Καταγράφηκε θάνατος από την «ευλογιά της Αλάσκας»: Το πρώτο κρούσμα το 2015, μεταδίδεται από ζώα και μάλλον όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο

File Photo: Μονάδα εντατικής θεραπείας. EPA/STEPHANIE LECOCQ




Επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας παρακολουθούν στενά έναν σπάνιο ιό γνωστό ως Alaskapox (ευλογιά της Αλάσκας) μετά από ένα θανατηφόρο κρούσμα που εμφανίστηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Οι λίγες περιπτώσεις που διαγνώστηκαν από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά η ευλογιά της Αλάσκας το 2015 συνήθως σχετίζονται με ήπια συμπτώματα, όπως πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες, διογκωμένους λεμφαδένες και ένα ή περισσότερα εξογκώματα ή φλύκταινες στο δέρμα.

Ο ιός συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας στη χερσόνησο Κενάι έγινε το πρώτο γνωστό άτομο που πέθανε ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον Alaskapox. Είναι μόνο το έβδομο κρούσμα από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά, αλλά σε μια τοποθεσία πάνω από 500 χιλιόμετρα (311 μίλια) από την πρώτη, η οποία αναφέρθηκε στο Fairbanks της Αλάσκας.

Ο ασθενής στη θανατηφόρα περίπτωση ανέφερε μια κόκκινη πληγή κάτω από τη δεξιά του μασχάλη, ακολουθούμενη από «κάψιμο» και κόπωσης.

Πιστεύεται ότι το γεγονός ότι υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο μπορεί να συνέβαλε στο να είναι το σώμα του σε ευάλωτη κατάσταση και επομένως σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον ιό.

Αφού νοσηλεύτηκε τον Νοέμβριο, ο ασθενής πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με ένα επιδημιολογικό δελτίο της Πολιτείας της Αλάσκας .

Το συμπέρασμα από τους υγειονομικούς υπαλλήλους είναι ότι η Alaskapox είναι γεωγραφικά πιο διαδεδομένη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και ότι απαιτείται περισσότερη συνειδητοποίηση των κινδύνων, ειδικά για τους ανοσοκατεσταλμένους.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, φαίνεται ότι η «ευλογιά της Αλάσκας» εξαπλώνεται μέσω των μικρών θηλαστικών. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν από ζώα, δεν υπάρχει κανένα σημάδι μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με το δελτίο, ο άνδρας ζούσε μόνος σε μια απομακρυσμένη περιοχή, αν και ανέφερε ότι φρόντιζε μια αδέσποτη γάτα που τον γρατζουνούσε συχνά – μπορεί να μεταφέρθηκε ο ιός με αυτόν τον τρόπο, αν και τα τεστ στη γάτα για ορθοποξικούς ιούς βγήκαν αρνητικά.

Οι νέες συστάσεις από το υπουργείο Υγείας στην Αλάσκα περιλαμβάνουν την εξοικείωση των κλινικών γιατρών με τα χαρακτηριστικά του ιού και τη διενέργεια τακτικών δοκιμών για αυτόν – καθώς και την παροχή συμβουλών σε άτομα με ύποπτη ευλογιά να κρατούν τις βλάβες στεγνές και καλυμμένες και να αποφεύγουν να τις αγγίζουν.

«Είναι πιθανό ο ιός να είναι ευρύτερα παρών στα μικρά θηλαστικά της Αλάσκας και να έχουν εμφανιστεί περισσότερες μολύνσεις σε ανθρώπους αλλά δεν έχουν εντοπιστεί», εξηγεί μια συχνή ερώτηση που συντάχθηκε από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αλάσκας.

«Γίνονται περισσότερες δοκιμές σε ζώα για την καλύτερη κατανόηση της κατανομής του ιού σε πληθυσμούς ζώων σε ολόκληρη την Αλάσκα».

Πηγή sciencealert

Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΫ: Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα χολέρας, λείπουν εκατομμύρια εμβόλια για την αντιμετώπιση της νόσου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: