Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του ομότιμου Καθηγητή Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη: Θα ακολουθήσει και συζήτηση με Πανεπιστημιακούς για το Κυπριακό

Ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Φωτογραφία CNN Ελλάδος




Η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ιεράς Μονής Κύκκου και ο εκδοτικός οίκος Ι. Σιδέρης συνδιοργανώνουν τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του ομότιμου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους μετά την απώλεια του κορυφαίου διεθνολόγου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ιεράς Μονής Κύκκου «Αρχάγγελος», στη Λευκωσία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί ο αφιερωματικός τόμος: «Διεθνής Πολιτική & Διεθνείς θεσμοί σε έναν κόσμο που αλλάζει» του εκδοτικού οίκου «Ι. Σιδέρης».

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: «Το Κυπριακό Πρόβλημα στο πλαίσιο των σύγχρονων διεθνών εξελίξεων», με την συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών: Στέλιος Περράκης, Γεώργιος Ανεψιού, Μάριος Ευρυβιάδης και Ανδρέας Θεοφάνους.

Συντονιστής: Σάββας Ιακωβίδης, δημοσιογράφος.

  • Έκδοση αφιερωματικού τόμου

Αποτίνοντας ελάχιστο φόρο τιμής στον επιστήμονα, ακαδημαϊκό δάσκαλο, διεθνολόγο, συνάδελφο, για τη μακρόχρονη και μεγάλη προσφορά του στο χώρο της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων, ο εκδοτικός οίκος «Ι. Σιδέρης» εξέδωσε συλλογικό τόμο στη μνήμη του.

Ο αφιερωματικός τόμος με τίτλο: «Διεθνής Πολιτική και Διεθνείς Θεσμοί σε έναν κόσμο που αλλάζει», η έκδοση ενός Liber Amicorum, αποτελεί και δείγμα εκτίμησης και αγάπης εκ μέρους των συναδέλφων του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη, που συμμετέχουν με κείμενά τους.

Η έκδοση περιλαμβάνει 24 συμμετοχές με πρωτότυπες συνεισφορές και συνθέσεις που συμβάλλουν στον επιστημονικό / διεπιστημονικό διάλογο και άπτονται επίκαιρων ή διαχρονικών διεθνών και εθνικών θεμάτων, με έμφαση στις διεθνείς σχέσεις, στα ελληνο-τουρκικά και στο Κυπριακό.

  • Βιογραφικά

Ο Χριστόδουλος Κ.  Γιαλλουρίδης γεννήθηκε στη Μόρφου το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια του Tübingen, του Freiburg και του Bochum της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ειδικεύθηκε στους κλάδους της κοινωνιολογίας, της πολιτικής επιστήμης, των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου.

Το 1980 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Bochum με τη διάκριση Magna cum Laude. Από το 1986 και για τρεις και πλέον δεκαετίες ανήκε στο διδακτικό προσωπικό του Παντείου Πανεπιστημίου, εκλεγόμενος σε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες μέχρι και αυτή του πρωτοβάθμιου καθηγητή, ενώ διετέλεσε ο πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού.

Δίδαξε διεθνή πολιτική, διαχείριση κρίσεων, εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ, ελληνοτουρκικές σχέσεις και πολιτιστική διπλωματία. Συνεργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής με το «Ινστιτούτο Έρευνας για τη Σύγκρουση και την Ειρήνη» του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, καθώς και με το Πανεπιστήμιο του Freiburg. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.

Διετέλεσε σύμβουλος των Υπουργών Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως της Ελληνικής Κυβέρνησης (1994 – 1996). Στο ίδιο πλαίσιο υπήρξε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου εκπόνησης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου. Δίδαξε στις ανώτατες σχολές όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων για πάνω από δυο δεκαετίες.

Διετέλεσε πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

  • Συγγραφικό έργο

>Διεθνής πολιτική θεωρία και πράξη: Κύπρος, τη ύστάτη ώρα

>Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα, 1945-1974: Αναζητώντας θέση στον κόσμο

>Κοπεγχάγη 2009: Ο μακρύς δρόμος προς την Ευρώπη

>Μετακεμαλισμός

>Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον εικοστό αιώνα: Διεθνές επιστημονικό συνέδριο: Ζάππειο Μέγαρο, 5-9 Ιουνίου 2007

>Κύπρος: Από την αρχαιότητα έως σήμερα

>ΧΙΙΙ Διεθνής συνάντηση αρχαίου δράματος 2007: Η γυναίκα στο αρχαίο δράμα: Πρακτικά συμποσίου

Η Τουρκία στον 21ο αιώνα: Ο μακρύς δρόμος προς την Ευρώπη

Ο Στράτος του Ελπιδοφόρου τα έβαλε με την “Καθημερινή” και την αλήθεια: Ναι, δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Άγιο Όρος, ναι, δεν θα τον συναντούσε ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: