File Photo A baby doll sits in a shopping cart during an operation lead by members of ‘La Manif pour Tous (Protest for All) in front of the French National Assembly to protest against medically assisted procreation PMA and surrogate motherhood GPA, in Paris, France, 08 March 2020. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Nέο μέτωπο στη μάχη των ΗΠΑ για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή άνοιξε μία απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα, σύμφωνα με την οποία τα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται παιδιά και κάποιος μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για την κατά λάθος καταστροφή τους.
Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πολιτείας των νότιων ΗΠΑ διέκοψε τις υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) μετά την παραπάνω απόφαση, λόγω των φόβων ότι θα μπορούσε να το εκθέσει σε ποινική δίωξη.
Το σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πρόσληψη ωαρίων από γυναίκες. Ωστόσο, είπε ότι θα σταματήσει το επόμενο βήμα στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, κατά την οποία τα ωάρια γονιμοποιούνται με σπέρμα πριν εμφυτευτούν στη μήτρα.
«Λυπούμαστε που αυτό θα επηρεάσει την προσπάθεια των ασθενών μας να αποκτήσουν μωρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης», δήλωσε ο κορυφαίος κρατικός ιατρός. «Αλλά πρέπει να αξιολογήσουμε το ενδεχόμενο οι ασθενείς μας και οι γιατροί μας να διωχθούν ποινικά ή να αντιμετωπίσουν τιμωρητικές ζημιές για την τήρηση των προτύπων περίθαλψης για θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης».
Ιατρικοί εμπειρογνώμονες και ομάδες υπεράσπισης της αναπαραγωγής προειδοποίησαν ότι η απόφαση θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τις θεραπείες γονιμότητας στην Αλαμπάμα και πέρα από αυτήν.
Οι συντηρητικές ομάδες χαιρέτησαν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και το πιο μικροσκοπικό έμβρυο άξιζε νομική προστασία.
To Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι άνθρωποι και ότι όσοι τα καταστρέφουν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για άδικο θάνατο. Αυτή η απόφαση, σύμφωνα με τους υποστηρικτές των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις θεραπείες υπογονιμότητας και στις εκατοντάδες πολίτες της Αλαμπάμα που τις αναζητούν κάθε χρόνο. Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι η απόφαση θα μπορούσε σύντομα να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και άλλες πολιτείες μπορεί να επιχειρήσουν να ορίσουν τα κατεψυγμένα έμβρυα ως ανθρώπους.
Την Τρίτη (20/02), η Καρίν Ζαν-Πιερ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι η απόφαση θα προκαλέσει «ακριβώς το είδος του χάους που περιμέναμε όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v. Wade και άνοιξε τον δρόμο στους πολιτικούς να υπαγορεύουν μερικές από τις πιο προσωπικές αποφάσεις που μπορούν να λάβουν οι οικογένειες».
Οι δικαστές εξέδωσαν την απόφαση την Παρασκευή (16/02) μετά από εφέσεις που άσκησαν ζευγάρια των οποίων τα έμβρυα καταστράφηκαν το 2020, όταν ένας ασθενής νοσοκομείου αφαίρεσε κατεψυγμένα έμβρυα από δεξαμενές υγρού αζώτου και τα έριξε στο πάτωμα.
«Ισχύει για όλα τα παιδιά, γεννημένα και αγέννητα, χωρίς περιορισμό», έγραψε το δικαστήριο.
«Ακόμη και πριν από τη γέννηση, όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν την εικόνα του Θεού και η ζωή τους δεν μπορεί να καταστραφεί χωρίς να σβηστεί η δόξα του», έγραψε ο αρχιδικαστής Τομ Πάρκερ.
Ειδικοί σε θέματα υπογονιμότητας και νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η απόφαση έχει δυνητικά βαθιές επιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να απασχολούν κάθε Αμερικανό που μπορεί να χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση. Μία στις έξι οικογένειες αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, σύμφωνα με την Μπάρμπαρα Κολούρα, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Resolve, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ασθενών με υπογονιμότητα.
«Δεν είπαν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι παράνομη ούτε ότι δεν μπορείτε να καταψύξετε έμβρυα. Είναι ακόμη χειρότερο – δεν υπάρχει κανένας οδικός χάρτης», δήλωσε στους New York Times.
Με πληροφορίες από BBC, New York Times
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE