Υπάρχει πανευρωπαϊκός «αγροτικός λαϊκισμός» όπως υποστηρίζουν οι FT; Πάντως στην Ελλάδα τα αιτήματα είναι άλλα, πιο… βαλκανικά [videos]

File Photo Αγρότες παίρνουν μέρος στο συμβολικό κλείσιμο της Παλαιάς Εθνικής οδού στον κόμβο Νίκαιας, μετά την πανελλαδική συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, Τρίτη 06 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Στις αγροτικές κινητοποιήσεις είναι αφιερωμένο κύριο άρθρο των Financial Times. Η εφημερίδα κάνει λόγο για άνοδο του «αγροτικού λαϊκισμού» και θεωρεί ότι το ζητούμενο είναι οι ευρωπαίοι πολιτικοί να εξισορροπήσουν τις απαιτήσεις των αγροτών με την ανάγκη για δράση για το κλίμα.

Όπως ειδικότερα σημειώνεται, από τη Γαλλία στη Γερμανία και από την Ιταλία, στην Ελλάδα: συνεχίζεται η ταραχή από τις διαμαρτυρίες των αγροτών της ΕΕ. Οι γεωργικές κινητοποιήσεις είναι τόσο παλιές όσο και η ίδια η ΕΕ – και οι αγρότες, που μπορούν να φέρουν μαζί τους τρακτέρ και σωρούς κοπριάς για να υποστηρίξουν την άποψη τους, αποτελούν ένα ισχυρό λόμπι.

Οι ετήσιες γεωργικές επιδοτήσεις ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ωστόσο, σπάνια έχουν παρατηρηθεί διαδηλώσεις σε τόσες πολλές χώρες ταυτόχρονα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν μια δύσκολη ισορροπία: ανάμεσα στο να υποχωρήσουν υπερβολικά στη βιομηχανία έναντι των αναγκαίων μέτρων για το κλίμα – ή να επιτρέψουν στα ακροδεξιά κόμματα να κεφαλαιοποιήσουν τα παράπονα των αγροτών στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ορισμένες άλλες κοινωνικές ομάδες υποστηρίζουν ότι οι αγρότες ανέκαθεν τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας από την ΕΕ. Ωστόσο, σε όλες πλην των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, η γεωργία ακόμα και στις καλύτερες εποχές, εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους και πενιχρές ανταμοιβές. Οι αγρότες λένε ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος εισροών και δανεισμού έχει εκτιναχθεί στα ύψη χάρη στον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα περιθώρια έχουν συμπιεστεί από τους λιανοπωλητές που προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές εν όψει της κρίσης του κόστους ζωής. Και διαμαρτύρονται ότι είναι χαμηλότερες από τις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών προϊόντων, καθώς η ΕΕ -δικαίως- έχει ανοίξει τις πόρτες της για να στηρίξει την οικονομία του Κιέβου.

Δεδομένου ότι η γεωργία ευθύνεται για περίπου το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ, οι αγρότες πλήττονται επίσης από τις κλιματικές πολιτικές και την «Πράσινη Συμφωνία» που υποτίθεται ότι θα καταστήσει την οικονομία της ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Η στρατηγική αποσκοπεί στη μείωση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων και στην αναμόρφωση των γεωργικών πρακτικών. Οι αγρότες ισχυρίζονται ότι αυτές οι πολιτικές λαμβάνουν ελάχιστα υπόψη τις αγροτικές πραγματικότητες. τα επιπλέον χρήματα που παρέχει η ΕΕ για τα «οικολογικά συστήματα» δεν καλύπτουν το κόστος τους και η γραφειοκρατία που απαιτείται για να τα αποκτήσει κανείς είναι τόσο επαχθής που μετά βίας αξίζει τον κόπο.

Το αγροτικό λόμπι εντόπισε μια στιγμή μέγιστης επιρροής – με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πλησιάζουν τον Ιούνιο, στις οποίες τα αντισυστημικά κόμματα, ειδικά της ακροδεξιάς, ήδη αναμένεται να έχουν μεγάλα κέρδη. Οι ακροδεξιοί πολιτικοί έχουν αποκτήσει πείρα στο να εκμεταλλεύονται την αντίδραση ενάντια στο κόστος της πράσινης μετάβασης, ειδικά μεταξύ των αγροτικών πληθυσμών. Τα κεντροδεξιά κόμματα είναι επιφυλακτικά μήπως χάσουν ψήφους – και προτείνουν ένα συμβιβασμό υποσχόμενα μια «ρεαλιστική» προσέγγιση (που συνήθως σημαίνει μείωση των στόχων).

Η ΕΕ έπρεπε ήδη να αποδυναμώσει ή να απορρίψει ορισμένες εμβληματικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου για την αποκατάσταση της φύσης που αποσκοπεί στην αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας. Ένα εμπορικό σύμφωνο με τις χώρες της Mercosur έχει ‘παγώσει’. Οι Βρυξέλλες είπαν ότι θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν πιεστικά ζητήματα για τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων των τιμών και των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων, σε συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας στις 26 Φεβρουαρίου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen φιλοξενεί «στρατηγικούς διαλόγους» με τον κλάδο.

Όπως και με άλλα μέρη της πράσινης μετάβασης, οι Βρυξέλλες και τα κράτη της ΕΕ πρέπει να βρουν τρόπους για να παραμείνουν σταθεροί στους γενικούς στόχους αντισταθμίζοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο στις πιο ευάλωτες ομάδες – με σταδιακή λήψη μέτρων με την πάροδο του χρόνου, εξαιρώντας μικρότερες εκμεταλλεύσεις ή προσφέροντας στοχευμένη υποστήριξη.

Δεδομένης της σημασίας της επισιτιστικής ασφάλειας, επιπλέον, απαιτείται μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το πού στην αλυσίδα εφοδιασμού θα πρέπει να πέσει το κόστος της οικοδόμησης: στους αγρότες, στους φορολογούμενους μέσω ακόμη υψηλότερων επιδοτήσεων ή στους καταναλωτές και στη βιομηχανία τροφίμων και λιανικής. Καθώς ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων της ΕΕ μειώνεται λόγω της εξυγίανσης καθώς οι νεότερες γενιές ξεπουλούν, πιθανότατα χρειάζεται να προσελκυστούν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια στη γεωργία -όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ- που μπορούν να επενδύσουν στην τεχνολογία και να αποκομίσουν οικονομίες κλίμακας.

Ορισμένες κυβερνήσεις θα ανησυχούν για την εκκένωση των αγροτικών περιοχών, γεγονός που αυξάνει την επιβάρυνση της στέγασης και των υπηρεσιών στις πόλεις. Ωστόσο, δεδομένης της δυσκολίας του βιοπορισμού από τη γεωργία σήμερα, η μετατροπή των αγροκτημάτων σε πιο σταθερές επιχειρήσεις που ανήκουν σε εταιρείες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν μπορεί απλώς να βοηθήσει στο να κρατηθούν περισσότεροι άνθρωποι στη γη.

Financial Times [The rise of agricultural populism]

Τα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών

Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με ταυτόχρονους αποκλεισμούς εθνικών οδών και τελωνείων καθώς και με διοργάνωση συλλαλητηρίου με τρακτέρ στην προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτών από 55 μπλόκα και 70 αγροτικούς συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα και οι εισηγήσεις από τα πιο πολλά μπλόκα ήταν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, οι αγρότες παρουσίασαν μία λίστα με έξι βασικά αιτήματα, τα οποία θα απευθύνουν στην κυβέρνηση καλώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη σε διάλογο, ώστε να ξεκινήσει συζήτηση και να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Ειδικότερα ζητούν:

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο

  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Επιλέον, σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων θα παρατεθείτο επί μέρους αίτημα των αγροτών της Θεσσαλίας που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από τον Ντάνιελ.

Νέα μπλόκα από τους αγρότες, ποιοι δρόμοι κλείνουν: Η «πολιορκία» της Αθήνας από τα τρακτέρ και η μετωπική με την κυβέρνηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: