O (σούπερ Μάριο) Ντράγκι καλείται να σώσει την Ευρώπη από τον εθνικιστή φιλορώσο Ορμπαν: Η αποχώρηση του Σαρλ Μισέλ επιταχύνει τις εξελίξεις

FILE PHOTO Italy’s former prime minister Mario Draghi EPA/MASSIMO PERCOSSI




Το σχέδιο του Σαρλ Μισέλ να παραιτηθεί πρόωρα από τη θέση του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη και πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι να θεωρείται από ορισμένους ως κύριος υποψήφιος.

  • Ο Ντράγκι, 76 ετών, στον οποίο πιστώθηκε ότι έσωσε το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ αποτελεί μια πιθανή επιλογή για να διαδεχθεί τον Μισέλ, είπαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ στους Financial Times.

Άλλοι υποψήφιοι είναι επίσης πιθανό να προκύψουν για τον ρόλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος περιλαμβάνει την προεδρία και τον καθορισμό της ατζέντας των συνόδων κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η σειρά των συμφωνιών για την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων εργασίας της ΕΕ, οι οποίες εξαρτώνται επίσης από το αποτέλεσμα των εκλογών σε ολόκληρη την ΕΕ. Πηγή κοντά στον Ντράγκι είπε ότι δεν επιδιώκει κανέναν από τους ηγετικούς ρόλους του μπλοκ.

Αλλά οι εικασίες για τις προοπτικές του Ντράγκι, με βάση το ιστορικό, την εμπειρία και το ανάστημά του ως μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της ΕΕ, υπογραμμίζουν την επιθυμία σε πολλές πρωτεύουσες να οριστικοποιήσουν έναν διάδοχο πολύ πριν από την πιθανή αποχώρηση του Μισέλ στα μέσα Ιουλίου.

«Ο Ντράγκι είναι το είδος της φιγούρας που διάφοροι θα δυσκολεύονται πολύ να πουν όχι εάν υπάρχει μια αληθινή στήριξη πίσω του», είπε η Nathalie Tocci, διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τη Ρώμη. «Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι άλλοι είναι πρόθυμοι».

«Είναι απίθανο να πει όχι αν του ζητηθεί σοβαρά, αλλά επίσης δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυτό», είπε η Tocci.

Η επείγουσα ανάγκη για την εξεύρεση διαδόχου του Μισέλ -ο οποίος δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής- οφείλεται εν μέρει στους κανόνες της ΕΕ που θα επέτρεπαν στον ευρωσκεπτικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να αναλάβει τη θέση, ως ηγέτης της προεδρεύουσας χώρας στο β’ εξάμηνο του 2024, εάν δεν επέλεθει συμφωνια στο πρόσωπο κανενός υποψήφιου.

Η Ουγγαρία θα ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου. Τα νεοεκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα έως τα μέσα Ιουλίου, την τελευταία ημερομηνία που ο Μισέλ θα μπορούσε να παραμείνει πρόεδρος.

Αλλά οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επίσης την επιλογή να εγκαταστήσουν έναν προσωρινό υποψήφιο για να αποκλείσουν τον Όρμπαν. Ο Ντράγκι, ωστόσο, είναι απίθανο να αποδεχτεί αυτόν τον ρόλο σε προσωρινή βάση, είπε ένας αξιωματούχος.

Ο Ντράγκι αποχώρησε από τη δημόσια ζωή το 2022 αφού η θητεία του ως πρωθυπουργός της Ιταλίας διακόπηκε από πρόωρες εκλογές. Αλλά ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο στην ΕΕ πέρυσι όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του ζήτησε να συντάξει μια έκθεση για την παραπαίουσα ανταγωνιστικότητα του μπλοκ.

Ο πρώην Ιταλός ηγέτης θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τις αρχικές διεργασίες για την έκθεση αυτή την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Αναμένεται να δημοσιευθεί μετά τις ευρωεκλογές.

  • Άλλα ονόματα που κυκλοφορούν για τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνουν τους σημερινούς πρωθυπουργούς, όπως ο Pedro Sánchez της Ισπανίας και η Δανή Mette Frederiksen.

Σε αντίθεση με τον Ντράγκι, και οι δύο ηγέτες συνδέονται με μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, σημαντικός παράγοντας στους διορισμούς στην ΕΕ. Η έλλειψη κομματικής ένταξης του Ντράγκι «θα τον εμποδίσει», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Ενώ η κυβέρνηση της Ρώμης μπορεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, τα κράτη μέλη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι οι κορυφαίες θέσεις εργασίας δίνονται πολύ συχνά σε Δυτικοευρωπαίους.

Ενώ το εκτενές βιογραφικό του Ντράγκι θα του έδινε ισχυρή παρουσία στο τραπέζι της συνόδου κορυφής, οι ειλικρινείς απόψεις του για τις πολιτικές συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης θα μπορούσαν να ενοχλήσουν χώρες όπως η Γερμανία που παραδοσιακά έχουν την αντίθετη άποψη.

«Είναι πολύ πολιτικός», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις. «Η ισορροπία [γύρω από το τραπέζι της συνόδου κορυφής] δεν είναι σωστή».

Mε πληροφορίες από ft.com
Ελλάδα Αθήνα 

Πολιτική κρίση στη Γαλλία; Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν * Εντός ωρών ο Μακρόν διορίζει διάδοχό της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: