Άρθρο του Newsweek: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας του ανεξέλεγκτου Ντοναλντ Τραμπ

File Photo: US President Donald J. Trump speaks during a press conference on the second day of the NATO Summit in Brussels, Belgium,. EPA, CHRISTIAN BRUNA




Το Newsweek δημοσιεύει άρθρο του David Brennan με τίτλο NATO Braces for Donald Trump Returning ‘With a Vengeance’ που αναφέρεται στην προετοιμασία του ΝΑΤΟ για την περίπτωση να υπάρξει στις ΗΠΑ δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Οι ηγέτες του ΝATO κάνουν πολεμικές προσομοιώσεις για μια πιθανή δεύτερη θητεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με ένα πρώην υψηλόβαθμο μέλος της Συμμαχίας να λέει στο Newsweek ότι πολλοί στα ανώτερα κλιμάκιά της φοβούνται ότι θα μπορούσε να επιστρέψει “με εκδικητική διάθεση”.

  • Ο ανεξέλεγκτος ηγέτης για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων βαδίζει προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι ότι θα χαλαρώσει την κριτική του προς την Συμμαχία, και ιδίως προς τα ευρωπαϊκά μέλη της.

«Κοιτάξτε, το ΝΑΤΟ, έχει εκμεταλλευτεί τη χώρα μας», δήλωσε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα. «Οι ευρωπαϊκές χώρες επωφελήθηκαν». Ερωτηθείς σχετικά με τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί τα κράτη του ΝΑΤΟ όσο θα βρίσκεται στην εξουσία, ο Τραμπ απάντησε: «Εξαρτάται από το αν μας συμπεριφέρονται σωστά». Ορισμένοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ χαιρέτισαν δημοσίως μια τέτοια κριτική όταν ο Τραμπ ήταν στο αξίωμα, αποδίδοντας στον Πρόεδρο ότι ώθησε τους ηγέτες των χωρών πιο κοντά στους συμφωνημένους στόχους της Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες. Αλλά η πλειονότητα των μελών της συμμαχίας δεν έχει ακόμη πετύχει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για τις στρατιωτικές δαπάνες που είχε τεθεί το 2014.

Οι τελευταίες παρατηρήσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν δυσοίωνες, δεδομένων των προηγούμενων ισχυρισμών του Τραμπ ότι το ΝΑΤΟ είναι «παρωχημένο» και των αναφερόμενων απειλών του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμμαχία, εκτός εάν τα άλλα μέλη αυξήσουν γρήγορα τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Οι επικρίσεις αυτές διατυπώθηκαν πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναζωογονήσει το ΝΑΤΟ. Όμως πολλοί στο ΝΑΤΟ φοβούνται ότι το ιστορικό στοίχημα του Ρώσου Προέδρου Πούτιν δεν έχει αναγκαστικά στρέψει τον Τραμπ πίσω στη Συμμαχία, κυρίως λόγω των επανειλημμένων εκκλήσεων του προς την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις στη Ρωσία.

Πηγή Newsweek [NATO Braces for Donald Trump Returning ‘With a Vengeance’]

Μόνον η Νίκι Χέιλι έμεινε απέναντι στον Τραμπ για να σώσει την τιμή των ρεπουμπλικάνων: Αποσύρθηκε και τον στηρίζει ακόμη και ο Ρον ΝτεΣάντις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: