Ο Ερσίν Τατάρ γλείφει ασύστολα τον Βρετανό Κάμερον σε θρασύτατο άρθρο-παρωδία στη βρετανική Express: Ο κατοχικός ηγέτης ψεύδεται ασύστολα…

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε ομιλία του στην κατοχική Τουρκία. Φωτογραφία via Twitter, Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Express, νέο άρθρο του κατοχικού ηγέτη, και εγκάθετου της Άγκυρρας στην κατεχόμενη Κύπρο, Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar).

[σ.σ. σημειώνεται ότι στο τέλος του άρθρου και στη θέση της υπογραφής ο εντολοδόχος της Αγκυρας αυτο-αναφέρεται ως δήθεν “πρόεδρος” της παράνομης “τδβκ”].

Σε αυτό ο κατοχικός ηγέτης γράφει τεράστια επαναλαμβανόμενα ψέματα (δημοσιεύουμε το κείμενο διότι πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουν οι Τούρκοι, ενώ εμείς κοιμόμαστε):

«Εμείς οι Τουρκοκύπριοι αυτοδιοικούμαστε από το 1963 και το (δηθεν) ΄‘κράτος μου, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”’, -μόλις γιόρτασε τα 40α γενέθλιά του. Θέλω να φέρω σταθερότητα στο όμορφο νησί μας, προς όφελος και των δύο πλευρών. Για το σκοπό αυτό, καλώ σε μια νέα περιεκτική πρωτοβουλία για διάλογο συνεργασίας μεταξύ εμού και του Ελληνοκύπριου (δηθεν) «ομολόγου» μου.

Πρόσφατα επισκέφθηκα το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις, για να συγκεντρώσω υποστήριξη για τις προτάσεις μου. Η συνεργασία είναι το κλειδί για τη συνύπαρξη στην Κύπρο, παρά τις πολλές διαφορές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα διορίσει σύντομα προσωπική απεσταλμένη για να διερευνήσει αν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού με σκοπό την έναρξη μιας νέας, επίσημης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ενώ η διαδικασία αυτή τελεί υπό εξέλιξη, συνεχίζω τις εποικοδομητικές μου προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικής συνύπαρξης στο νησί μας.

Πιστεύω ότι οι προσπάθειές μου θα βοηθήσουν τελικά να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αλληλεξάρτησης όπως αυτό που υπάρχει μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Συζήτησα την πρωτοβουλία μου με τον επικεφαλής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και επιθυμώ να συναντήσω τον Ελληνοκύπριο ηγέτη σε τριμερές πλαίσιο – κατά προτίμηση με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα – για να ξεκινήσουμε αυτόν τον νέο διάλογο.

Υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους τόσο ο Βορράς όσο και ο Νότος θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη συνεργασία. Συνεργασία για τους πόρους υδρογονανθράκων στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, ηλεκτρική διασύνδεση με το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Δημοκρατίας της Τουρκίας, αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας ως μέσο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, διαχείριση των πόρων γλυκού νερού του νησιού, αποναρκοθέτηση του εδάφους μας και περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης.

Είμαι επίσης έτοιμος να εξετάσω οποιεσδήποτε προτάσεις του Ελληνοκύπριου ηγέτη βασίζονται στις αρχές οι οποίες είναι αμοιβαία επωφελείς και για τις δύο πλευρές, που σέβονται την ισότητα των δύο πλευρών, χωρίς να περιλαμβάνουν ούτε να συνεπάγονται την επέκταση της εξουσίας ή της δικαιοδοσίας της μιας πλευράς πάνω στην άλλη.

Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει επίσης να είναι θωρακισµένες από ευρύτερες πολιτικές σκοπιµότητες, όπως ορθά έθεσε ο Γενικός Γραµµατέας του ΟΗΕ στις πρόσφατες εκθέσεις του. Μια τέτοια συνεργασία θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και θα φωτίσει μια ακτίνα σταθερότητας στην ήδη ασταθή περιοχή μας.

Ωστόσο, καθώς ξεκινώ αυτές τις πρωτοβουλίες, η αμετάβλητη πολιτική παρεμπόδισης της ελληνοκυπριακής διοίκησης εναντίον μας έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή της. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έγινε δεκτή με καθεστώς παρατηρητή στον διακυβερνητικό Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (OTS) κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών του στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, τον περασμένο Νοέμβριο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά – χρησιμοποιώντας μάλιστα κατά καιρούς την ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ – άσκησε πιέσεις στα κράτη μέλη της OTS για να αποτρέψει τη συμμετοχή μου στους διεθνείς οργανισμούς της OTS.

Για να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, οι Ελληνοκύπριοι παραδέχθηκαν μάλιστα την παρέμβασή τους και καυχήθηκαν γι’ αυτήν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, προσπάθησαν επίσης να εμποδίσουν τη συμμετοχή μου στις συνόδους κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, του οποίου το κράτος μου είναι μέλος-παρατηρητής από το 2012.

Με μια τέτοια νοοτροπία, δεν είναι πιθανό να δημιουργήσουμε μια τόσο αναγκαία θετική ατζέντα για την Κύπρο. Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, να ενδιαφερθούν.

Η Βρετανία έχει ρόλο να διαδραματίσει στο νησί μου όχι μόνο ως εγγυήτρια δύναμη μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και ως φίλος. Θα πρέπει να παροτρύνει την ελληνοκυπριακή ηγεσία να παίξει το ρόλο της στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί το καλό ολόκληρου του νησιού και της περιοχής στο σύνολό της.

Την ώρα που οι Τουρκοκύπριοι γιορτάζουν την 40η επέτειο του ‘‘κράτους’’ μας, τα γεγονότα επί του εδάφους και η αστάθεια στην περιοχή μας καταδεικνύουν την ανάγκη της ειρηνικής και συνεργατικής συνύπαρξης» καταλήγει το άρθρο του.

Τίτλος: “Lord Cameron has a crucial role in ending the 60-year Cyprus crisis, says Ersin Tatar”
Υπότιτλος: “Cyprus is still in the icy grip of a frozen conflict. A state of uncertainty that has lasted over 60 years, we have to recognise the reality on the Island.”

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Express

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος είναι μονής κατεύθυνσης προς Γάζα: Επίκειται επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής αρχής στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: