Iσραηλινή εισβολή και συλλήψεις στο μεγαλύτερο εν λειτουργία νοσοκομείο στη Γάζα: «Ψάχνουμε κρυμμένους τρομοκράτες της Χαμάς και σορούς ομήρων» [videos]

Iσραηλινά τανκς έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο Νάσερ στην Χαν Γιουνίς της Γάζας. Screenshot via X@@MOSSADil




Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο μεγαλύτερο εν λειτουργία νοσοκομείο στη Γάζα, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει χάος στο εσωτερικό του κτιρίου, καθώς ακούγονται φωνές και κρότοι πυροβολισμών σε σκοτεινούς διαδρόμους γεμάτους με σκόνη και καπνό.

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε την επιδρομή του στο Νοσοκομείο Νάσερ, στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ως “ακριβείας και περιορισμένη” και σημείωσε ότι στηρίχθηκε σε αξιόπιστες πληροφορίες ότι ένοπλοι της Χαμάς κρύβονται στις εγκαταστάσεις του, ότι εκεί κρατούσαν ομήρους και ότι σοροί ομήρων μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

 

 

Εκπρόσωπος της Χαμάς διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, χαρακτηρίζοντάς τις “ψέματα”.Οι υγειονομικές αρχές της Χαμάς  δήλωσαν ότι το Ισραήλ έβγαλε δια της βίας έξω εκτοπισμένους ανθρώπους και οικογένειες του ιατρικού προσωπικού που είχαν καταφύγει στο Νοσοκομείο Νάσερ.

  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι συνέλαβε αριθμό υπόπτων στο νοσοκομείο και ότι οι επιχειρήσεις του εκεί συνεχίζονται.

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι το Νοσοκομείο Νάσερ πολιορκείτο από ισραηλινές δυνάμεις και ότι υπάρχουν ισχυρισμοί για πυρά ελεύθερων σκοπευτών στις εγκαταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές γιατρών, ασθενών και χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν εντολή από το Ισραήλ να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο αντιμετωπίζουν την αδύνατη επιλογή να παραμείνουν “και να γίνουν πιθανός στόχος” ή να φύγουν “σε ένα τοπίο Αποκάλυψης” βομβαρδισμών.

Οι μάχες στο νοσοκομείο σημειώνονται καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στον πόλεμό του στη Γάζα, αφού ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει με την επίθεσή του στη Ράφα, το τελευταίο σχετικά ασφαλές μέρος για τους αμάχους στον θύλακα.

Οι επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων ισραηλινών επιδρομών σε νοσοκομεία σε άλλες πόλεις, βομβαρδισμών κοντά σε νοσοκομεία και στόχευσης ασθενοφόρων.

  • Σε όλες τις περιπτώσεις οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημοσιοποίησαν βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν πως πράγματι οι τρομοκράτες της Χαμάς δρουν μέσα από νοσοκομεία, ενώ τουλάχιστον σε μια περίπτωση χρησιμοποίησαν ασθενοφόρο για ένοπλη επιχείρηση. Επίσης, σε βίντεο έχουν δείξει συσσωρευμένα πυρομαχικά σε σήραγγες,  κάτω από νοσοκομεία.

Καθώς οι μαζικοί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει μεγάλες ζώνες κατοικημένων περιοχών και αναγκάσει τους περισσότερους ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους, τα νοσοκομεία έγιναν γρήγορα το κέντρο καταυλισμών εκτοπισμένων, καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο γύρω από κτίρια που θεωρούσαν περισσότερο πιθανό να είναι ασφαλή.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

 

Η εισβολή στη Γάζα εκτόξευσε τον αντισημιτισμό: Αυξήθηκαν κατά 589% τα περιστατικά μίσους κατά Εβραίων στη Βρετανία, σε σχολεία τα περισσότερα από αυτά

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: