Και μεσολαβητής μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας ο Άντονι Μπλίνκεν: Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Ερντογάν για το “πως θα έρθουν κοντά” οι δύο χώρες!

Secretary of State Antony J. Blinken speaks with Ambassador George J. Tsunis before leaving Crete, Greece. January 6, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι συνομίλησε με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, για τον τρόπο με τον οποίο θα φέρουν τις χώρες τους πιο κοντά, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι συζήτησε στην Τουρκία για τα τελικά βήματα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις ερχόμενες εβδομάδες. Ο κ. Μπλίνκεν δεν αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά, και ειδικά την αγορά των μαχητικών F-35, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Άντονι Μπλίνκεν.

O πρωθυπουργός υποδέχθηκε χθες στην οικία του στα Χανιά τον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη και αφού είχαν μία κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ‘Αντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους συμμάχους τους για να δουν τι μπορεί να γίνει για την προστασία των αμάχων στη Γάζα καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μπλίνκεν, καθοδόν προς τη νέα του εβδομαδιαία περιοδεία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε από την Ελλάδα πως θέλει να “εξασφαλίσει ότι η σύγκρουση (στην περιοχή) δεν θα εξαπλωθεί” όπως και ότι οι χώρες της περιοχής χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες σχέσεις για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί”, δήλωσε στο τέλος της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά.

“Μία από τις πραγματικές ανησυχίες είναι τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφερόμενος στο Μεσανατολικό και τον πόλεμο στη Γάζα δήλωσε:

“Εστιάζουμε κυρίως στην αποτροπή της εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Γάζα. Αναζητούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε την προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Η Τουρκία έχει προετοιμαστεί να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις που έχει με κρίσιμους παράγοντες στην περιοχή για να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι χώρες στην περιοχή χρησιμοποιούν τους δεσμούς και τις σχέσεις που διατηρούν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα δούμε μια κλιμάκωση.

Είναι πολύ σημαντικό οι Ισραηλινοί να έχουν ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της χώρας τους. Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν θέλει να υπάρξει κλιμάκωση, αλλά πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Χανιά, Greece

Φαίνεται ότι θα προχωρήσει άμεσα η πώληση των μαχητικών F-35: “Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: