Ασπίδα κατά των Χούθι με τρία πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποκάλυψη του POLITICO

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από βίντεο που δημοσίευσαν οι Χούθι της Υεμένης από την στιγμή που εκδηλώνεται πειρατεία σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα Screenshot via X@WrMonitors/




Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να στείλει τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία για να προστατεύσουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που αντιμετωπίζουν επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που είδε το POLITICO, [το διπλωματικό σκέλος της ΕΕ], το μπλοκ θα πρέπει να δημιουργήσει «μια νέα επιχείρηση της ΕΕ» που θα «δρα σε μια ευρύτερη περιοχή λειτουργίας, από την Ερυθρά Θάλασσα έως τον Κόλπο».

Η επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι αντάρτες Χούτ\θι που υποστηρίζονται από το Ιράν λένε ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα – μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο – ως ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Οι αντάρτες Χούθι έχουν επιτεθεί σε πλοία, αναγκάζοντάς τα να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις γύρω από το Κέρας της Αφρικής.

  • Η ΕΕ ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ και των συμμάχων όσον αφορά την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την Επιχείρηση Prosperity Guardian. Αυτή η επιχείρηση αποτελείται από έναν ad hoc συνασπισμό εταίρων (20 σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής, με μόνο 13 πρόθυμους να αποκαλύψουν τη συμμετοχή τους).

Η ΕΕ εξέτασε αρχικά τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την αντιπειρατική της αποστολή, την Atalanta, η οποία δραστηριοποιείται στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά η Ισπανία αντιτάχθηκε στην ιδέα, ενώ δήλωσε ότι ήταν ανοιχτή σε μια νέα αποστολή.

  • Η πρόταση λέει ότι «το ακριβές μέγεθος και η σύνθεση της επιχείρησης θα υπόκεινται σε περαιτέρω επιχειρησιακό σχεδιασμό», αλλά περιλαμβάνει «τουλάχιστον τρία αντιαεροπορικά αντιτορπιλικά ή φρεγάτες με δυνατότητες πολλαπλών αποστολών για τουλάχιστον ένα έτος».

Η νέα αποστολή θα βασιστεί στο Agenor, μια κοινή επιχείρηση επιτήρησης υπό τη Γαλλία που καλύπτει ολόκληρο τον Κόλπο, το Στενό του Ορμούζ και μέρος της Αραβικής Θάλασσας και η οποία αποτελείται από εννέα ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία , Ολλανδία, Νορβηγία και Πορτογαλία), αναφέρει το έγγραφο.

Με πληροφορίες από POLITICO

Κατάληψη πετρελαιοφόρου του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη στα στενά του Ορμούζ: Πριν μήνες είχε παραδεχθεί ότι μετέφερε παράνομα Ιρανικό πετρέλαιο και έκανε συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: