File Photo: Australian actor Margot Robbie attends the 29th Critics Choice Awards at The Barker Hangar in Santa Monica, California, USA, 14 January 2024. EPA/ALLISON DINNER
Πλήθος οργισμένων αναρτήσεων στο διαδίκτυο αλλά και πολλή συζήτηση στον λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ έχει ξεσηκώσει η επιδεικτική αδιαφορία που επέδειξε η επιτροπή των Όσκαρ απέναντι σε δύο βασικούς πυλώνες της, την πρωταγωνίστρια Μάργκοτ Ρόμπι (Margot Robbie) και τη σκηνοθέτιδα Γκρέτα Γκέργουιγκ (Greta Gerwig).
Το Associated Press έκανε λόγο για «ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στην πρόσφατη μνήμη των Όσκαρ». Όπως τόνισε η USA Today, αναφέροντας το σχόλιο ενός αναγνώστη: «Δεν υπάρχει ταινία Barbie χωρίς την Γκρέτα Γκέργουιγκ και τη Μάργκοτ Ρόμπι, τους δύο ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για αυτήν την ταινία που δημιούργησε ιστορία, που φημίζεται παγκοσμίως».
Κάποιοι, ξέσπασαν στον Κεν και την πατριαρχία.
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ, πάντως, που υποδύεται τον Κεν στην ταινία, σε δήλωσή του στηρίζει απόλυτα τις συνεργάτιδές του: «Δεν υπάρχει ταινία Barbie χωρίς την Greta Gerwig και την Margot Robbie, τους δύο ανθρώπους που είναι οι πιο υπεύθυνοι για αυτή την ταινία που έγραψε ιστορία και γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση».
No nom for Greta Gerwig? Can that actually be true?
— Stephen King (@StephenKing) January 23, 2024
Η ταινία προβάλει τα φρικτά στερεότυπα για τις γυναίκες –με έναν έξυπνο τρόπο.
Ο σεξισμός της κινηματογραφικής βιομηχανίας μπορεί να ήταν ένας παράγοντας, αλλά αυτό συνέβαλε μόνο στο θεμελιώδες πρόβλημα. Παρά την υποψηφιότητα της καλύτερης ταινίας, οι ψηφοφόροι των Όσκαρ αρνήθηκαν να πάρουν στα σοβαρά την ταινία που βασίζεται σε μία κούκλα, αγνοώντας πόσο εφευρετική είναι, απορρίπτοντας την ως ταινία μόνο για διασκέδαση και κέρδη, ενώ είναι επίσης μια αστεία, ανατρεπτική πολιτική δήλωση.
Πριν ακόμη ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, υπήρξαν υπαινιγμοί ότι η πρωτοτυπία της Barbie θα υποτιμηθεί. Η πρώτη ήρθε όταν η Ακαδημία έκρινε ότι το εμπνευσμένο σενάριο των Gerwig και Noah Baumbach ανήκε στη διασκευασμένη κατηγορία (όπου έλαβε υποψηφιότητα) και όχι πρωτότυπο. Έτσι, η εκτελεστική επιτροπή του Κλάδου Συγγραφέων της Ακαδημίας είπε ότι η ταινία βασίστηκε σε έναν προϋπάρχοντα χαρακτήρα, δηλαδή μια κούκλα. Ακόμη και το γεγονός ότι η ταινία είναι υποψήφια για την κατηγορία Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, όπου η Γκέργουιγκ είναι συνυποψήφια με τον σύζυγό της και επίσης σεναριογράφο, Νόα Μπάουμπαχ, έχει κι αυτό τη σημασία του.
Μια άλλη ένδειξη ήρθε στις Χρυσές Σφαίρες. Η Barbie απέτυχε να κερδίσει την καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ, αλλά αποχώρησε με το χαριτωμένο, πρόσφατα εφευρεθέν βραβείο για το κινηματογραφικό επίτευγμα του box office, ένα βραβείο που απλώς επιβραβεύει το γεγονός ότι ήταν δημοφιλής και έκανε χρήματα.
Η σχέση της ταινίας με το χρήμα και την εταιρική κουλτούρα ήταν από την αρχή προβληματική. Η ιστορία επικρίνει τη Mattel, την εταιρεία που πουλά όλες αυτές τις Barbie, ως αμβλεία και πατριαρχική, αλλά η ίδια η ταινία είναι μια μεγάλη παραγωγή στούντιο με άδεια από την εταιρεία παιχνιδιών.
Ryan Gosling just released a statement that directly calls out this morning’s Gerwig and Robbie snubs in best director and best actress: pic.twitter.com/gf5vQI5Z0c
— Kyle Buchanan (@kylebuchanan) January 23, 2024
«Δίνοντας φωνή στην αντιφατική δυσαρμονία που απαιτείται για να είσαι γυναίκα κάτω από τον πατριαρχικό πολιτισμό, της αποστερείς τη δύναμή της» της λέει η Ρόμπι, εκφράζοντας αυτές τις ατάκες με έναν ελαφρύ τόνο γεγονός που λέει ότι η ιδέα είναι αληθινή αλλά και κάπως πομπώδης. Όπως είπε η Ferrera στο Variety σχετικά με το ότι σνόμπαραν τη Robbie: «Ίσως οι άνθρωποι ξεγελάστηκαν νομίζοντας ότι η δουλειά φαίνεται εύκολη»
Την πικρία των πρωταγωνιστριών για το «σνομπάρισμα» της Ακαδημίας, ίσως ανακουφίζει κάπως η στάση του διάσημου σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, γνωστού από τις ταινίες «Platoon» και «JFK», ή καλύτερα, η αλλαγή αυτής.
Ο Στόουν σε παλιότερη συνέντευξή του επέκρινε το «Barbie» δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ράιαν Γκόσλινγκ χάνει τον χρόνο του αν κάνει αυτές τις… για χρήματα. Θα έπρεπε να κάνει πιο σοβαρές ταινίες. Δεν θα έπρεπε να είναι μέρος αυτής της νηπιοποίησης του Χόλιγουντ. Τώρα όλα είναι φαντασία, φαντασία, φαντασία, συμπεριλαμβανομένων όλων των πολεμικών ταινιών: φαντασία, φαντασία. Ακόμη και οι ταινίες Fast and Furious, τις οποίες συνήθιζα να απολαμβάνω, έχουν γίνει σαν φιλμ της Marvel. Θέλω να πω, πόσες συγκρούσεις μπορείς να δεις;».
Ωστόσο, σε μια ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο σκηνοθέτης είπε ότι όταν έκανε τα σχόλια δεν είχε δει την «Barbie» και «είχε ελάχιστη έως καθόλου γνώση του έργου πέρα από τον τίτλο του».
Συνέχισε λέγοντας: «Μπόρεσα και είδα τη “Barbie” σε ένα σινεμά τον Ιούλιο και εκτίμησα την ταινία για την πρωτοτυπία και τα θέματά της. Βρήκα την προσέγγιση των κινηματογραφιστών σίγουρα διαφορετική από ό,τι περίμενα. Ζητώ συγγνώμη που μίλησα με άγνοια».
Και πρόσθεσε: «Το box office της Barbie τόνωσε πολύ το ηθικό της επιχείρησής μας, κάτι που ήταν ευπρόσδεκτο. Εύχομαι στην Γκρέτα και σε όλη την ομάδα της Barbie καλή τύχη στα Όσκαρ».
Στο τελευταίο βέβαια δεν εισακούστηκε.
Με πληροφορίες από TheHollywoodreporter, Time, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE