Photo via Twitter @ Nikos Dendias.
Δεκτή έγινε η ελληνική πρόταση το Στρατηγείο της Λάρισας, να καταστεί Στρατηγείο για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τη σχετική ενημέρωση έκανε με ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας που συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας αναφέρει: «Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει… pic.twitter.com/4dkFNupOtf
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 31, 2024
Σε προηγηθείσες δηλώσεις του, ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, είπε:
«’Ασπίδες’, σημαίνει ‘προστασία’. Και αυτός είναι ο σκοπός μας η “προστασία των πλοίων. Στόχος δεν είναι η επίθεση κατά των Χούθι αλλά να εμποδίσουμε τις επιθέσεις σε πλοία” εξήγησε ο κ. Μπορέλ. “Είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή. Ολους μας ανησυχεί η παράκαμψη της Διώρυγας του Σουέζ και πολλές χώρες μας ζητούν να παρέμβουμε. Για πολλές ναυτιλιακές εταιρείες που παρακάμπτουν τη Διώρυγα αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους. Και η αύξηση του κόστους αποτυπώνετει στις τιμές. Η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου είναι εύλογο για εμάς να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο΄» κατέληξε ο Μπορέλ.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.
Στη συνάντηση του υπουργών Άμυνας, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, θα συζητηθούν επίσης η υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, η αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ, καθώς και οι επιχειρησιακές προκλήσεις στο Σαχέλ και την Ερυθρά Θάλασσα.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE