Η Ιερουσαλήμ στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν: Η Τουρκία έχει καταστεί «απόκληρος» της Ε.Ε. και των ΗΠΑ λόγω της εχθρότητας προς το Ισραήλ

Prime Minister Benjamin Netanyahu visited the Nevatim Air Base in southern Israel. At the start of the visit, the Prime Minister went to the 116th Squadron, the “Lions of the South”, which flies the F-35I Adir. Photo via Facebook, The Prime Minister of Israel




Η σύλληψη την εβδομάδα που πέρασε του Ισραηλινού ποδοσφαιριστή Sagiv Yehezkel στην Τουρκία επανέφερε στην επιφάνεια ένα κρίσιμο ερώτημα που αφορά στις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ με τους γείτονές του, γράφει η εφημερίδα Israel Hayom σε άρθρο γνώμης της Shirit Avitan Cohen. Ερωτά:

Πόσα διπλωματικά χαστούκια θα πρέπει να εισπράξουν τα Ιεροσόλυμα, έως ότου λάβουν το μήνυμα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δεν βλέπει το Ισραήλ ως σύμμαχο; (…) Σημειωνει τα εξής:

Υπό τη διακυβέρνηση Erdogan, η Τουρκία έχει καταστεί «απόκληρος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και των ΗΠΑ. Η Άγκυρα ήλπιζε ότι θα λάβει συγχώρεση μέσω του Ισραήλ. (…)

Ο Erdogan είδε το Ισραήλ ως εργαλείο αποκατάστασης της θέσης της Τουρκίας, ενώ το Ισραήλ από πλευράς του ανταποκρίθηκε στο τουρκικό «φλερτ» για οικονομικούς κι εμπορικούς λόγους. Και μετά ο Erdogan επιτέθηκε εν νέου στο Ισραήλ, κάτι που έχει επαναλάβει πολλάκις στο παρελθόν, αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2002.

Πέραν όλων των άλλων, καλωσόρισε και φιλοξένησε στην Τουρκία στελέχη της Χαμάς, υποστήριξε την τρομοκρατία κι επέτρεψε να γίνει η Τουρκία πλατφόρμα συγκέντρωσης κεφαλαίων για τον ISIS.

Ο Erdogan δεν συγχώρεσε τον Biden, o οποίος είχε υποστηρίξει πως με την πολιτική του συνέβαλε στην άνοδο του ISIS το 2014. Οι προβλέψεις του τότε Αντιπροέδρου των ΗΠΑ ήταν ακριβείς: ISIS και Χαμάς είναι ακριβώς το ίδιο.

Τα δυτικά κράτη έχουν καταγγείλει το ισλαμιστικό όραμα του Τούρκου Προέδρου. Όμως τι συμβαίνει με το Ισραήλ; Ξανά και ξανά, τρώγοντας χαστούκια, τα Ιεροσόλυμα έχουν γυρίσει και το άλλο μάγουλο. Ήρθε η ώρα να δείξει επιτέλους το Ισραήλ κάποιον αυτοσεβασμό και να πει «Φτάνει πια!» στον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος μισεί τους Εβραίους.

Η σύλληψη του Ισραηλινού ποδοσφαιριστή, επειδή εξέφρασε ένα μήνυμα υποστήριξης για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και η απέλασή του από την Τουρκία εντάσσονται στην ίδια λογική με την κράτηση, κατά το παρελθόν, ενός ζεύγους Ισραηλινών τουριστών για εννέα ημέρες στην Άγκυρα, επειδή είχαν φωτογραφίσει το παλάτι του Erdogan.

Αντί να αποστείλουν αντιπροσωπεία για παροχή βοήθειας στην Τουρκία την επόμενη φορά που η χώρα βιώσει μια φυσική καταστροφή κι εν συνεχεία περιμένουν συμπάθεια ως αντάλλαγμα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (Netanyahu), o υπουργός Εξωτερικών και το διπλωματικό επιτελείο θα πρέπει να ξεκινήσουν να ασκούν μόχλευση:

  • Εάν αυτό που επιθυμεί ο Erdogan είναι η αναγνώριση εκ μέρους του Ισραήλ, η σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών και η αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δύσης, θα πρέπει να δείξει σεβασμό. (…)

Το μήνυμα του Ισραήλ τόσο προς τη Δύση όσο και προς τους Τούρκους θα πρέπει να είναι: Το λάθος δεν είναι η Τουρκία, αλλά ο Erdogan, o οποίος υποβαθμίζει τη διεθνή θέση της χώρας του και βλάπτει την οικονομία της.

Έχει η Τουρκία άλλο υποκατάστατο για το Ισραήλ ως «πύλη» προς τις ΗΠΑ και τη Δύση; Η ιστορία έχει αποδείξει πως όχι. Πραγματική εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας θα υπάρξει, όταν η Τουρκία πάψει να είναι εστία τρομοκρατίας.

Οι Ισραηλινοί έχουν αποδείξει την τελευταία δεκαετία ότι τα καταφέρνουν και χωρίς να κάνουν διακοπές στην Αττάλεια. Την επόμενη δεκαετία θα αποδείξουμε ότι τα καταφέρνουμε και χωρίς τις τουρκικές τομάτες. (…)

Τίτλος: «Ο Erdogan εκμεταλλεύτηκε το Ισραήλ»
Υπότιτλος: «Η προπολεμική προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εκκίνησε από ένα ξεκάθαρο τουρκικό συμφέρον. Ο Erdogan ενδιαφέρεται να ανοίξει το δρόμο στις “αμερικανικές καρδιές” υπό δημοκρατική διακυβέρνηση, στοχεύοντας κυρίως στις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο Τούρκος Πρόεδρος εκτίμησε ότι μπορεί να το επιτύχει, αναθερμαίνοντας τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Israel Hayom, Shirit Avitan Cohen – Erdogan took advantage of Israel

Κφιρ Μπίμπας: Έκανε τα πρώτα του γενέθλια όμηρος της Χαμάς * Ανατριχιαστικά «πάρτι» για τον μικρό κοκκινομάλλη από χιλιάδες κόσμο στο Ισραήλ, Ευρώπη, Αμερική [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: