Ετοιμάζουν «υποδοχή», με μαξιμαλισμούς, στην απεσταλμένη του ΟΗΕ οι Τούρκοι: Ακούει κανείς τους Αττίλες ή θα πέσουμε πάλι από τα σύννεφα; Θα δουν το δάσος ή θα βλέπουν το δέντρο;

FILE PHOTO: The Presidential Cabinet convened under the chairmanship of Islamist President Recep Tayyip Erdoğan at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Ενόψει της πρώτης επίσκεψης της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο, η κατοχική πλευρά προετοιμάζει το έδαφος για να οδηγήσει σε αποτυχία και τη νέα προσπάθεια.

Φρεσκάροντας τις κόκκινες γραμμές, η Άγκυρα και οι εγκάθετοι της στα κατεχόμενα καθορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν κατά τις εδώ επαφές της κ. Κουεγιάρ. Με μαξιμαλιστικές θέσεις, που στοχεύουν στη νομιμοποίηση της συνεχιζόμενης κατοχής, επιμένοντας σε δυο κράτη, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να… υποδεχθεί την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας σε αντιπροσωπεία της ακροδεξιάς οργάνωσης ΤΜΤ, κωδικοποίησε τις τουρκικές αξιώσεις.

Ζητά αναγνώριση: «Η «πραγματικότητα» της ‘’τ.δ.β.κ.΄΄ έχει πλέον λάβει τη θέση της στην ιστορία και στον κόσμο και ότι, εδώ και τρία χρόνια, μαζί με την Τουρκία, γνωστοποιούν στα Η.Ε., στην Ε.Ε. και σε κάθε μέρος του κόσμου ότι αυτή πρέπει να γίνει αποδεκτή.»

Θέτει την πολιτική ισότητα στη βάση δυο κρατών: « Η πολιτική ισότητα υπό την ομοσπονδιακή δομή, δεν είναι εφικτή. Υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της πολιτικής ισότητας σε ομοσπονδιακή βάση και της «κυριαρχικής ισότητας» που θέτει η τουρκική πλευρά, ότι ο τ/κυπριακός «λαός» ο οποίος κέρδισε την «ανεξαρτησία» του το 1974, δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην περίοδο που προηγήθηκε».

Και στρατός και εγγυήσεις: Επέμεινε πως «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οτιδήποτε που δεν θα περιλαμβάνει τουρκικές εγγυήσεις και εσαεί παρουσία τουρκικού στρατού».

Ο κατοχικός ηγέτης, φθάνοντας στο διά ταύτα,  εκείνο που προτάσσει είναι η ανάπτυξη μιας συνεργασίας μεταξύ των «δυο οντοτήτων». Μιλώντας σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του «τουρκοκυπριακού συνδέσμου Ερυθρά Ημισέληνος», Σεζάϊ Σεζέν, πρότεινε και τη φόρμουλα:

  • «Έχουμε προτείνει τη συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα όπως το φυσικό αέριο, η ενέργεια, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση και η αποναρκοθέτηση, αλλά δεν λαμβάνουμε απάντηση», σημείωσε ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν «τη συνεργασία των δύο κρατών και των θεσμών τους στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Αυτή την προσέγγιση θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην πρώτη της περιοδεία. Στην Κύπρο, όπως έχει αναφερθεί θα παραμείνει για μέρες, ώστε να έχει συναντήσεις και με διάφορους φορείς.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα ακολουθήσει κι αυτή την πεπατημένη. Να βλέπει, δηλαδή, το δέντρο αντί το δάσος. Να μην βλέπει την κατοχή και να αναζητά δικοινοτικές κουβέντες. Να ακούει και να καταγράφει, τις τουρκικές αξιώσεις επιβολής των κατοχικών δεδομένων, αναζητώντας τη… μέση οδό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ακούνε ακόμη το μουγκρητό του τεθωρακισμένου: Στις 17 Ιανουαρίου 1975 οι Εγγλέζοι δολοφόνησαν τον μαθητή Πανίκο Δημητρίου έξω από τη βάση του Ακρωτηρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: