FILE PHOTO: Ο 83χρονος Γιουνούς, γνωστός διεθνώς ως ο «τραπεζίτης των φτωχών», πιστώνεται με την καθιέρωση ενός πρωτοποριακού συστήματος δανείων μικροχρηματοδότησης που βοήθησαν να βγουν εκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια. EPA/PETER KLAUNZER
Δικαστήριο στο Μπαγκλαντές καταδίκασε τον νομπελίστα Μοχάμεντ Γιουνούς σε φυλάκιση έξι μηνών για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας, αλλά οι υποστηρικτές του καθηγητή λένε πως πρόκειται για υπόθεση με πολιτικά κίνητρα.
Ο καταξιωμένος οικονομολόγος και τρεις συνάδελφοί του από την Grameen Telecom -μια από τις εταιρείες που ίδρυσε- κρίθηκαν ένοχοι επειδή δεν δημιούργησαν ταμείο πρόνοιας για τους εργαζομένους τους.
Και οι τέσσερις αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία και τους χορηγήθηκε εγγύηση εν αναμονή εκδίκασης των προσφυγών.
«Όπως υποστήριξαν πειστικά οι δικηγόροι μου στο δικαστήριο, αυτή η ετυμηγορία εναντίον μου είναι αντίθετη με κάθε νομικό προηγούμενο και λογική», είπε ο καθηγητής Γιουνούς σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ετυμηγορία.
«Καλώ τον λαό του Μπαγκλαντές να μιλήσει με μία φωνή ενάντια στην αδικία και υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κάθε έναν από τους πολίτες μας».
Ο 83χρονος Γιουνούς, γνωστός διεθνώς ως ο «τραπεζίτης των φτωχών», πιστώνεται με την καθιέρωση ενός πρωτοποριακού συστήματος δανείων μικροχρηματοδότησης που βοήθησαν να βγουν εκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια.
Ο καθηγητής Γιουνούς και η Grameen Bank έλαβαν από κοινού το Νόμπελ Ειρήνης για το πρωτοποριακό τους έργο το 2006.
Οι δικηγόροι των Γιουνούς γνωστοποίησαν ότι υπάρχουν άλλες περίπου 100 κατηγορίες κατά του καθηγητή για παραβιάσεις του εργατικού δικαίου και δωροδοκία, ενώ διαβεβαιώνουν ότι θα ασκήσουν έφεση σε αυτήν την απόφαση, ισχυριζόμενοι ότι όλη αυτή η δυσφήμιση έχει αποκλειστικά σκοπό να πλήξει τη διεθνή φήμη του γνωστού οικονομολόγου.
Πρόσφατα, η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα είχε πει χαρακτηριστικά ότι ο καθηγητής Γιουνούς «πίνει το αίμα» των φτωχών μέσω των υπέρογκων επιτοκίων που έχει θέσει στα δάνεια που δίνει η τράπεζα Γκράμιν, ο οργανισμός μικροχρηματοδότησης που ιδρύθηκε από τον Γιουνούς για να χορηγεί μικρά δάνεια σε φτωχούς χωρίς να απαιτεί εγγυήσεις.
Yesterday once again #Bangladesh prime minister #Hasina blames Hilary Clinton, Yunus for 'conspiracy' to stop Padma bridge project 🤔 @HillaryClinton @Yunus_Centre @usembassydhaka #Bangla #hilaryclinton pic.twitter.com/1tjcAQwWRJ
— Robin 🇬🇧 🌍 (@BaprayRobin) September 1, 2023
Η νομική καταδίωξη κατά του «τραπεζίτη των φτωχών» έχει ξεσηκώσει και διεθνείς αντιδράσεις.
Τον περασμένο Αύγουστο, 170 προσωπικότητες από όλον τον κόσμο σε επιστολή τους προς την πρωθυπουργό της χώρας ζητούσαν να σταματήσει η «συνεχής δικαστική δίωξη» του καθηγητή Γιουνούς, μεταξύ αυτών η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, ο ιδρυτής του ομίλου Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο τραγουδιστής του συγκροτήματος U2, Μπόνο.
Με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE