το ΑΠΘ και να ενισχύσει όσο περισσότερο μπορεί την εξωστρέφειά του, αναδεικνύοντας εντός και εκτός συνόρων το σημαντικό επιστημονικό του έργο, κάλεσε ο νέος πρύτανης του πανεπιστημιακού ιδρύματος, Απόστολος Αποστολίδης. Ο ίδιος, εξήρε τη σημασία της συνεργασίας, υπογραμμίζοντας τη βαρύνουσα σημασία να διοχετευθούν με μεγαλύτερη ένταση τα επιστημονικά αποτελέσματα που παράγονται εντός τειχών του ΑΠΘ, τόσο στην κοινωνία, όσο και σε άλλες παραγωγικές ομάδες όπου θα τους είναι και χρήσιμα. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το ΑΠΘ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με τις περισσότερες σχολές και 41 τμήματα και τόνισε ότι ανάμεσα σ’ αυτά, το τμήμα Γεωπονίας έχει ξεχωριστή θέση.
«Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται νέα προσέγγιση, μέσω της πολυπλοκότητας που δημιουργούν κυρίως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά όχι μόνο», ανέφερε ο πρόεδρος του τμήματος, καθ. Στέφανος Κουνδουράς. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του, σημείωσε ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά με τα φώτα τους, στο να καλλιεργούν οι αγρότες με ορθολογικότερο και πιο σύγχρονο τρόπο και να παράγουν ακόμη πιο ποιοτικά προϊόντα.
Την αισιοδοξία της ότι τα αποτελέσματα του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ θα αποτελέσουν «ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο εμείς οι πολιτικοί θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε», όπως στην περίπτωση της ακαρπίας της ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, εξέφρασε στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χαλκιδικής, Αικατερίνη Ζωγράφου.
Με πληροφορίες από voria.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE