Απαράδεκτο, φιλοτουρκικό δημοσίευμα στη Daily Express: Ονειρεύονται -και το ομολογούν- «Las Vegas» στα Βαρώσια, εμπλέκουν και τον Κάρολο σε θέματα ιδιοκτησίας

FILE PHOTO: Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου το Βαρώσι, λεηλατημένη κλειστή και ερημωμένη μετά την κατάληψή της από τα κατοχικά στρατεύματα . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Με τίτλο “Plans to turn seaside ghost town into ‘Vegas of the Med’ could drag King Charles into row” και υπότιτλο “EXCLUSIVE: Plans drawn up to transform the Cypriot ghost town of Varosha (or Maras) into “the Las Vegas of the Mediterranean” are set to cause a diplomatic row” η Daily Express δημοσιεύει άρθρο του συντάκτη David Maddox, που απηχεί εμφανώς όλες τις τουρκικές θέσεις και ψεύδη για τα Βαρώσια.

Αλλωστε η Daily Express είναι το έντυπο που κατά καιρούς φιλοξενεί άρθρα του Ερσίν Τατάρ, στον οποίο και επιτρέπει να υπογράφει ως… «πρόεδρος της βορείας Κύπρου».

Το άρθρο ωστόσο είναι ενδεiκτικό των υπόγειων μεθοδεύσεων που συντελοώνται καιρό τώρα για το Βαρώσι από την τουρκική πλευρά.

Γράφει μεταξύ άλλων ο Maddox:

«Τώρα, μετά από πέντε δεκαετίες αδιεξόδου, αφού πολλά σχέδια για την επανένωση του νησιού απορρίφθηκαν από τους Ελληνοκύπριους, η Express.co.uk έχει δει σχέδια για την αναβίωση των Βαρωσίων / Maras. Αλλά κάτι τέτοιο θα συναντήσει αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τον βασιλιά Κάρολο. Σύμφωνα με ‘την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ’, ο βασιλιάς είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Golden Sands Hotel στην πόλη-θέρετρο, το οποίο εξακολουθεί να φυλάσσεται αυστηρά και να μην είναι προσβάσιμο χωρίς προηγούμενη άδεια.

Το τεράστιο ξενοδοχειακό συγκρότημα όταν άνοιξε το 1974 ανακηρύχθηκε το πρώτο ξενοδοχείο επτά αστέρων στον κόσμο και ήταν τόσο μεγάλο που διέθετε εσωτερικό σιδηρόδρομο για να μεταφέρει τους πελάτες. Η βασιλική οικογένεια έχει προηγουμένως αρνηθεί ότι ανήκει στον βασιλιά και υπάρχουν ερωτήματα για το αν χρησιμοποιείται τώρα από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, με το νησί να βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή και σε διεθνείς εστίες έντασης, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.

Αλλά και το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε την εμπλοκή του με το ξενοδοχείο όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή των Τόρις Mark Francois. Ωστόσο, η ιδιοκτησία των κτιρίων στο θέρετρο αποτελεί μείζον ζήτημα που εμποδίζει την αναβίωση [σ.σ. των Βαρωσίων], γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεράστια νομική διαμάχη με όσα έχουν κατατεθεί. Η πρόταση μιας κοινοπραξίας δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών από όλο τον κόσμο, καθώς και μερικών από τους πιο επιτυχημένους ξενοδόχους του πλανήτη, έχει προσδιορίσει την παραθαλάσσια πόλη Varosha/Maras ως την καλύτερη τοποθεσία για αυτό το νέο έργο δισεκατομμυρίων λιρών.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, θα επιστρέψει στη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς διακοπών στον κόσμο. Προβλέπονται δεκάδες καζίνο, πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα, καταστήματα και εκλεκτά εστιατόρια.

Ο Δρ Muhammet Yasarata, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών Paradise και Premier, ενός κορυφαίου ταξιδιωτικού πράκτορα πολυτελών ταξιδιών στη «βόρεια Κύπρο» (όπως κατά απαράδεκτο τρόπο επιμένει η εφημερίδα να αποκαλεί τα κατεχόμενα) την Τουρκία και τη Μάλτα, δήλωσε:

“Για πολύ καιρό η Αμερική έχει το Λας Βέγκας ως λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω στρατηγικών επενδύσεων. Είναι καιρός η Ευρώπη να έχει έναν ανταγωνιστή για να προσελκύσει τουρίστες από όλες τις γωνιές του πλανήτη. “Τι καλύτερο μέρος για να δημιουργηθεί ένας αντίπαλος, από έναν ιστορικά σημαντικό τουριστικό προορισμό που έχει μείνει αχρησιμοποίητος και παραμελημένος για πάρα πολύ καιρό. “Φέτος το Maras θα έχει μείνει εγκαταλελειμμένο για μισό αιώνα, που είναι πάρα πολύς καιρός. “Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας και να διερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους το Maraş μπορεί να ανθίσει και να προσφέρει εμπειρίες στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο”.

Μεταξύ των άδειων ακινήτων σε αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως “μνημείο διπλωματικής αποτυχίας” περιλαμβάνονται 45 ξενοδοχεία, 3.000 εμπορικά ακίνητα, 60 ξενοδοχεία διαμερισμάτων, 21 τράπεζες, 25 μουσεία, 20 θέατρα και μουσεία και 99 κέντρα διασκέδασης.

Τα σχέδια ανάπλασης υποστηρίζονται από αρκετούς δισεκατομμυριούχους και αντανακλούν την αυξανόμενη απογοήτευση στην (δήθεν) ‘ΤΔΒΚ’ για τη μεταχείρισή τους και τη συνεχιζόμενη διεθνή απομόνωσή τους, σε βαθμό που οι απευθείας πτήσεις επιτρέπονται μόνο από την Τουρκία».

Το άρθρο καταλήγει με μια απαράδεκτη, τυπική της τουρκικής προπαγάνδας εξιστόρηση γεγονότων γυρω από την τουρκική κατοχή.

Το πρωτότυπο άρθρο εδώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: