Τα κορίτσια που ήταν «τα μάτια του Ισραήλ» στα σύνορα: Προειδοποίησαν για την επίθεση της Χαμάς, αγνοήθηκαν και τώρα «απειλούν» να ρίξουν τον Νετανιάχου [video, photos]

Στιγμιότυπο βίντεο της Shay Ashram στο Tik Tok




Είναι γνωστές  ως «τα μάτια του Ισραήλ»  στα σύνορα της Γάζας. Για χρόνια, μονάδες νεαρών στρατευσίμων γυναικών είχαν αποστολή να βρίσκονται σε βάσεις παρακολούθησης για ώρες, ψάχνοντας για σημάδια για οτιδήποτε ύποπτο από την παλαιστινιακή πλευρά.

Στους μήνες που προηγήθηκαν των επιθέσεων της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, άρχισαν να βλέπουν κινήσεις: ασκήσεις επιδρομών, συλλήψεις ομήρων και δήθεν αγρότες σε περίεργη κινητικότητα από την άλλη πλευρά του φράχτη. Οι προειδοποιητικές αναφορές τους αγνοήθηκαν.

Πολλά δημοσιεύματα στο Ισραήλ έθεσαν το ερώτημα: Μήπως επειδή ήταν γυναίκες;

Οι δηλώσεις τους στα μέσα ενημέρωσης ασκούν πλέον πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια καταιγίδα λόγω της καταστροφικής αποτυχίας των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι θρυλικές υπηρεσίες κατασκοπείας της χώρας απέτυχαν τελικά να εντοπίσουν μια επικείμενη επίθεση της Χαμάς, κατά την οποία υπολογίζεται ότι 3.000 Παλαιστίνιοι τρομοκράτες σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς και απήγαγαν περίπου 240.

Αρκετές γυναίκες περιγράφουν επίσης βόμβες που τοποθετήθηκαν και πυροδοτήθηκαν κοντά στον φράχτη – γνωστό ως Σιδερένιο Τείχος του Ισραήλ – φαινομενικά για να δοκιμάσουν τη δύναμή του. Πλάνα από τις 7 Οκτωβρίου θα έδειχναν αργότερα μεγάλες εκρήξεις πριν οι τρομοκράτες της Χαμάς περάσουν με μοτοσικλέτες.

Για την πρώην παρατηρήτρια Ρονί Λιλσιτς,  η οποία υπηρετούσε ακόμη αλλά δεν εργαζόταν όταν η Χαμάς επιτέθηκε, το πιο ανησυχητικό πράγμα που είδε τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν η τακτική περιπολία οχημάτων γεμάτα τρομοκράτες της Χαμάς, τα οποία σταματούσαν σε φυλάκια στην άλλη πλευρά του φράχτη.

Η Νόα,  λέει ότι καθήκον τους ήταν να παρέχουν πληροφορίες για το τι έβλεπαν στις υπηρεσίες πληροφοριών και σε ανώτερους αξιωματικούς, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα περισσότερο. «Ήμασταν μόνο τα μάτια», λέει.

Οι γυναίκες άρχισαν επίσης να βλέπουν περίεργες αλλαγές στα πρότυπα συμπεριφοράς κατά μήκος των συνόρων.
Οι αγρότες της Γάζας, οι κυνηγοί πουλιών και οι βοσκοί άρχισαν να κινούνται πιο κοντά στον φράχτη των συνόρων, λένε. Τώρα πιστεύεται ότι   αυτοί οι άνδρες συγκέντρωναν πληροφορίες πριν από τις επιθέσεις.

@shay_590 #תצפיעזה #סמבציותחיר ♬ La despedida – Speed songs

Ήταν ξεκάθαρο σε μερικές από αυτές τις γυναίκες ότι η Χαμάς σχεδίαζε κάτι μεγάλο – ότι υπήρχε, με τα λόγια του Νόα, ένα «μπαλόνι που επρόκειτο να σκάσει».

Το BBC μίλησε σε αυτές τις νεαρές γυναίκες για την κλιμάκωση της ύποπτης δραστηριότητας που παρατήρησαν, τις αναφορές που κατέθεσαν και αυτό που έκριναν ως έλλειψη ανταπόκρισης από ανώτερους αξιωματικούς των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Το BBC είδε επίσης μηνύματα WhatsApp που έστειλαν οι γυναίκες τους μήνες πριν από τις 7 Οκτωβρίου, μιλώντας για επεισόδια στα σύνορα.

 

@shay_590 #foryou #שצפי ♬ בחורים כמוך – Michal Amdursky

Για κάποιες από αυτές τις γυναίκες, εξελίχθηκε σε “μαύρο χιούμορ” η υπόθεση: Ποιά αθα ήταν σε υπηρεσία όταν ερχόταν η αναπόφευκτη επίθεση;

Αυτές οι γυναίκες δεν ήταν οι μόνες που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, και καθώς συλλέγονται περισσότερες μαρτυρίες τώρα, ο θυμός για το ισραηλινό κράτος – και τα ερωτήματα σχετικά με την ανταπόκρισή του – αυξάνονται.

Το BBC μίλησε επίσης με τις οικογένειες που έχασαν τις κόρες τους και με ειδικούς που θεωρούν την απάντηση του IDF σε αυτές τις γυναίκες ως μέρος μιας ευρύτερης αποτυχίας των μυστικών υπηρεσιών. Το IDF είπε ότι «επί του παρόντος επικεντρώνεται στην εξάλειψη της απειλής από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» και αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του BBC.

«Το πρόβλημα είναι ότι [ο στρατός] δεν συνέδεσε τις κουκκίδες», λέει στο BBC ένας πρώην διοικητής σε μια από τις συνοριακές μονάδες.
Αν το είχαν κάνει, λέει, θα είχαν συνειδητοποιήσει ότι η Χαμάς ετοίμαζε κάτι πρωτόγνωρο.

Η Shai Ashram, 19 ετών, ήταν μια από τις γυναίκες σε υπηρεσία στις 7 Οκτωβρίου. Σε μια κλήση με την οικογένειά της, όπου μπορούσαν να ακούσουν πυροβολισμούς στο παρασκήνιο, είπε ότι «υπήρχαν τρομοκράτες στη βάση και ότι επρόκειτο να γίνει ένα πραγματικά μεγάλο γεγονός».

Ήταν μία από τους περισσότερους από δώδεκα στρατιώτες παρακολούθησης που σκοτώθηκαν. Άλλοι πιάστηκαν όμηροι.

Καθώς η Χαμάς επιτέθηκε, οι γυναίκες στο Nahal Oz, μια βάση περίπου ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα της Γάζας, άρχισαν να αποχαιρετούν η μία την άλλη στην κοινή τους ομάδα στο WhatsApp.

Η  Νόα, που δεν είχε υπηρεσία και διάβαζε τα μηνύματα από το σπίτι, θυμάται ότι σκέφτηκε «αυτό είναι». Η επίθεση που φοβόντουσαν εδώ και καιρό συνέβαινε τώρα στην πραγματικότητα.

Λόγω των τοποθεσιών των βάσεων τους, οι γυναίκες αυτής της στρατιωτικής μονάδας – γνωστές ως tatzpitaniyot στα εβραϊκά – ήταν από τους πρώτους Ισραηλινούς στους οποίους έφτασε η Χαμάς αφού βγήκε από τη Γάζα.

FILE PHOTO: Οι δηλώσεις των γυναικών αυτών στα μέσα ενημέρωσης ασκούν πλέον πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια καταιγίδα λόγω της καταστροφικής αποτυχίας των υπηρεσιών πληροφοριών. photo via X@netanyahu/

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το IDF στα τέλη Σεπτεμβρίου κατατάσσει τις tatzpitaniyot μαζί με τις ελίτ μονάδες πληροφοριών του Ισραήλ ως εκείνες που «γνωρίζουν τα πάντα για τον εχθρό».

Ο απόστρατος στρατηγός του Ισραηλινού Στρατού Eitan Dangot λέει ότι οι tatzpitaniyot διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο “πάτημα του κουμπιού που λέει ότι κάτι δεν πάει καλά” και ότι οι ανησυχίες που θέτουν σε έναν διοικητή θα πρέπει να περάσουν από την αλυσίδα “για να δημιουργηθεί μια εικόνα πληροφοριών”.

Λέει ότι οι παρατηρήσεις παρέχουν βασικά “κομμάτια του παζλ” για την κατανόηση τυχόν απειλών.

Τους μήνες που προηγήθηκαν των επιθέσεων της Χαμάς, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έκαναν δημόσιες δηλώσεις υποδηλώνοντας ότι η απειλή που έθετε η Χαμάς είχε περιοριστεί.

Αλλά υπήρχαν πολλά σημάδια κατά μήκος των συνόρων ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, μια παρατηρήτρια στο Nahal Oz γράφει σε ομάδα φίλων WhatsApp της μονάδας: “Τι, υπάρχει άλλο γεγονός;”
Ακολουθεί γρήγορα μια απάντηση με ηχητική σημείωση: “Κορίτσι, πού ήσουν; Είχαμε ένα κάθε μέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.”

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times , ένα μακρύ σχέδιο που περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια της Χαμάς βρισκόταν στα χέρια Ισραηλινών αξιωματούχων για περισσότερο από ένα χρόνο πριν από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά απορρίφθηκε ως υπερβολικό.

Μια βετεράνος αναλυτής στην υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ Unit 8200 προειδοποίησε τρεις μήνες πριν από τις επιθέσεις ότι η Χαμάς είχε πραγματοποιήσει μια έντονη εκπαιδευτική άσκηση που φαινόταν παρόμοια με αυτή που περιγράφεται στο σχέδιο, αλλά οι ανησυχίες της εξαλείφθηκαν, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες είχαν επίσης δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC/POLITICO

 

Τρομοκρατική επίθεση κοντά στο Τελ Αβίβ: Παλαιστίνιος σκότωσε με μαχαίρι γυναίκα και έπεσε με αυτοκίνητο στο πλήθος * 17 τραυματίες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: