Διπλασιάστηκε η κατανάλωση… κοκαΐνης τις γιορτές, περίπου 120.000 οι χρήστες στην Αττική: Αποκαλυπτική η ανάλυση των λυμάτων [video]

FILE HOTO: Customs officials illustrate the finding of cocaine in a shipping container as part of a presentation of seizures of cocaine for the first semester in the Port of Antwerp, in Antwerp, Belgium. EPA, OLIVIER MATTHYS




Για τα ευρήματα στα λύματα της Αττικής και τα υψηλά επίπεδα κορωναϊού αλλά και κοκαΐνης που βρέθηκαν σε αυτά, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Σχετικά με το εντυπωσιακό ποσοστό της κοκαΐνης στα λύματα ο κ. Θωμαΐδης, είπε: «Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο. Έχει χαμηλώσει η τιμή της κοκαΐνης, μέσα στην πανδημία διπλασιάστηκε, κάποιους μήνες τριπλασιάστηκε η χρήση».

Μάλιστα δίνοντας το ποσοστό ανέφερε ότι, πρόκειται για το «0,3% του πληθυσμού της Αττικής (από τα 4,2 εκατομμύρια χρηστών του δικτύου της ΕΥΔΑΠ) που είναι χρήστες», εξηγώντας ότι, «είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης». Σε αριθμό πρόκειται για περίπου 120.000 πολίτες.

Όσον αφορά στο ιικό φορτίο είπε ότι, στα λύματα φαίνεται αύξηση 200% είναι τον μήνα.

«Έχουμε ταυτόχρονη τριπλή αύξηση» σημείωσε εκτιμώντας πως «θα έχουμε κλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Παρατήρησε πως, «είναι τεράστια η διασπορά και πολλά νέα παιδιά είναι ασυπτωματικά».




Αναφερόμενος, τέλος, στη γρίπη ότι και εκεί υπάρχουν υποπαραλλαγές, με το τρέχον κύμα να αφορά στον τύπο Α και τον τύπο Β που αναμένεται τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, να αναμένεται πιο ήπιο.

Χθες ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφηκε στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής δηλώνοντας ότι «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορωναϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιου».

Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο» ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε στην συνύπαρξη στην κοινότητα όλων αυτών των υγειονομικών απειλών.

 Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές

Αναλύοντας τα ενδιαφέροντα ευρήματα στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής ο κ. Θωμαΐδης εστίασε στην αύξηση χρήσης των ναρκωτικών ουσιών που παρατηρείται τις μέρες των εορτών.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα σχετικά ευρήματα για τη διάδοση της κοκαΐνης, τόνισε ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό.

«Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Και όπως είπε «η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λύματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο».

«Ασφυξία» στα νοσοκομεία: Κάθε βδομάδα πεθαίνουν 60 άτομα από κορωναϊό, κάτω από 10% οι εμβολιασμένοι λέει ο καθηγητής Βασιλακόπουλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: