Οργή γονέων για τις καταλήψεις των μειοψηφιών στα πανεπιστήμια: Σκέψεις για νομικές ενέργειες κατά πρυτάνεων λόγω αδράνειας, φωνές ακόμη και για «ιδιώνυμο»

FILE PHOTO: Κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Μεγαλώνει η οργή στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των γονέων για τις συνεχιζόμενες καταλήψεις πανεπιστημιακών τμημάτων με αφορμή ή πρόσχημα το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι φωνές στους κόλπους των καθηγητών που ζητούν αποφασιστική αντίδραση της Πολιτείας πυκνώνουν ακόμη και με τολμηρές προτάσεις, πιθανή υλοποιηση των οποίων ίσως θα έριχνε περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Τελευταία προσθήκη στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι τα όσα δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κ. Γκλαβίνης μίλησε ακόμη και για καθιέρωση ενός τύπου ιδιώνυμου αδικήματος για τις καταλήψεις ενώ έκανε λόγο για «τέρας» που εκτρέφεται εδώ και 40 χρόνια.

Την στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η «Καθημερινή», γονείς φοιτητών έχουν απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία με την προοπτική να στραφούν δικαστικά κατά των πρυτανικών αρχών του ΑΕΙ στο οποίο σπουδάζει το παιδί τους, επειδή δεν έχουν μεριμνήσει για τη λήξη των καταλήψεων, για τις οποίες θεωρούν ότι αποφασίζονται από μειοψηφίες φοιτητών.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή τους  μετά την έκτακτη σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε χθες οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι «οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο».

Οι ίδιοι υπογραμμιζουν πως «είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με την σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

«Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο», σημειώνουν «έχει ανάγκη της στήριξης της πολιτείας τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του».

Τέλος, σημειώνουν πως μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια η Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρίασή της θα το εξετάσει και θα διατυπώσει την άποψή της.

Επιπλέον, μία προς μία, πολλές Σχολές εκφράζουν με ολοένα και εντονότερο τρόπο την αντίθεσή τους στην αυθυαιρεσία των καταλήψωεν.

Επί παραδείγματι, η συνέλευση της Σχολής Xημικών Μηχανικών του ΕΜΠ τονίζει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της, ότι «η εξεταστική περίοδος η οποία έπρεπε να διεξάγεται αυτή την περίοδο, δεν πραγματοποιείται και κάθε πρόσθετη μέρα κατάληψης επιτείνει τις δυσκολίες και δυσχεραίνει την εύρεση λύσης.

Με δεδομένο ότι η διάρκεια του εαρινού εξαμήνου δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 13 εβδομάδων και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η εκτεταμένη παράταση του ακαδημαϊκού ημερολογίου στους θερινούς μήνες, η οριακή δυνατότητα για την πραγματοποίηση της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου είναι να ξεκινήσει άμεσα την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και να είναι διάρκειας 3 εβδομάδων (η επί πτυχίω εξεταστική περίοδος θα πραγματοποιηθεί μόλις αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της σχολής). Σε κάθε άλλη εξέλιξη, η διεξαγωγή της εξέτασης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής και κινδυνεύει ακόμη και να ακυρωθεί».

Από την πλευρά της, η Κοσμητεία της Σχολής Χημικών Μηχανικών επίσης του ΕΜΠ, επισημαίνει ότι «είναι θεμιτοί οι προβληματισμοί για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, οι καταλήψεις όμως που έχουν αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας των δημόσιων ΑΕΙ στηρίζουν τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν, αποτελεί αντιακαδημαϊκή και αντιδημοκρατική ενέργεια που δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις σημερινές προκλήσεις».

  • Το θέμα δεν φαίνεται να αποτελεί πάντως πολιτική  προτεραιότητα της κυβέρνησης, που δείχνει να αναλώνει τη μεταρρυθμιστική της ενέργεια στο νομοσχέδιο για την πολιτική ισότητα στον γάμο…

Με πληροφορίες από ραδιόφωνο ΣΚΑΙ, Καθημερινή

«Η καλύτερη διαφήμιση για μη κρατικά Πανεπιστήμια»: Υπό κατάληψη με αποφάσεις μειοψηφιών πάνω από το 50% των ΑΕΙ * Χάνεται το εξάμηνο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: