Σωρεία επικριτικών δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο: Για τις αγωγές του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά των δημοσιογράφων που ερεύνησαν τις υποκλοπές

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Βλάχος




Η εκδίκαση των αγωγών που έχει καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανηψιός και πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά δημοσιογράφων έχει προκαλέσει έντονο διεθνές ενδιαφέρον και πολλά επικριτικά δημοσιεύματα.

Το Politico στο σημερινό newsletter του αναφέρει ότι ξεκινά σήμερα η πρώτη ακροαματική διαδικασία για την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατά δύο ΜΜΕ και τριών δημοσιογράφων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου παρακολούθησης της Ελλάδας.

Η υπόθεση αναδεικνύει τη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα, αναφέρει Νεκταρία Σταμούλη. Οι διεθνείς οργανισμοί για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης καταδίκασαν την αγωγή, ενώ η Eva Cossé της Human Rights Watch είπε: «Η επερχόμενη ακρόαση θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τη δέσμευση της Ελλάδας στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Politico [Brussels Playbook/ Greek spying scandal]

Le Monde: Δικάζονται αυτοί που αποκάλυψαν τις παρακολουθήσεις

Μετά την αποκάλυψη της κατασκοπείας αντιπάλων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από την κυβέρνηση, αρκετοί Έλληνες ρεπόρτερ βρίσκονται αντιμέτωποι με δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση, σημειώνει η ανταποκρίτρια της Le Monde στην Αθήνα, Marina Rafenberg, υπογραμμίζοντας, ότι για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, πρόκειται για μια διαδικασία φίμωσης, με στόχο να θαφτεί μια υπόθεση που είναι ανησυχητική για την εκτελεστική εξουσία.

  • Αναφερόμενη στην υπόθεση του Θανάση Κουκάκη, σημειώνει, ότι με την πάροδο του χρόνου, το σκάνδαλο μεγάλωνε τόσο, που τα τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «ελληνικό Watergate» και προσθέτει: «Πολιτικοί αντίπαλοι -συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος- δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, αρχηγοί στρατού παρακολουθούνται από την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019, έθεσε τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών υπό την αιγίδα του, ενώ προηγουμένως υπάγονταν στο Υπουργείο Εσωτερικών.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθήθηκαν περισσότερα από 15.000 τηλέφωνα, σημειώνοντας αύξηση 30% από το 2019, ενώ τουλάχιστον δώδεκα δημοσιογράφοι ανέφεραν, ότι παρακολουθούνταν από το Predator, αναφέρει η δ/φος, υπογραμμίζοντας, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται, ότι αγνοούσε τις υποκλοπές του σοσιαλιστή ηγέτη και διαβεβαιώνει, ότι το ελληνικό κράτος “δεν αγόρασε ούτε χρησιμοποίησε ποτέ” το Predator.»

Στη συνέχεια αναφέρεται στην υπόθεση του κ. Δημητριάδη, σημειώνοντας: «Τον Αύγουστο του 2022, ελληνικά ΜΜΕ αποκάλυψαν, ότι ο επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού, που δεν είναι άλλος από τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, είχε δεσμούς με την εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορευόταν το spyware Predator στην Ελλάδα. Έκτοτε ο Γρηγόρης Δημητριάδης απολύθηκε, όπως και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Αμέσως μετά την απόλυσή του, ο πρώην επιτελάρχης κατέθεσε μήνυση κατά της Εφημερίδας των Συντακτών και του site Reporters United, αλλά και εναντίον τριών δημοσιογράφων, του Νικόλα Λεοντόπουλου, του Θοδωρή Χονδρογιάννου και του Θανάση Κουκάκη, που αποκάλυψαν την υπόθεση. Συνολικά ο Γρηγόρης Δημητριάδης ζητά 550.000 ευρώ αποζημίωση και τόκους.»

  • Σύμφωνα με την ίδια, αρκετές οργανώσεις, που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, καταγγέλλουν, ότι «αυτή η δίκη είναι ένα εντυπωσιακό αποθάρρυνσης και μια απόπειρα να φιμωθεί το ερευνητικό ρεπορτάζ για ένα θέμα σημαντικού δημόσιου ενδιαφέροντος», ενώ οι ΜΚΟ που βοήθησαν στην κάλυψη των δικαστικών εξόδων των δημοσιογράφων, ανησυχούν επίσης, ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατέθεσε νέα μήνυση, τον Νοέμβριο του 2023, εναντίον πολλών από τους ίδιους ενάγοντες και άλλων ΜΜΕ.

Για τον Pavol Szalai, επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκή Ένωση – Βαλκάνια των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, «στην Ελλάδα, είναι συχνές αυτές οι καταχρηστικές διαδικασίες κατά δημοσιογράφων». «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι δημοσιογράφοι χρειάστηκε να περιμένουν ενάμιση χρόνο για την έναρξη της δίκης και κινδυνεύουν να περιμένουν ακόμη από έξι μήνες έως δύο χρόνια για την απόφαση, λόγω της βραδύτητας της δικαιοσύνης» υπογραμμίζει, προσθέτοντας, ότι «όλο αυτό το διάστημα, οι δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό πίεση, σε αβεβαιότητα», ενώ προβαίνει στην πικρή, κατά την δ/φο, παρατήρηση, ότι «στην Ελλάδα, η ελευθερία του Τύπου έχει πιάσει πάτο».

Ο Θοδωρής Χονδρογιάννος, ένας εκ των δημοσιογράφων που διώκονται, αναφέρει από την πλευρά του: «Αυτή η δίκη με επηρεάζει, γιατί έπρεπε να αφιερώσω πολύ χρόνο στην προετοιμασία της υπεράσπισής μου. Ψυχολογικά επίσης φοβάσαι, ότι πρέπει να πληρώσεις αυτά τα απίστευτα απαιτούμενα ποσά. Αλλά ελπίζουμε, ότι αυτή η ιστορία θα είναι σύντομα πίσω μας και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ερευνούμε αυτό το σκάνδαλο. »

Στην κατάταξη των ΔΧΣ για την ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα έπεσε σε δύο χρόνια στην τελευταία θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλαμβάνοντας πλέον την 107η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ το 2020 ήταν 70η, σημειώνει η δ/φος, προσθέτοντας, ότι εκτός από την παρακολούθηση δημοσιογράφων και την αύξηση των εις βάρος τους δικών, δεν έχει ακόμη εξιχνιαστεί η δολοφονία το 2021 ενός εξ αυτών, του Γιώργου Καραϊβάζ. «Μετά την πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου των ΔΧΣ, δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση μια ομάδα εργασίας,  αλλά δεν είναι διαφανής και έχει μικρό αντίκτυπο» αναφέρει ο Pavol Szalai, υποστηρίζοντας, ότι η εν λόγω ομάδα εργασίας, «ήταν τελικά μια επιχείρηση επικοινωνίας, για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους»

Κατά την δ/φο, η ελληνική κατάσταση δεν πέρασε απαρατήρητη στις Βρυξέλλες, εξ ου και μια εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το λογισμικό κατασκοπείας (PEGA) ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει «επειγόντως και διεξοδικά» το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών. Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές άνοιξαν μια συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, πριν από μια ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία δεν πρέπει να είναι δεσμευτική για την Αθήνα, αλλά βλάπτει την εικόνα του φιλελεύθερου πρωθυπουργού, σημειώνει, προσθέτοντας, ότι κατά την διάρκεια της ολομέλειας, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophia in ‘t Veld, εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, εξέφρασε την ανησυχία της δηλώνοντας: «Το κράτος δικαίου [στην Ελλάδα] βρίσκεται σε απότομη παρακμή και η ελευθερία του Τύπου σε μια απελπιστική κατάσταση. »

Le Monde [En Grèce, des journalistes ayant révélé des écoutes illégales mis en accusation devant la justice]

HRW: Στρατηγικές εκφοβισμού

H Human Rights Watch δημοσιεύει άρθρο της Ava Cossé  με τίτλο A Crucial Hearing as Journalists Under Siege in Greece  που αναφέρεται στο  σκάνδαλο παρακολουθήσεων με κακόβουλο λογισμικό στην Ελλάδα, και χαρακτηρίζει τις αγωγές  του πρώην ΓΓ του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη για συκοφαντική δυσφήμηση κατά δημοσιογράφων, που τον ενέπλεκαν στο σκάνδαλο αυτό, ως στρατηγικές που σκοπεύουν στον εκφοβισμό. Το άρθρο έχει ως εξής:

Στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η πρώτη δικαστική ακρόαση της αγωγής για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον δύο μέσων ενημέρωσης και τριών δημοσιογράφων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου παρακολούθησης στην Ελλάδα.

Σε μια σειρά άρθρων το 2022, οι δημοσιογράφοι τεκμηρίωσαν τη χρήση λογισμικού κατασκοπίας για την παραβίαση των συσκευών πολιτικών προσώπων, επιφανών επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, που φέρεται να έγινε από τις ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες και κατόπιν άμεσων εντολών του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Η υπόθεση αυτή  αναδεικνύει την επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Τον Αύγουστο του 2022, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε τη μήνυση κατά της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ, της διαδικτυακής ερευνητικής πλατφόρμας Reporters United και των δημοσιογράφων της Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρογιάννου, καθώς και του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ο Δημητριάδης ζητά 550.000 ευρώ και την αφαίρεση ενός άρθρου που τον εμπλέκει στο σκάνδαλο με το λογισμικό spyware.

Το ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ, των Reporters United και του Κουκάκη ήταν καθοριστικό για την αποκάλυψη του σκανδάλου spyware. Στο πλαίσιο των  επιπτώσεων του σκανδάλου, ο Δημητριάδης παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και από τον ρόλο του στην εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Πολυάριθμες διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχουν καταδικάσει την αγωγή Δημητριάδη ως Στρατηγική Αγωγή κατά της Συμμετοχής του Κοινού (SLAPP), με στόχο την καταστολή της κριτικής πληροφόρησης. Τον Οκτώβριο του 2022, ο Δημητριάδης τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο “SLAPP Politician of the Year Award” 2022 από τον CASE Coalition.

Ο Δημητριάδης κατέθεσε δεύτερη μήνυση τον Νοέμβριο του 2023, στοχεύοντας και πάλι την ΕΦΣΥΝ, τρία στελέχη της εφημερίδας και τους δημοσιογράφους Νικόλα Λεοντόπουλο, Θοδωρή Χονδρογιάννο και Χριστόφορο Κάσδαγλη από τους Reporters United. Η δεύτερη αυτή αγωγή ζητά υπέρογκες αποζημιώσεις ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ και απαιτεί την αφαίρεση περαιτέρω άρθρων που αναφέρονταν στην υποτιθέμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ο Δημητριάδης έχει επίσης καταθέσει ξεχωριστή αγωγή κατά του ομίλου Alter Ego Media για παρόμοιο ρεπορτάζ.

Ομάδες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα καλέσει τον Δημητριάδη να αποσύρει τις αγωγές.

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των SLAPP με τη θέσπιση εθνικής νομοθεσίας που παρέχει αποτελεσματικές εγγυήσεις για τους δημοσιογράφους και τους προστατεύει από τέτοιου είδους νομικούς εκφοβισμούς.  Παρόμοια νομοθεσία συμφωνήθηκε σε επίπεδο ΕΕ τον Νοέμβριο του 2023.

Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αποτελεί βασικό πυλώνα μιας υγιούς δημοκρατίας. Οι δημοσιογράφοι χρησιμεύουν ως παρατηρητές, θέτοντας την εξουσία προ των ευθυνών της. Πρέπει να είναι σε θέση να εκπληρώνουν το ρόλο τους χωρίς το φόβο αντιποίνων ή εκφοβισμού. Ωστόσο, το 2023 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέταξαν την Ελλάδα στην 107η θέση στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου, τη χειρότερη στην ΕΕ για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η επικείμενη ακρόαση θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία για τη δέσμευση της Ελλάδας στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

HRW [A Crucial Hearing as Journalists Under Siege in Greece]

Δημοσκόπηση Μarc για τον ΑΝΤ1: Τι πιστεύουν οι πολίτες για γάμο ομοφύλων και τεκνοθεσία* Χωρίς ρωγμές το προβάδισμα της κυβέρνησης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: