Ο ανηλεής πόλεμος των drone: Η Ρωσία πλέον παράγει ή αγοράζει 100.000 το μήνα – Η Ουκρανία θα αντεπιτεθεί με 2 εκατ. μέσα στο 2024 [videos]

File photo via pixabay.com




To Foreign Affairs σε άρθρο του Eric Schmidt με τίτλο Ukraine Is Losing the Drone War αναφέρει ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά τον πόλεμο πλήρους κλίμακας, οι ουρανοί πάνω από ολόκληρη την πρώτη γραμμή των 600 μιλίων είναι γεμάτοι με ουκρανικά και ρωσικά drones.

Τους πρώτους μήνες του πολέμου, οι γραμμές του μετώπου μετατοπίστηκαν γρήγορα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τη ρωσική επίθεση.

Όμως, η Ρωσία έχει προσαρμόσει τη στρατηγική της και η σύγκρουση κινείται τώρα υπέρ της. Η Μόσχα μετατόπισε την αμυντική της βιομηχανία σε πολεμική βάση και οι τρέχουσες στρατιωτικές δαπάνες είναι υπερδιπλάσιες από τα προπολεμικά επίπεδα. Έχει επίσης εκτοξεύσει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη – συμπεριλαμβανομένου του ιρανικού μοντέλου Shahed που συναρμολογείται τώρα τόσο στο Ιράν όσο και στη Ρωσία – με νέες δυνατότητες να στοχεύει ακριβούς αμυντικούς μηχανισμούς που παρέχονται από τη Δύση στην Ουκρανία.

  • Προκειμένου να αποδυναμώσουν το πλεονέκτημα της Ρωσίας σε αυτή τη φάση του πολέμου, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της θα χρειαστεί όχι μόνο να αυξήσουν την αμυντική παραγωγή, αλλά και να επενδύσουν στην ανάπτυξη και την κλιμάκωση τεχνολογιών, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρομερά νέα ρωσικά drones.

Το Κίεβο έχει χάσει τα πλεονεκτήματά του στον πόλεμο των drones. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αντιγράψει πολλές από τις τακτικές που χρησιμοποίησε η Ουκρανία το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής μεγάλων συντονισμένων επιθέσεων που χρησιμοποιούν πολλαπλούς τύπους drones. Από τα τέλη του 2022, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό δύο εγχώριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, του Orlan-10 (ένα drone επιτήρησης) και του Lancet (ένα επιθετικό drone), για να καταστρέψει τα πάντα, από συστήματα πυροβολικού υψηλής αξίας μέχρι μαχητικά αεροσκάφη και τανκς. Η Ουκρανία ξεπέρασε τη Ρωσία σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη νωρίς στη σύγκρουση, αλλά δεν έχει συνδυασμό drones που να ταιριάζει με το επικίνδυνο νέο δίδυμο συνδυασμό της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή που ο συνδυασμός Orlan-Lancet έχει γίνει αποφασιστικός στη μάχη, οι ανώτερες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου επιτρέπουν στη Ρωσία να μπλοκάρει και να πλαστογραφεί τα σήματα μεταξύ των ουκρανικών drones και των πιλότων τους. Εάν η Ουκρανία θέλει να εξουδετερώσει τα ρωσικά drones, οι δυνάμεις της θα χρειαστούν τις ίδιες δυνατότητες. Ένας περιορισμένος αριθμός ουκρανικών ταξιαρχιών έχει αποκτήσει εξοπλισμό παρεμβολής από προμηθευτές των ΗΠΑ ή εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις. Χωρίς αυτό, ο συνδυασμός των ρωσικών επιθετικών drones και της ρωσικής εμπλοκής των ουκρανικών drones απειλεί να ωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις πίσω στο έδαφος, που πολέμησαν τόσο σκληρά για να απελευθερωθούν στις αρχές του πολέμου.

  • Τα περισσότερα όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση τα πήγαν άσχημα ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα και τις ηλεκτρονικές επιθέσεις της Ρωσίας. Όταν οι πύραυλοι και τα επιθετικά drones στοχεύουν σε ρωσικές τοποθεσίες, συχνά πλαστογραφούνται ή καταρρίπτονται.

Ειδικά τα όπλα των ΗΠΑ μπορούν συχνά να αποτραπούν μέσω παρεμβολής GPS. Ένας μικρός αριθμός μαχητικών αεροσκαφών F-16 των ΗΠΑ πρόκειται να φθάσει στην Ουκρανία αργότερα αυτό το έτος και θα πρέπει γρήγορα να έχουν αποτέλεσμα, στοχεύοντας τα ίδια τα ρωσικά αεροσκάφη, τα οποία επί του παρόντος καταστρέφουν την ουκρανική άμυνα με κατευθυνόμενες βόμβες. Αλλά δεν είναι σαφές πώς θα αποδώσουν ακόμη και τα F-16 εν μέσω ενεργού ηλεκτρονικού πολέμου και ενάντια στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύσσουν τα ρωσικά αεροσκάφη.

  • Η Ρωσία έχει εντείνει τις στρατιωτικές της επιθέσεις παρά τον σκληρό χειμώνα και η αυξημένη παραγωγική ικανότητα έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην τελευταία πρόοδο. Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί πλέον να παράγει ή να προμηθεύεται περίπου 100.000 drones το μήνα, ενώ η Ουκρανία μπορεί να παράγει μόνο το ήμισυ αυτής της ποσότητας.

Οι διεθνείς κυρώσεις δεν έχουν σταματήσει ούτε άλλους τύπους ρωσικής στρατιωτικής παραγωγής. Η Ρωσία έχει διπλασιάσει τον αριθμό των αρμάτων μάχης που κατασκευάζονται ετησίως πριν από την εισβολή, από 100 σε 200. Οι ρωσικές εταιρείες κατασκευάζουν επίσης πυρομαχικά πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχα δυτικά: ένα βλήμα πυροβολικού 152 χιλιοστών κοστίζει περίπου 600 δολάρια για να κατασκευαστεί στη Ρωσία, ενώ ένα βλήμα 155 χιλιοστών κοστίζει έως και δέκα φορές περισσότερο για να παραχθεί στη Δύση. Αυτό το οικονομικό μειονέκτημα θα είναι δύσκολο για τους συμμάχους της Ουκρανίας να το ξεπεράσουν.

Παρόλο που ο ρωσικός κυβερνοπόλεμος είχε σχετικά μικρή επίδραση μέχρι στιγμής, η εξάρτηση του ουκρανικού στρατού σε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και smartphone για τον συντονισμό των επιχειρήσεων τον αφήνει ευάλωτο σε μελλοντικές επιθέσεις. Μια πρόσφατη άνοδος στις προσπάθειες της Ρωσίας να διακόψει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την Ουκρανία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Με τη ρωσική ικανότητα να επεκτείνεται σε πολλαπλά μέτωπα σε αυτόν τον αγώνα, οι Ουκρανοί διοικητές έχουν γίνει λιγότερο αισιόδοξοι από ό,τι πριν από λίγους μήνες. Η εστίασή τους έχει μετατραπεί από τις επιθετικές επιχειρήσεις στην υπεράσπιση των σημερινών τους θέσεων και στη διατήρηση των δυνάμεών τους.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για την Ουκρανία. Η ανθεκτική πολεμική οικονομία της Ρωσίας, η διευρυμένη παραγωγή υλικού και το πλεονέκτημα του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία -ειδικά σε ένα έτος εκλογών στις ΗΠΑ- δίνουν στον Πούτιν λόγο να επιμείνει.

  • Η Ουκρανία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη το 2024 – τα μισά από τα οποία σχεδιάζει να παράγει εγχώρια – και η Ρωσία βρίσκεται σε καλό δρόμο να ανταποκριθεί τουλάχιστον σε αυτήν την προμήθεια. Με τόσα πολλά αεροσκάφη που αναπτύσσονται, οποιαδήποτε στρατεύματα ή εξοπλισμός κινείται στο έδαφος θα γίνουν εύκολοι στόχοι.

Επομένως, και οι δύο στρατοί θα επικεντρωθούν περισσότερο στην εξάλειψη των όπλων του άλλου και στη συμμετοχή σε αερομαχίες από drones. Αλλά η εξ αποστάσεως λειτουργία ενός πολέμου με επίκεντρο τα drones δεν θα μειώσει απαραίτητα το ανθρώπινο κόστος. Περίπου 100 έως 200 άνθρωποι πεθαίνουν σε κάθε πλευρά κάθε μέρα σε αυτό το είδος μάχης – και ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς η θνησιμότητα και η ποσότητα των drones αυξάνονται.

Εν τω μεταξύ, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κούραση του πολέμου αρχίζει και η υποστήριξη προς την Ουκρανία αρχίζει να ραγίζει. Η μείωση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση θα μπορούσε να μετατρέψει το εύθραυστο αδιέξοδο της σύγκρουσης σε άνοιγμα για τη Ρωσία. Η Ουκρανία θα χρειαστεί να εξασφαλίσει επιπλέον δυτικές προμήθειες πυρομαχικών, εάν θέλει να σχεδιάσει τόσο μακριά στο μέλλον. Η Ουκρανία χρειάζεται επίσης αντιαεροπορικούς και επιθετικούς πυραύλους, για να χτυπήσει γρήγορα κινούμενους αερομεταφερόμενους στόχους. Αναγνωρίζοντας ότι τα όπλα των ΗΠΑ, που βασίζονται στο GPS, μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά στον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο, οι ουκρανικές νεοσύστατες εταιρείες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να αναπτύξουν προηγμένα drones που μπορούν να αντισταθούν στην πλαστογράφηση και την εμπλοκή.

Μόνο με περισσότερα και καλύτερα οπλικά συστήματα -τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά- μπορεί η Ουκρανία να ανατρέψει το ρεύμα στο πεδίο της μάχης. Η κάλυψη αυτού του κενού στην καινοτομία και τις προμήθειες θα απαιτήσει διαρκή οικονομική και τεχνική υποστήριξη από τους συμμάχους του Κιέβου.

Η πρόγνωση θα μπορούσε να αλλάξει με μια αποφασιστική στροφή στο πεδίο της μάχης, αλλά προς το παρόν ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία αναμένουν ένα γρήγορο τέλος των μαχών. Για να αποφευχθεί ένας παρατεταμένος πόλεμος, η Δύση πρέπει να υποστηρίξει μια συντονισμένη στρατιωτική προσπάθεια, για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και μια διπλωματική προσπάθεια να φέρει τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η εναλλακτική είναι χρόνια περαιτέρω ταλαιπωρίας για όσους βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη.

Ο Πούτιν στοιχηματίζει ότι οι εσωτερικές διαιρέσεις και η διάσπαση προσοχής θα απομακρύνουν τις δυτικές πρωτεύουσες από τον αγώνα των Ουκρανών για επιβίωση, καθώς η σύγκρουση εισέρχεται σε μια δύσκολη νέα φάση. Μόνο εξουδετερώνοντας τα πλεονεκτήματα, που απέκτησε η Ρωσία, μπορεί η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της να του αποδείξουν ότι κάνει λάθος.

Πηγή Foreign Affairs [Ukraine Is Losing the Drone War]

Τουλάχιστον 21 Ισραηλινοί νεκροί στη Γάζα από κατάρρευση κτιρίων: Ετοιμάζονταν να τα ανατινάξουν, αλλά τους πρόλαβε η Χαμάς και τους πλάκωσε – Σε σοκ ο Νετανιάχου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: