Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενώπιον δύσκολων επιλογών: Η Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα δύσκολο και κρίσιμο πολεμικό πεδίο για τις Ηνωμένες Πολιτείες…

FILE PHOTO: A person stands near paintings depicting (R-L) Houthis’s political council head Mahdi al-Mashat, Hezbollah leader Hassan Nasrallah, Iranian slain General Qasem Soleimani, Hamas late leader Sheikh Ahmed Yassin, and Iraqi slain Shiite militia commander Abu Mahdi al-Muhandis, on display on a fence as part of an outdoor art exhibition in solidarity with the Palestinian people, in Sana’a, Yemen, 23 January 2024. EPA, YAHYA ARHAB




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα γίνονται όλο και πιο ζοφερές, καθώς οι μέρες περνούν και αυτές δεν σταματούν.

Αύξηση των τιμών, πληθωρισμός, αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες, άνοδος των τιμών της ενέργειας, όλα πλέον είναι πιθανά με τον πλανήτη να αναρωτιέται αν μπορεί να αντέξει μια νέα κρίση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν πως οι επιπτώσεις μπορεί να είναι χειρότερες και από αυτές της πανδημίας.

Στην Ερυθρά Θάλασσα αναπτύσσεται μια πολυεθνική δύναμη, η Prosperity Guardian με στόχο τη διασφάλιση την ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Επίσης, οι ΗΠΑ και η Βρετανία με την υποστήριξη άλλων χωρών προχώρησαν σε πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι μέσα στην Υεμένη.

Προς το παρόν, αυτές οι κινήσεις δεν έδειξαν να έχουν κάποια αποτελέσματα. Και αυτό αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι σε μια σύγκρουση να αντιμετωπιστούν δρώντες που δεν είναι κράτη, που δεν αναγνωρίζουν διεθνείς κανόνες και που μπορούν να χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα π.χ. τρομοκρατία για να πλήξουν τους αντιπάλους τους.

Το τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια παραμένει θολό και οι επιλογές είναι λίγες. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είτε θα προχωρήσουν σε ζωτικής σημασία πλήγματα καταστρέφοντας ολοκληρωτικά την επιχειρησιακή ικανότητα των Χούθι, ρισκάροντας επέκταση του πολέμου στη Γαζα στην ευρύτερη περιοχή, είτε θα συνεχίσουν όπως τώρα ελπίζοντας πως τα χειρουργικά χτυπήματα και οι απειλές θα πιάσουν τόπο.

Στην πρώτη περίπτωση οι επιθέσεις θα σταματήσουν. Στη δεύτερη οι αντάρτες είναι πιθανόν να μην πτοηθούν και αντί να υποχωρήσουν να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους, διότι αυτό τους βοηθά να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη και να δηλώνουν παρόντες σε ένα παιχνίδι εξουσίας και ισχύος στη Μέση Ανατολή.

Έτσι, αν οι ΗΠΑ εμπλακούν περισσότερο το ίδιο θα κάνουν και οι Χούθι, ρίχνοντας μάλιστα την ευθύνη στους Αμερικανούς, ότι προκαλούν μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Το γεγονός δε πως πίσω από τους Χούθι βρίσκεται το Ιράν, καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη και αυξάνει τον κίνδυνο εκτροχιασμού.

Οι γεωπολιτικοί κραδασμοί από τη θαλάσσια τρομοκρατία δεν θα κοπάσουν τόσο εύκολα, καθώς πρόκειται για ένα θαλάσσιο διάδρομο ζωτικής σημασίας. Καμιά επιλογή δεν είναι καλή για την Ουάσιγκτον, αφού είτε θα ρισκάρει να έχει ένα γενικευμένο πόλεμο είτε να δει το παγκόσμιο εμπόριο να βυθίζεται σε μια νέα κρίση.

Το μέτωπο της Υεμένης, όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση δεν θα κλείσει ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα. Ενδεχομένως, να φτάσει και σε σημείο που να μην είναι καν διαχειρίσιμο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Μέση Ανατολή βράζει και …καίγεται ενώ ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζει το όχι στη λύση δύο κρατών: Διαφωνούν οι Αμερικανοί αλλά θα εγκαταλείψουν το Ισραήλ;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: