Η Μαρία Άνχελα επιστρέφει σύντομα στην Κύπρο για να συνεχίσει από εκεί που έμεινε: Γίνεται μία σημαντική προσπάθεια από τη νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ, λέει ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Μάρωνα με τη σύζυγό του Φιλίππα Καρσερά. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Το δεύτερο δεκαήμερο Μαρτίου θα βρίσκεται στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία, για τον εορτασμό για τον Άγιο Μάρωνα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ και όπως τον ενημέρωσε θα βρίσκεται ξανά στην Κύπρο το δεύτερο δεκαήμερο Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα, πως με τον διορισμό της κ. Ολγκίν, με τον οποίο ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας, να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, και όχι συνομιλιών για χάριν των συνομιλιών, και οι οποίες θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση του τόπου, στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση της πατρίδας μας.

«Από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού», είπε.

Σημείωσε ακόμη πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τη θέση της Άγκυρας, που υποστηρίζει δύο κράτη, και τον «περίεργο ρόλο» του Λονδίνου και την ειδική ομάδα που στήνει το Φόρειν Όφις για να χειριστεί το Κυπριακό και για το τι θα πρέπει να αναμένεται από την προσεχή επίσκεψη στην Κύπρο της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ως εξής:

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προχώρησε στον διορισμό της κ. Ολγκίν, λέγοντας ότι «είναι μια ξεκάθαρη βούληση για το ότι, ναι, μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να οδηγηθούμε στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου».

Αυτό, συνέχισε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «δεν τίθεται ούτε προς συζήτηση και αυτό είναι το μήνυμα – όχι μόνο που δώσαμε εμείς – αλλά είναι και το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα και ότι υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις, σημειώνοντας ότι «είμαστε εδώ σε συνεργασία με την κ. Ολγκίν και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο».

Ο Χριστοδουλίδης δεν δίνει σημασία στις δημοσκοπήσεις: Θα υλοποιήσουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, τονίζει ένα χρόνο μετά την εκλογή του στην Προεδρία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: