Το πολεμικό ναυτικό στο σύγχρονο περιβάλλον και με τον τρόπο που διευρύνονται οι ασύμμετρες απειλές έχει πολλαπλάσιες αποστολές απ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Σε δύσκολη εξίσωση για το υπουργείο Εθνικής άμυνας και το πολεμικό ναυτικό πρόκειται να εξελιχθεί το θέμα των παράκτιων περιπολικών LCS, που σύμφωνα με την επιστολή Μπλίνκεν είναι ένα από τα μέσα που θ’ αποδοθούν στην Ελλάδα, υποτίθεται «δωρεάν».
Και στο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί με τα λεγόμενα «συμβολικά τιμήματα», αμυντικού υλικού που είχαν αποδεσμεύσει οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Πολλά εξ αυτών στοίχησαν ορισμένες δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια, ώστε να κριθούν επιχειρησιακά εντάξει για τον κλάδο που τα χρησιμοποιεί.
Η Hellasjournal είχε αποκαλύψει στις 20/01 ποιος ήταν ο σχεδιασμός της προηγούμενης ηγεσίας του πολεμικού ναυτικού για τα συγκεκριμένα πλοία και με τι είδους μετασκευές και προσθήκες θα κατάφερναν στον στόλο, υποτυπωδώς, να ενισχύσουν τον οπλισμό των LCS.
Πάντως αξιόπιστες πηγές από το υπουργείο Εθνικής άμυνας επισημαίνουν για το θέμα των παράκτιων περιπολικών LCS, ότι πρώτον γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια ότι πρόκειται για πλοία που κατασκευάστηκαν για μια άλλη αποστολή κι όχι ως φρεγάτες πολλαπλών αποστολών που έχει ανάγκη η χώρα μας ώστε να ενισχύσει τον στόλο της.
Δεύτερον όταν οι ΗΠΑ λένε «δωρεάν» θα πρέπει στην κυριολεξία η παραχώρηση να είναι με μηδενικό πρόσημο κι όχι με «συμβολικό τίμημα», ιδίως της τάξεως των 100 εκ ανά μονάδα, όπως έως τώρα κυκλοφορεί στους διαδρόμους του ελληνικού «πενταγώνου»…
Και τρίτον η πολιτική ηγεσία στην βάση του οικονομικού συμμαζέματος που έχει θέσει ως έναν εκ των βασικών στόχων, θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτήσει από το πολεμικό ναυτικό, οικονομοτεχνική έκθεση μετασκευών, με αναλυτικά κόστη ανά μονάδα.
Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εφόσον καταφέρουμε να έλθουμε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, εκείνο που επιδιώκουμε είναι με το μικρότερο δυνατό κόστος να έχουμε ορισμένα πλοία μέχρι να εκκινήσει το πρόγραμμα κατασκευής των νέων μονάδων. Και οι ίδιοι πάντως γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση τα ελληνικά ναυπηγεία δεν είναι σε πλήρη ετοιμότητα να υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας από τον Πειραιά και το μνημείο του ήρωα των Ιμίων, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο ανέλυσε εκ νέου την «ατζέντα 2030» που αφορά την ενίσχυση του στόλου με νέες μονάδες κρούσης. Πλην όμως, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι ο υπουργός έχει αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά στα παράκτια περιπολικά LCS, σε αντίθεση με το πρόγραμμα των F-35.
«{…} στόχος μας δεν είναι πια η αγορά σύγχρονων σκαφών “από το ράφι”. Πρέπει να συμμετέχουμε ισότιμα στον σχεδιασμό, στη συμπαραγωγή, στη ναυπήγηση των σκαφών μας. Είτε πρόκειται για σκάφη με πληρώματα, είτε πρόκειται για σκάφη που κινούνται αυτόνομα, είτε στη θάλασσα, είτε κάτω από τη θάλασσα.
Ταυτόχρονα, όπως ήδη ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα των F-35. Ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την αμυντική μας θωράκιση.»
Πάντως εφόσον όλα προχωρήσουν, μπορεί να θεωρηθεί από τώρα «αγκάθι» η μετέπειτα συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δικαιολογήσει πως παραβλέπονται οι αδυναμίες που έχει εντοπίσει το USN και έχει επανειλημμένα δημοσιοποιήσει με εκθέσεις ή και δηλώσεις ανώτατων αξιωματικών του.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE