Tα τεράστια φίδια βρέθηκαν στα ρηχά του ποταμού, παραμονεύοντας για το θήραμά τους. Screenshot via YouTube@TheIndependent/
Επιστήμονες που εργάζονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου ανακάλυψαν ένα νέο είδος φιδιού, που οι φήμες το θέλουν να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ ταξίδεψε στον Αμαζόνιο του Ισημερινού για να ψάξει για το βόρειο πράσινο ανακόντα (Eunectes akayima) του οποίου η ύπαρξη μέχρι τώρα δεν είχε τεκμηριωθεί, μετά από πρόσκληση από την φυλή Waorani.
Η φυλή καλούσε τους επιστήμονες να παρατηρήσουν αυτά τα ανακόντα που «φημολογείται ότι είναι τα μεγαλύτερα που υπάρχουν», σύμφωνα με τους επιστήμονες. .
Η ομάδα ενώθηκε με τους ντόπιους κυνηγούς σε μια 10ήμερη αποστολή στην περιοχή Bameno της επικράτειας των Waorani όπου τελικά κατέβηκαν το ρεύμα του ποταμού και «βρήκαν πολλά ανακόντα να κρύβονται στα ρηχά, να περιμένουν το θήραμα», δήλωσε ο καθηγητής Μπράιαν Φράι, Βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, που ηγήθηκε της ομάδας.
«Το μέγεθος αυτών των υπέροχων πλασμάτων ήταν απίστευτο – ένα θηλυκό ανακόντα που συναντήσαμε είχε τον εκπληκτικό μήκος των 6,3 μέτρων», είπε ο Φράι για την ανακάλυψη της ομάδας, η οποία θα παρουσιαστεί στην σειράτου National Geographic «Pole to Pole».
Τα πράσινα ανακόντα είναι τα βαρύτερα φίδια του κόσμου, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αναφέρει ότι το βαρύτερο φίδι που έχει καταγραφεί ποτέ είχε βάρος 227 κιλά, 8,43 μέτρα μήκος και 1,11 μέτρα πλάτος.
Ενώ ένα άλλο είδος, ο δικτυωτός πύθωνας, [Malayopython reticulatus] τείνει να είναι μακρύτερος – συχνά φτάνει τα 6,25 μέτρα σε μήκος – και είναι ελαφρύτερος.
Όμως, οι ειδικοί που μελετούν τα πλάσματα αυτά ανακάλυψαν ότι τα είδη των βόρειων πράσινων ανακόντα που εντοπίστηκαν πρόσφατα, αποκλίνουν από τα νότια πράσινα ανακόντα που έζησαν πριν από σχεδόν 10 εκατομμύρια χρόνια και διαφέρουν γενετικά κατά 5,5%.
«Είναι πολύ σημαντικό – για να το θέσουμε σε προοπτική, οι άνθρωποι διαφέρουν από τους χιμπατζήδες μόνο κατά περίπου 2%», είπε ο Φράι. Τα ευρήματα περιγράφονται στο περιοδικό MDPI Diversity .
Στη συνέχεια, η ομάδα ξεκίνησε να συγκρίνει το γονιδίωμα του πράσινου ανακόντα με άλλα δείγματα από άλλες περιοχές για να το αναγάγει σε ενδεικτικό είδος για την υγεία των οικοσυστημάτων και για να προειδοποιήσει ότι ο Αμαζόνιος αντιμετωπίζει πολλές απειλές.
«Η αποψίλωση των δασών της λεκάνης του Αμαζονίου από την υπερκαλλιέργεια έχει οδηγήσει σε εκτιμώμενη απώλεια ενδιαιτημάτων 20-31%, η οποία μπορεί να επηρεάσει έως και το 40% των δασών της μέχρι το 2050», είπε ο Φράι.
Η υποβάθμιση των οικοτόπων, οι δασικές πυρκαγιές, η ξηρασία και η κλιματική αλλαγή απειλούν σπάνια είδη όπως τα ανακόντα, τα οποία υπάρχουν σε τόσο σπάνια οικοσυστήματα, πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από CNN
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE